Honvédelem

Újabb korszerűsítés a Magyar Honvédségben

Modern, forgószárnyas helikopterek váltották fel a légi kutató-mentő szolgálatban részt vevő régi modelleket

Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter.

Újabb korszerűsítés a Magyar Honvédségben
A Magyar Honvédség jelenleg az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli
Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint azt mondta: a napokban a régi típusú Mi–17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.

A miniszter emlékeztetett: a Magyar Honvédség (MH) már 1976 óta felel a légi kutató-mentő feladatokért az országban. Az alapvető cél azóta sem változott: segítséget nyújtani a bajba jutott légijárműveknek, valamint az utasoknak és személyzetüknek – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára elsődleges Magyarország és a magyar emberek biztonsága, ennek érdekében a Magyar Honvédség jelenleg az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli: az évekkel korábban megkezdett haderőfejlesztési programnak köszönhetően a MH alakulatai a legmodernebb eszközökkel gazdagodnak.

A fejlesztések sorában kiemelt szerepet kapott a légierő modernizálása, ezen belül a forgószárnyas képességek erősítése – tette hozzá a miniszter.

Kitért arra, hogy az Airbus H145-ösök mellett a csapat- és teherszállításra alkalmas Airbus H225M közepes többcélú helikopterek leszállítása is folyamatban van.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a típusváltás növeli a Magyar Honvédség kutatás-mentési képességeit, megjegyezve, a helikopter-vezetőknek és a fedélzeti kezelőszemélyzetnek is új készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy a legújabb technológia segítségével hatékonyan hajthassák végre a mentési feladatokat.

Kapcsolódó írásaink