Hétvégi melléklet

2022. június 18.

0618

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Gyergyó Kollégiumot. Szakmai vezetője Nagy József történész-kutató, a Gyergyói Szemle főszerkesztője, technikai vezetője a Népfőiskola részéről Bágya Rita volt. A két alkalommal, 2017 őszén és 2018 tavaszán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Gyergyó Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában nyolc egyetem hallgatói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők rendezték meg 2018 szeptemberében a Gyergyó konferenciát, amelyen bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet

Élményteli kulturális kikapcsolódás a Csillagerődben
A közösségi élet újraindítását célzó programot  Közösségépítő Kultúránk elnevezéssel 2020-ban szervezte meg első alkalommal a Nemzeti Művelődési Intézet. Ennek keretében az elmúlt négy hét alatt csaknem kétezer pedagógus, közművelődési szakember és művelődő közösség tagja látogatta meg az ország majd 140 településéről a komáromi Csillagerőd 2021-ben átadott, eredeti állapotában helyreállított épületét. A tanulmányutakon résztvevők megcsodálhatták a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének méltó helyre került alkotásait, illetve a Magyarock Dalszínház történelmi musicalválogatását. Az igazi családbarát kulturális intézmény ezentúl is minden hétvégén megtekinthető. A Közösségépítő Kultúránk program idén nyáron más helyszíneken folytatódik. A már tavaly is látogatható Lakitelek és Kápolnásnyék mellett két újabb település, Gyula és Kiscsősz kapcsolódik be a programsorozatba. A közösségi színterek, művelődési házak munkatársai, az ott működő amatőr művészeti csoportok, klubok, sportkörök, civil szervezetek közösségei részére júniusban nyílik meg a jelentkezési lehetőség, hogy megtapasztalhassák a közművelődés közösségépítő szerepét, az előadó-művészeti tevékenységek által nyújtott élmények összetartó erejét.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

A Mindszenty Társaság célkitűzéseihez, munkájának támogatásához ön is csatlakozhat. Adományát köszönettel fogadjuk, támogatását Mindszenty Emlékéremre, valamint Mindszenty József bíboros urunk minél több helyen történő megjelenítésére – szoborállításra fordítjuk.
Anyagi támogatását a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak tudja utalni.
A Népfőiskola Alapítvány bankszámlaszáma: 11732071-20052779 (OTP Bank).
​A közleményben kérjük feltüntetni: Mindszenty Társaság.
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Keresztény panteon

Keresztény panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Romzsa Teodor
1911–1947
A munkácsi görögkatolikus egyházmegye vértanú püspöke,
Isten Szolgája
Készítette: Makk József
 

Retörki

Retörki

Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
Óriási érdeklődés mellett, teltházas könyvbemutatón ismerhettük meg Kiss Gy. Csaba Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek a Nap Kiadónál megjelent Harminc év után: 1989–1990 című kötetét, amelyet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) konferenciatermében mutattak be.

A Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagjának, harmadik, egyben zárókötete Személyes történelem alcímmel a rendszerváltás éveit eleveníti meg. Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy ha a 20. századi történelmünket nézzük, és a rendszerváltás éveiről beszélünk, az egyelőre még személyes történelemként él velünk. Ezért fontos, hogy ezek a történetek olyan szerzők tollából szülessenek meg, akik aktív résztvevői voltak az eseményeknek. Majd hozzátette: nekünk intézetként az egyik fő feladatunk, hogy ezekből a személyes történetekből segítsük kialakítani azt a közösségi történelmet, amely aztán beépülhet az egész nemzet tudatába.

Kiss Gy. Csabával ezt követően Nagymihály Zoltán, a RETÖRKI kutatója, a Rendszerváltó Szemle főszerkesztője beszélgetett. A könyv bemutatásakor erre is kitértek, idézet a kötetből: „És érkezik a paktum. Derült égből villámcsapás. Hallom, valamikor április végén a Bem téren Tölgyessy járt Antallnál, és folyik valamilyen megbeszélés közöttük. […] Az SZDSZ-nek állítólag két fontos föltétele volt: mondjon le az MDF saját köztársasági elnök jelöléséről, továbbá hogy az állami tévé és rádió elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezze ki.” A beszélgetésből kiderült az is, hogy Kiss Gy. Csaba már 1993-ban tudta, hogy el fog jönni az idő, amikor időt kell szakítani a visszaemlékezéseire, és már akkor hozzálátott, hogy tudatosan gyűjtse feljegyzéseit és a korabeli sajtóanyagokat az utókor számára.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházunkban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik, amelyek egy részét helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítünk.
Kertészetünkben megvásárolható zöldségfélék: erőspaprika, fejeskáposzta, fürtös uborka, kaliforniai paprika, kápiapaprikák, kapor, karalábé, kígyóuborka, paradicsom, TV-paprika.
Kertészetünkben megvásárolható virágok: aloe vera, batáta, borostyán, csokrosinda, díszcsalán, fátyolvirág, fikusz benjamina, fukszia, fűszernövény, gerbera, kakassarkantyú, korallvirág, margitvirág (kék), muskátli, Müllenbechia, New Guinea-pistike (naptűrő), paradicsom (balkon), petúnia (futós), pettyeslevél, sárkánybegónia, szalmagyopár, szegfű, szerelemvirág, szúnyogűző.
A kertészet nyitva tartása hétfőtől péntekig: 8.00–15.00, szombaton: 8.00–11.00, vasárnap: zárva.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
A zöldségfeldolgozó nyitva tartása hétfőtől-péntekig: 7.00–15.30, szombat–vasárnap: zárva.
Elérhetőség: +36-76-549-042, [email protected]

 

Jubileumi Bölcső díjat kapott a Népfőiskola Alapítvány

NOE

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöksége harmincötödik születésnapja alkalmából Jubileumi Bölcső díjat alapított, amelyet olyan cégek, vállalkozások számára adományoznak, amelyek hosszabb ideje fáradhatatlanul segítik az egyesület céljainak megvalósítását. Így a többi között Jubileumi Bölcső díjat kapott a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány. Az ünnepségen a díjat Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke adta át Molnárné Lezsák Annának, a Népfőiskola Alapítvány igazgató-helyettesének.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Sütő András padja 1927–2006
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Teleki Pál Érdeméremmel kitüntetettek névsora (2009–2013)
2009: Béres József okleveles vegyész; Balassa Zoltán történész (Kassa); Nagy András grafikus; Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője.
2010: Pogány Erzsébet, a Felvidek.ma alapító-igazgatója (Somorja, Felvidék); Hornyik Miklós közíró (Délvidék); Eötvös József Collegium.
2011: Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület (Ada); Cservenka Judit rádiós-újságíró, szerkesztő; Csirpák Lilly nyelvtanár, tolmács, a Teleki Pál Emlékbizottság tagja; Mészáros István tudós, oktatástörténész; Péterffy László szobrász-
művész; Ujváry Gábor történész, hungarológus.
2012: Döbrentei Kornél költő, a HITEL szerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Hábel György MÁV mérnök-főtanácsos, a felvidéki magyarság patrónusa; Mózsi Ferenc író, a Magyar Szellemi Védegylet alapítója, a Százak Tanácsa tagja; Szabó András előadóművész, a BGA- és az Eötvös Collegium Baráti Köre tagja; Udvardy Frigyes közgazda, a romániai magyar történeti kronológia létrehozója.
2013: Bartók Csaba felvidéki filmalkotó, tévéstúdió-vezető és tudósító(Szepsi); Szidiropulosz Archimédesz, a Trianon Kutatóintézet alapító igazgatója; Kiss Melitta, a Magyar Örökség és Európa Egyesület titkára; Szöllősi Antal, az Északi Magyar Archívum létrehozója és tulajdonosa (Stockholm); Barabás László, a Marosvásárhelyi Kántor Tanítóképző igazgatója; Kátó Sándor és Bene Zoltán, a dél-alföldi amatőr népszínház alapítói és éltetői.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Gabriella Gyógy- és Strandfürdő

Gabriella Gyógy- és Strandfürdő
Fotó: MH/Katona László


A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A wellnessrészlegben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany/merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket, ahol a meghirdetett napokon szaunamesterünk segítségével 16.30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok. Ehhez szükséges fürdőbelépőt és szaunajegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink. A fedett Gyógyfürdőben családi élménymedence, pancsoló- és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található.

A Strandfürdő nyitott részén sportpályák széles választéka mellett, csúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, strandfoci, strand-röplabda, szabadtéri kondipark, senior fitnesspark, Kneipp-taposó és két különböző hőmérsékletű gyógyvizes ülőmedence számos látványelemmel várja a pihenni vágyókat. A Barlangmedence kupola alakú borítást
kapott, amelyen az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, melynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén.
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő kültéri strand része a fedett fürdővel megegyező nyári nyitva tartás szerint: 9.00–20.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Felhívás

Az arany markában – Verespatak története
A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapítvány több éve támogat, illetve szervez olyan konferenciákat, amelyek célja, hogy a magyarság történelmének jelentős helyszíneihez, személyeihez, eseményeihez kapcsolódóan lehetőséget biztosítsanak a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára kutatói készségeik fejlesztéséhez.

Ezt a felhívást olyan fiatal, Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára hirdetjük meg, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy tudományos területen is kipróbálják magukat. A pályázónak a megadott témakörök közül egyet kell kiválasztania, és először annak rövid összefoglalóját (kutatási terv) kell beküldenie. A szakmai zsűri által történő pozitív elbírálás esetén a pályázó felkérést kap arra, hogy munkáját tanulmány formájában is kidolgozza. Ezt követően a zsűri döntése alapján legjobbnak ítélt tanulmányok szerzőinek lehetőségük lesz arra, hogy munkájukat a Lakitelek Népfőiskolán megrendezésre kerülő konferencián tudományos előadás formájában is bemutassák.

A pályázat díjazása: 1. helyezett – 250 ezer; 2. helyezett – 150 ezer; 3. helyezett – 50 ezer forint pénzjutalom.
A konferencia résztvevői számára a Lakitelek Népfőiskola szállást és teljes ellátást biztosít, valamint a Népfőiskola Alapítvány meghívja egy verespataki kirándulásra.
A tervezett tanulmány tartalmi összefoglalójának beküldési határideje: 2022. július 10.
Az összefoglalót .pdf formátumban
a [email protected] e-mail címre várjuk.
A választható témaköröket és a további információkat megtalálja honlapunkon: Nepfolakitelek.hu


 

Afrika Nyári Szabadegyetem

A Lakitelek Népfőiskola, a Szívemben Született Afrika Egyesület és a Hungarikum Liget pályázatot hirdet az Afrika Nyári Szabadegyetemen való részvételre.
A Szabadegyetem célja, hogy az Afrikával foglalkozó magyarországi szervezetek, illetve közintézmények munkatársai, továbbá az Afrikával foglalkozó szakemberek, kutatók előadásain keresztül a képzésre jelentkezők (az elsődlegesen szubszaharai) Afrikával kapcsolatosan kézzelfogható és naprakész ismeretekre tegyenek szert, különösen a kontinens gazdasági, társadalmi, geopolitikai helyzete, az afrikai kultúra (törzsi szokások, irodalom, képzőművészet), illetve
az egyes afrikai országok sajátosságainak megismerése tárgyában.
A pályázati felhívásra olyan harmincöt év alatti, fiatal felnőttek jelentkezését várjuk, akik tanulmányaik, munkájuk vagy egyéb szakmai tevékenységük kapcsán érdeklődnek Afrika szubszaharai régiója iránt.
A képzésen való részvétel térítésmentes. A szabadegyetem regisztrációs díja: 15 ezer forint/fő, ami magában foglalja
a szállás (négy éjszaka) és ellátás (napi háromszori étkezés) díját.
A pályázati anyag benyújtásának határideje: 2022. június 30. A jelentkezéseket a [email protected]
e-mail címre várjuk.
Az Afrika Nyári Szabadegyetemről bővebben itt tájékozódhat: Nepfolakitelek.hu
 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Kácsor tanyában két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az „Év Bortermelője” – 2017
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót. Polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek, valamint itt helyeztük el az Év Bortermelője elismerésben részesült szakemberek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége által ajánlott borokat is.

Az Év Bortermelője 2017-ben: Szőke Mátyás. A díj több évtizedes történetében ebben az esztendőben nyert először borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás műszaki végzettségű volt, de szőlőtermelő elődjeitől hamar megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A hetvenes évek óta foglalkozott borkészítéssel, és munkássága során rengeteget tett a borvidékért. Tevékenységét számos elismerés kísérte. A Mátrai borvidék legszebb vörösbora címet többször is elnyerte, valamint kétszer Champion díjas lett Chardonnay bora a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készítik. A mátrai borvidék legismertebb borásza, Szőke Mátyás egy esztendeje elhunyt, de családja hűséggel viszi tovább a Szőke Pincészet jó hírnevét, munkáját, kiváló borait.
A 2017-ben díjazott Év Bortermelője kiváló borai a Borkatedrálisban is megkóstolhatók. Kövesse a Magyar Borok Katedrálisa programjait a Facebook-oldalunkon: Facebook.com/magyarborokkatedralisa, és látogasson el hozzánk egy jó borkóstolóra.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Juhász Sándor:
MORZSÁK ÉS SZILÁNKOK
Részletek az életem eseményeiből
A könyv ára: 3500 Ft
(B/5, 272 oldal, cérnafűzött keménytáblás, ISBN: 978 963 619 002 6)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045;  
Antologia.hu  
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

A népfőiskolák jogalapja
A népfőiskolának sokáig nem volt egyértelmű definíciója, és nem volt egyértelműen besorolva egyetlen szakterülethez sem. Így megjelent többek között a civil szektorban, az egyházi szabályozásban, a kulturális területen, a felnőttképzésben, sőt a felsőoktatásban is.
A „kulturális törvényként” ismert jogszabály 2017. évi átfogó módosítása egyértelművé tette, hogy a közművelődési szakterülethez tartozik. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: törvény) 77. § (5) e) pontja a közművelődési intézménytípusok között nevesíti a népfőiskolát. A törvény 78/D. §-a így határozza meg népfőiskola fogalmát: A népfőiskola olyan nyitott tanulási, képzési közművelődési intézmény (művelődési ház, művelődési központ, kulturális központ), amelynek elsődleges tevékenysége az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása, különösen a felnőtt korosztály számára szakmai képzések szervezése. A törvény ezen túl rendelkezik arról, hogy mely közművelődési alapszolgáltatásokat kell nyújtania, valamint arról is, hogy az intézmény elnevezésében is szerepelnie kell a „népfőiskola” kifejezésnek. További fontos jogszabály a törvény végrehajtási rendeletként értelmezhető 20/2018. (VII. 9.) EMMI-rendelet a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről. A rendelet 16. §-a tartalmazza a népfőiskola személyi, tárgyi és működésre vonatkozó feltételeit.
Megbízott vezetői: Kárpáti Árpád és Sütő Linda
Elérhetőség: [email protected]

 


Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését. Balassagyarmat, Cegléd, Déva (Románia), Eperjes (Szlovákia), Gyergyószentmiklós (Románia), Hatvan, Kassa (Szlovákia), Lakitelek, Miskolc, Muraszombat (Szlovénia), Nagymarton (Ausztria), Nagyszőlős (Ukrajna), Óbecse (Vajdaság), Pozsony (Szlovákia), Sárospatak, Szarvas, Tarpa, Újvidék (Vajdaság), Vác, Zombor (Vajdaság).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Katona László

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabdapályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő nyári nyitvatartás szerint: keddtől–vasárnapig: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat gyógy- és wellness csomagajánlatai
Életerő csomag: egyéni tartásjavító vízitorna (30 perc), víz alatti vízsugár masszázs (20 perc), csokis testkezelés (80 perc).
Frissítő csomag: egyéni gyógytorna passzív technikákkal (45 perc), célzott radiofrekvenciás kezelés/TR terápia (20 perc), tangentor (20 perc), svédmasszázs (60 perc).
Kényeztető csomag: egyéni gyógytorna passzív technikákkal (30 perc), mélyoszcillációs kezelés (20 perc), illóolajos felmelegítő masszázs (60 perc).
Lazító csomag: masszázs (40 perc), tangentor (20 perc), gyógytorna (25 perc), ultrahang (10 perc).
Ligetszépe Prémium csomag: háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy 40 perces gyógymasszázst tartalmaz.
Ligetszépe csomag: négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, melyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár ötalkalmas bérlet megvásárlása esetén.
Nimród-csomag (sportolás után javasolt): mély-, oszcillációs kezelés (20 perc), svédmasszázs (60 perc), víz alatti vízsugármasszázs (20 perc), vákuumkezelés (30 perc).
További részletekért keresse fel honlapunkat: Hungarikumliget.hu
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap kivételével – 9.00–18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal.  A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található. A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout-pálya és senior fitnesspark – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye kempingünkbe előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
E-mail: [email protected]

 

Útjelzők

Útjelzők

Versailles, Trianon kastély, 1631 km – Békediktátum, 1920. VI. 4.
Nagyszalonta, 187 km – Arany János (1817–1882) szülőfaluja
Kiskőrös, 75 km – Petőfi Sándor (1823–1849) szülővárosa
Szelmenc, 478 km – A kettévágott falu
Szőreg, 92 km – Rózsaünnep, Rózsamúzeum
Celldömölk, 261 km – Apáczai Kiadó
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint százötven főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy
[email protected] elérhetőségeken.

 

Footgolf

Footgolf

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]
 

Kár volt a százéves hagyományokra visszatekintő iparágakat felszámolni

Sikerek és kudarcok

Velkei Tamás
Lóránt Károly: A Népfőiskola tevékenységét nagyon fontosnak tartom
Lóránt Károly: A Népfőiskola tevékenységét nagyon fontosnak tartom
Fotó: MH


A Lakitelek Népfőiskola tevékenységét nagyon fontosnak tartom, mert különböző programjaival a mai fiatal generációból igyekszik létrehozni egy népben, nemzetben gondolkodó és érző értelmiségi réteget, amely egységben látja a Kárpát-medence magyarságát – mondta lapunknak Lóránt Károly közgazdász, a Nemzeti Fórum tanácsadója. Hozzátette: erre igen nagy szükség van, hogy az euroatlanti térségben terjedő vallás-, kultúra- és nemzetromboló tendenciáknak ellen tudjunk állni.

– Ha felidézi a rendszerváltoztatás előtti időszakot, hogy emlékszik, milyen állapotok uralkodtak akkor az országban? Milyen helyzetben volt a gazdaság, és mennyit tudott az ország a valós helyzetről?

– Gazdaságpolitikai szempontból a Kádár-korszakot két részre lehet bontani. Az ezerkilencszázötvenhét és ezerkilencszázhetven­nyolc közötti húsz évben a magyar gazdaságtörténet legdinamikusabb növekedését értük el, évi átlagban 5,7 százalékos növekedéssel. Ezzel szemben az eladósodás után, a nyolcvanas években az adósságterhek miatt az ország gazdasága lényegében stagnált, miközben az adósság halmozódott, emiatt a társadalmi feszültségek kiéleződtek.
Az eladósodás adatainak „szigorúan titkos, különösen fontos” minősítése volt, csak azok nézhették meg, akiknek a neve rajta volt a jelentéseken. Az eladósodásról a lakosság csak akkor szerzett tudomást, amikor a nagymértékű megszorítások már bekövetkeztek. Itt megjegyezném, hogy az ország fizetési mérlege az utóbbi években drámaian romlott, és ha nem teszünk határozott lépéseket, megint eladósodunk.

– Milyen bel- és külpolitikai, illetve gaz­dasági nehézségekkel kellett megküzde­nie a rendszerváltoztatás utáni első kormánynak?

– Forradalmi változások zajlottak le, Magyarország egyik befolyási övezetből átkerült egy másikba (NATO-tagság), és egy centralizált, viszonylag elmaradott gazdaságot kellett piacgazdasággá átalakítani. A döntések középpontjába nem a józan mérlegelés, hanem az érzelmek és ideológiák kerültek, ennek megfelelően három év alatt sikerült
százéves hagyományokra visszatekintő iparágakat és a munkahelyek egyharmadát felszámolni. A régi rendszerben talán egyedüliként jól működő mezőgazdasági termelő­szövetkezeteket felbomlasztották, amelyeknek a helyét később egy olyan nagybirtokrendszer vette át, amellyel annak idején Nagyatádi Szabó István is hiába próbált megbirkózni.

– Milyen alapvető közgazdasági különbségeket lehet detektálni az Antall-kormány, illetve a későbbi baloldali-liberális Horn-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok intézkedései mögött?

– Az Antall-kormány gazdaság- és egyéb politikája lényegesen eltért az eredeti MDF-programtól. A gazdaságpolitikában lénye­-gé­ben a neoliberalizmusnak egy enyhébb változatát követte, a későbbi, még radikálisabban neoliberális szocialista-szabaddemokrata kormányokkal szemben. A lengyel gazdaság nemcsak azért kevésbé sebezhető, mert négyszer akkora, mint a magyar, hanem azért is, mert privatizáció címén nem verték szét a meglévő belső gazdasági kapcsolatokat.

– Mi jelentette a karrierje során a legnehezebb feladatot?

– Mint mérnök, sikerekben volt részem, mint közgazdász, kudarcokat szenvedtem el. A legnagyobb balsikernek azt tartom, hogy ezerkilencszázhetvennégy-hetvenötben nem tudtam rávenni a főnökeimet: álljanak ellen a hitelfelvételt szorgalmazóknak. Legrosszabbul akkor éreztem magam, amikor már a mérnöki pályát elhagyva az Országos Piackutató Intézetből ezerkilencszázhetvenegy karácsony napján elbocsátottak, és munkanélküli lettem. Otthon nem mertem megmondani – volt egy féléves gyermekünk –, mindennap elmentem otthonról, mintha munkába indulnék, míg végül két hónap múltán kaptam állást a tervhivatalban. Legjobban a komádi tévéadótorony átadásakor éreztem magam, mert a rajta lévő antennákat én terveztem és valósítottam meg.

– Mi hívta életre az Európai Unió Civil Együttműködési Tanácsot (EuCET)? Mi motiválta, hogy csatlakozzon a szervezethez?

– Az EuCET-et Csizmadia László hozta létre évtizedes kitartó munkával, lengyel partnerével, a Gazeta Polska főszerkesztőjével. A szervezet célja, hogy kapcsolatokat találjon Európában más konzervatív-keresztény értékrendet valló mozgalmakkal, hogy közösen léphessünk fel az európai tradicionális értékek védelmében. Az EuCET-hez való csatlakozásban az motivált, hogy én is kerestem a kapcsolatokat az Európai Unió centralizálását ellenző mozgalmakkal.

– Milyen viszony fűzi Lezsák Sándorhoz?

– Bíró Zoltán közvetítésével ismerkedtünk meg, és Lezsák úr a kétezres évek második felében megkért, hogy az MDF-ből kizártak által alakított parlamenti csoport, a Nemzeti Fórum számára szervezzek egy gazdaságpolitikai munkabizottságot. Jelenleg is a Nemzeti Fórum tanácsadója vagyok, és részt veszek a rendezvényein, illetve főleg a Magyar Hírlap-
ban megjelent írásaimmal igyekszem tájékoztatatást adni fontosabb gazdaságpolitikai kérdésekről és európai uniós ügyekről.

– Mióta ápol kapcsolatot a Lakitelek Népfőiskolával?

– Már a kezdetektől részt veszek a Népfőiskola egyes rendezvényein. A Népfőiskola tevékenységét nagyon fontosnak tartom, mert különböző programjaival a mai fiatal generációból igyekszik létrehozni egy népben, nemzetben gondolkodó és érző értelmiségi réteget, amely egységben látja a Kárpát-medence magyarságát. Erre igen nagy szükség van, hogy az euroatlanti térségben terjedő vallás-, kultúra- és nemzetromboló tendenciáknak ellen tudjunk állni.

Lóránt Károly (1942), villamosmérnök, mérnök-közgazdász. Főbb munkahelyei: Országos Tervhivatal, illetve az annak egy részéből kialakított kutatóintézet volt (1972–2002), EP (2003–2009), Nemzetgazdasági Minisztérium (2010–2012), Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (2013–2017), EuCET (2020– nemzetközi kapcsolatok szervezője). Kitüntetései: Munka érdemrend ezüst fokozat (1985), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2015)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom