Honvédelem

Futással ünnepelték a 175 éves Magyar Honvédséget a Margit-szigeten

A tábornok beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról, mint olyan tényezőről, amely a katona mindennapjait befolyásolja

Futással ünnepelték a 175 éves Magyar Honvédséget a Margit-szigeten kedden.

Futással ünnepelték a 175 éves Magyar Honvédséget a Margit-szigeten
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b), Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (b3) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b4) a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett futáson a Margit-szigeten 2023. március 7-én. A honvédség közelgő évfordulójára emlékező kihívást, a 175 kilométeres futást Ruszin-Szendi Romulusz február 10-én tette közzé. Ennek értelmében az induló csapatoknak annyi kilométert kell megtenniük, ahány éves a Magyar Honvédség.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján a „legszebb nemzeti kincsnek” nevezte a honvédséget, amelyet szerinte irányítói mindig a maguk képére, az adott korszak stílusára formáltak az elmúlt 175 évben.

Ez most a mai generációnak is megadatott, a maga képére alakíthatja a haderőt – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Magyarországon elkezdődött a haderőfejlesztés. Sok szó esik a honvédség eszközállományáról, de ennél fontosabb az ember: azok a magyar fiatalok, akik katonának állnak – mondta.

Elindult a párbeszédet arról, miért jó ma Magyarországon katonának lenni és milyen az a honvédség, amelyet mindenki látni szeretne. A válasz: olyan high-tech, a csúcstechnológiákhoz alkalmazkodó, a mai digitális világba illeszkedő haderő kell, amely a magyar katonai erényekre, katonai múltra, magyar bátorságra épül – közölte a miniszter.

„A mai magyar honvédség egy fiatalos, hazafias, tiszta gondolkozású erős közösség” – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a múlt előtt tisztelgő futásra utalva azt mondta, hogy a sport már szervezetileg is a honvédelemhez tartozik, de ennél is fontosabb, hogy „aki sportoló, az kicsit katona is”.

A fegyelem, a kitartás, az eltökéltség, a hűség mind azok az erények, amelyek minden sportolóban összeérnek, összetartoznak - emelte ki.

A honvédség közelgő évfordulójára emlékező kihívást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök február 10-én tette közzé. Ennek értelmében az induló csapatoknak annyi kilométert kell megtenniük, ahány éves a Magyar Honvédség.

Ruszin-Szendi Romulusz a futás elindítása előtt azt mondta: „hiszek a magyar katonában, függetlenül attól, hogy most, vagy évszázadokkal ezelőtt szolgáltak”.

A tábornok beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról, mint olyan tényezőről, amely a katona mindennapjait befolyásolja.

A honvédségi alakulatokon kívül a kadétprogramban részt vevő gimnáziumok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is. A Margit-szigeti futáson részt vett a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is.

Kapcsolódó írásaink