Honvédelem

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Megérkeztek a „nagyfőnökök”!

A könnyű taktikai járművek előnye, hogy nagyon gyorsan lehet velük terepen mozogni

„Megérkeztek a »nagyfőnökök«! Mentésre, felderítésre, szállításra kiváló járművek – új Polaris terepjárók és quadok erősítik a Magyar Honvédséget!” – tudatta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Megérkeztek a „nagyfőnökök”!
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Nyolc darab Polaris terepjáróval és quaddal bővült az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár flottája.

A Polaris Sportsman 6×6 570 (becenevén a „Big Boss” vagyis nagyfőnök) és a Polaris RZR XP4 1000 terepjárók és quadok a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád I. Különleges Műveleti Dandár flottájába kerülnek – számolt be február 19-én a honvédelmi miniszter közösségi oldalán.

A „Big Boss”-nak is becézett jármű családjának egyedülálló háromtengelyes, hatkerekes, 6×6-os összkerékhajtású tagja. Szervókormánnyal, 570 köbcentiméteres motorral, kiemelkedő terhelhetőséggel bír. Valós, könnyen és gyorsan, egy gombnyomással kapcsolható összkerékhajtásának köszönhetően garantáltan a legjobb tapadást biztosítja, ha esik, ha fúj. A legnagyobb rakodófelülettel és a legnagyobb terhelhetőséggel rendelkezik a Polaris quadok között. A 25 literes üzemanyagtanknak és a takarékos motornak köszönhetően hatótávolsága is kimagasló. Ülése kényelmes, elektromos kormányszervó, vízhatlan első tárolódoboz, robbanékony motor, 680 kilogrammos vonókapacitás teszi még nagyobb élménnyé használatát.

„A könnyű taktikai járművek előnye, hogy nagyon gyorsan lehet velük terepen mozogni, akár nehéz körülmények között is, mentésre, felderítésre, szállításra kiválóan alkalmasak” – nyilatkozta Sipos Gyula őrnagy, az MH Anyagellátó Raktárbázis alosztályvezetője arról a nyolc darab Polaris RZR XP4 1000 és nyolc darab Polaris Sportsman 6×6 570-es könnyű taktikai járműről, amelyet február 19-én adtak át a szolnoki alakulatnak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink