Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Harcászati szintről hadműveleti szintre kell elemi a Magyar Honvédség képességeit

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit, és ehhez a megfelelő ember a Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy – mondta a honvédelmi miniszter kedden újságíróknak Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Harcászati szintről hadműveleti szintre kell elemi a Magyar Honvédség képességeit
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó: MH/Purger Tamás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. Mint mondta, a magyar kormány a béke és tűzszünet oldalán áll, de katonai értelemben fel kell készülni arra, hogy ez a konfliktus elhúzódik, jelen lesz Európa keleti határán.

Kiemelte: erre a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta a „megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben” elvét követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse harcászati szintről hadműveleti szintre a honvédséget.

El kell jutnunk oda, hogy a Magyar Honvédség a NATO mint védelmi szövetség tagjaként, de a nemzeti haderőre épülve, az újonnan beérkező eszközök rendszerbe állításával, az ehhez kapcsolódó harceljárások kidolgozásával és legfőképpen egy megújult morális, lelki alapon, egy mélyreható szervezetikultúra-váltást követően egy magasabb harckészségi állapotba kerüljön – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink