Hétvégi melléklet

2022. június 4.

0604

Hungarikum Liget

Ahol nem csak a víz gyógyít

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg az Felső-Bodrogköz Kollégiumot. Szakmai vezetője Szatmári Mária közgazdász, technikai vezetője a Népfőiskola részéről Szalai Viktor volt. A két alkalommal, 2017 őszén  és 2018 tavaszán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Felső-Bodrogköz Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában hét egyetem hallgatói és oktatói vettek részt. Ők szervezték a 2018 szeptemberében megtartott Felső-Bodrogköz konferenciát, ahol bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet

Az első szakköri év értékelése
Zárókiállítások nyílnak szerte az országban a Szakkör program első év végi, befejező momentumaként. A kormány támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai koordinálásával a múlt év szeptemberének közepén elindult szakkörök, pontosabban az ott hétről hétre együtt alkotó kisközösségek húsz-huszonöt jelenléti foglalkozás után kellően összekovácsolódva, egy-egy kismesterség alapfortélyait elsajátítva büszkén tárják a nagyközönség elé nemezelt, gyöngyből fűzött, hímzett vagy éppen csipketárgyaikat a vesszőfonással készült és mézeskalácsból sütött kézműves termékek mellett.

A kiállítások nemcsak ezek bemutatására szolgálnak, a szélesebb kör el- és megnyerése a program iránt ugyanúgy célként fogalmazódik meg a szervezőkben, hiszen mint az első szakköri évben kiderült, lelkes és összetartó helyi kisközösségek jöttek létre a kistelepüléseken és a nagyobb városok közösségi művelődési tereiben egyaránt. A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai feladatellátásának alapja a közösségépítés és az ezen létrejövő közösségeken keresztül a kulturális öngondoskodás elérése. Hiszen a közös alkotás során megélt együttlét és összetartozás öröme meghozza a „jó itt élni” érzését is, elősegíti a nemzeti önazonosság, a nemzettudat megélését a magyarság hagyományainak megismerésén keresztül.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Retörki

Retörki

A RETÖRKI kiadványai is kaphatók a könyvhéten
Június 9. és 13-a között rendezik a 93. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty téren és a Duna-korzón. A jeles eseményen a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum legújabb kiadványai – többek között a Sorsok és horizontok című tanulmánykötet, a Változó idő, változó emlékezet című ismeretterjesztő kiadvány, valamint Riba András László Hatalomtechnika a pártállam végóráiban című könyve – is megvásárolhatók az Olvasni Menő 5. számú standján, a Duna-korzón. Június 10-én, pénteken 17.30 és 18.00 óra között a kiadványokat a szerkesztők és a szerzők dedikálják. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

A Mindszenty Társaság célkitűzéseihez, munkájának támogatásához Ön is csatlakozhat.
Adományát köszönettel fogadjuk, támogatását Mindszenty Emlékéremre, valamint Mindszenty József bíboros urunk minél több helyen történő megjelenítésére – szoborállításra fordítjuk.
Anyagi támogatását a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak tudja utalni.
A Népfőiskola Alapítvány bankszámlaszáma: 11732071-20052779 (OTP Bank)
​A közleményben kérjük feltüntetni: Mindszenty Társaság
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

szobor
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Illyés Gyula
1902–1983
„A legfőbb bátorság a remény”
Készítette: Szabó-Imrefia Béla
 

Kertészet

Kert
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházunkban ökominőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik, amelyek egy része helyben, illetve a környékbeli piacokon kerül értékesítésre. Kertészetünkben megvásárolható zöldségfélék: cékla, fürtös uborka, sóska, spenót, TV paprika, zöld erős paprika, zöld kápia. Kertészetünkben megvásárolható virágok: aloe vera, batáta, borostyán, csokrosinda, díszcsalán, fátyolvirág, fikusz benjamina, fukszia, fűszernövény, gerbera, kakassarkantyú, korallvirág, margitvirág (kék), muskátli, müllenbachia, új-guineai nebáncsvirág (Pistike, naptűrő), paradicsom (balkon), petúnia (futó), pettyeslevél, sárkánybegónia, szalmagyopár, szegfű, szerelemvirág, szúnyogűző.
A kertészet nyitva tartása hétfőtől péntekig: 8.00–15.00,
szombaton: 8.00–11.00, vasárnap: zárva.

 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
A zöldségfeldolgozó nyitva tartása hétfőtől-péntekig: 7.00–15.30, szombat–vasárnap: zárva.
Elérhetőség: +36-76-549-042, [email protected]

 

Kollégium

Kollégium

Kincsem Kollégium
A Kincsem Kollégium legutóbbi alkalma a gyakorlati képzésről, az eddig elsajátított elméleti tudás gyakorlatba való átültetéséről szólt. Ez alkalommal a hallgatók saját lovukkal érkeztek, így nemcsak a lovasok, hanem szolgálati társuk is fejlődni tudott. Milyen az ideális polgárőrló? Rendelkezik a terepló ügyességével és az iskolaló idomítottságával. Ennek tanúbizonyságaként szolgál azon feladatok végrehajtása, amelyeket a Lakitelek Népfőiskola bel- és kültéri lovaspályáján is bizonyítottak a Kollégium résztvevői. Ezen túlmenően gyakorolták a csapatmozgást, az alakiságot, amelyet a lovas szolgálatok során alkalmaznak a polgárőrök. A határon innen és határon túlról érkező lovasok egyaránt kiválóan teljesítették a feladatokat.
A Kincsem Kollégium szakmai vezetője: Radácsné Reszegi Rita, az OPSZ Lovas Tagozat elnöke
Elérhetőség: [email protected]

 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Püski Sándor, Zoltán Ilona és a Püski Kiadó padja


Bethlen Gábor Alapítvány

Teleki Pál Érdeméremmel kitüntetettek névsora (2006–2008)
2006: Csapó Endre, az ausztráliai Magyar Élet főszerkesztője (Sydney); Czettler Antal történész (Svájc); Dömötör Gábor cserkészvezető (Egyesült Államok); Dulka Andor tanár (Ürményháza, Szerbia); FÓRUM Kisebbségkutató Intézet (Somorja, Szlovákia); Gábor Róbert szociáldemokrata politikus, a Peyer Párt alapító tagja (Egyesült Államok); De Gérando-Teleki Judit, a Teleki-család tagja (Franciaország); id. Klement Kornél közíró, öregcserkész (Németország); Kormos László, a HUNSOR és a HUNSOR-Hírfutár moderátora (Svédország); Kunckelné Fényes Ildikó, a LAMOSZSZ elnöke (Venezuela); Ludányi András egyetemi tanár, kisebbségkutató (Egyesült Államok); Nagy Zoltán Mihály író, az Együtt című folyóirat főszerkesztője (Kárpátalja); Szabó Zsolt, a Művelődés című lap főszerkesztője, egyetemi oktató (Kolozsvár, Erdély); Sylvester Lajos író, szerkesztő (Sepsiszentgyörgy, Székelyföld); Tőkés István református teológus, egyháztörténész (Kolozsvár, Erdély); Vértesaljai László jezsuita szerzetes (Budapest–Róma) és Piotr Górecki, a Lengyel TV munkatársa (Varsó).

2007: Magyar Cserkészmozgalom.

2008: Keszi Kovács László néprajzkutató; Ágh István költő; Makovecz Imre építész; Papp Lajos szívgyógyász; Teleki Júlia délvidéki képviselő, író; Illyés Mária művészettörténész, az alapítvány kurátora; Vekerdi László tudománytörténész, az alapítvány egyik alapító-kurátora.

A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Gabriella Gyógy- és Strandfürdő

Gabriella Gyógy- és Strandfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A wellnessrészlegben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany/merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket, ahol a meghirdetett napokon szaunamesterünk segítségével 16.30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok. Ehhez szükséges fürdőbelépőt és szaunajegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink. A fedett Gyógyfürdőben családi élménymedence, pancsoló- és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A Strandfürdő nyitott részén sportpályák széles választéka mellett, csúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, strandfoci, strand-röplabda, szabadtéri kondipark, senior fitnesspark, Kneipp-taposó és két különböző hőmérsékletű gyógyvizes ülőmedence számos látványelemmel várja a pihenni vágyókat. A Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, amelyen az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, melynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén.
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő kültéri strand része a fedett fürdővel megegyező nyári nyitva tartás szerint: 9.00-20.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Felhívás

A Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség pályázatot hirdet műfordítói és országismereti táborokban való részvételre. Az alábbi táborokba jelentkezhetnek: kazah–magyar, koreai–magyar, mongol–magyar országismereti és orosz–magyar műfordítói tábor.
A tábor a Lakitelek Népfőiskolán augusztus 22. és 28. között lesz. A táborba való jelentkezési határidő: július 3. vasárnap. A képzés térítésmentes, a táborok teljes idejére a Lakitelek Népfőiskola és a Kelet-  és Közép-európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány ellátást – szállást és étkezést – biztosít. A táborok keretében az adott célország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és külföldi diákok közösen fejlesztik tovább nyelvtudásukat, és szerezhetnek újabb ismereteket. A nyertes fiatalok neves szakemberek irányításával ismerkedhetnek meg a műfordítás mesterségével, szakmai fogásaival, illetve az adott ország kultúrájával és nyelvével egyaránt.
Az egyhetes tábor különböző előadásokkal várja a hallgatókat: irodalom, kultúra, történelem, országismeret, nyelvfejlesztés és nem utolsósorban fordításelmélet és –gyakorlat témakörben. A képzés kiscsoportos gyakorlatok és összevont előadások formájában történik.
A jelentkezés feltételeiért és további részletekért látogasson el a Lakitelek Népfőiskola honlapjára: Nepfolakitelek.hu
Felmerülő kérdéseit az alábbi címre várjuk: [email protected]

 

Meghívó

Meghívó

Hungarikum Liget – az értékek kikötője.
Van egy hely Magyarország szívében, a széles Alföldön, a Tisza mentén, ahol a magyarság csúcsteljesítményei, hungarikumok várják az ide látogatókat. Ahol a szabadság kezdődik… Lakitelek.
Az értékek kikötője – a Lakitelek Népfőiskola  és a körötte kiépülő Hungarikum Liget, ahol mindenki megtalálhatja a számára vonzó, pihentető lehetőségeket. Egy különleges tér, ahol megannyi szellemi táplálék és lelki felüdülés várja a nyitott szívvel érkezőt.
Látogasson el új weboldalunkra: Hungarikumliget.hu, és fedezze fel szolgáltatásainkat, széles kínálatunkat.
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36-76-549-050
E-mail cím: [email protected]
Nepfolakitelek.hu

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek a kiállítótere, itt mutatják be Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor történetét is. Lakitelek csaknem ötezer lakosú település a Tisza partján. Mai területe Kecskeméthez tartozó puszták egyesítésével alakult ki 1949–50-ben. E külterületi lakott helyek: Felsőalpár, Kisalpár, Oncsatelep, Árpádszállás, Szikra, Kapásfalu voltak.
Az ásatások során előkerültek területünkről a rézkori bodrogkeresztúri kultúra, a bronzkori zóki kultúra, a vaskori kelta népesség, valamint a szarmaták, germánok, avarok és honfoglaló őseink emlékei is. A kecskeméti Katona József Múzeum munkatársainak 2018–2019 során nyolc temetkezés feltárására nyílt lehetőségük a Népfőiskola területén. A sírok közül egyben gyermeket, kettőben férfit, míg ötben nőket helyeztek végső nyugalomra.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Katona László

Az Év Bortermelője – 2018
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót. Polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek, valamint itt helyeztük el az Év Bortermelője elismerésben részesült szakemberek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége által ajánlott borokat is. Az Év Bortermelője 2018-ban: Balla Géza. A Borkatedrális Történelmi Magyarország oldalágában találhatók Balla Géza borai, amelyek az Arad-hegyaljai, más nevén a ménesi történelmi borvidéken születnek Erdélyben. A legendás vörös aszúk és a fűszeres kadarkák kiváló termőhelye
ez a vidék, amelynek földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai, mikroklímája a vörösboroknak kedvez. A kiváló borász több évtizede tevékenykedik a szakmában, sokat tesz azért, hogy a borvidék visszanyerje régi patináját, hírnevét. „Hiszek a barátságban, hiszek abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei” – mondta Balla Géza, a Magyar Bor Akadémia tagja, akinek régóta célja, hogy egységes Kárpát-medencei magyar borról beszélhessünk. Munkája során arra törekszik, hogy a majdnem feledésbe merült fajtákat (Kadarka, Feketeleányka) visszaemelje méltó helyükre.
A 2018-ban díjazott Év Bortermelője kiváló borai a Borkatedrálisban is megkóstolhatók. Kövesse a Magyar Borok Katedrálisa programjait Facebook-oldalunkon: Facebook.com/magyarborokkatedralisa, és látogasson el hozzánk egy jó borkóstolóra.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia
Fotó: MH

Antal-Ferencz Ildikó: KILŐVE A HOLDRA
Szekeres Pál, a háromgyermekes vívó
A könyv ára: 7892,- Ft
(B/5, 272 oldal, cérnafűzött keménytáblás, DVD-melléklettel, ISBN 978 615 5862 98 4)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén: 6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail:
[email protected]
06-76-549-045;
Antologia.hu  
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: an[email protected]
Szekeres Pál könyvheti dedikálása: 06.10. péntek 15.00 és 06.11. szombat 17.00 óra
Helyszín: Vigadó tér, 7. sz. pavilon


Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Hírös Népfőiskolai Lovarda (Kecskemét)
A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Tangazdaság és a Lakitelek Népfőiskola 2021-ben
együttműködési megállapodást kötött, amelyben közösen létrehozták Kecskeméten a Hírös Népfőiskolai Lovardát, amely
csatlakozott a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózathoz.
A Hírös Népfőiskolai Lovarda, amely Kecskemét belvárosától négy kilométerre helyezkedik el, és adottságai kiválóak, vállalta az iskolai lovasoktatás és a gyógyító lovas terápia szervezését, a Kincsem Kollégiumban való részvételt, valamint a lovaspolgárőr-képzésbe való bekapcsolódást, amely képzéseknek hosszú távon társadalmi, népnevelési és kulturális hatásai vannak. Fő célja továbbá: a lovas kultúra iskolai oktatásba történő integrálása, a lovas turizmus, a lovas terápia egészségre gyakorolt hatásának megismertetése és erősítése. Jelenleg a lovardában több mint száz diák iskolai lovasoktatása történik, valamint huszonkét fiatal felnőtt autista lovas terápiájával foglalkozunk. Ezen kívül a Hírös Népfőiskolai Lovarda június 20. és augusztus 19. között folyamatosan nyári táborokat szervez, 5–18 éves korig. A lovarda bértartással is foglalkozik, valamint rendezvényszervező szakember koordinálásával külső programok szervezését is vállalja. Bővebb információ: Hiroslovardanje.hu
A Hírös Népfőiskolai Lovarda szakmai koordinátora: Lévai Jánosné
Elérhetőség: [email protected]

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését. Arad (Románia), Beregszász (Ukrajna), Cegléd, Hajdúböszörmény, Hatvan, Lakitelek, Mezőtúr, Muraszombat (Szlovénia), Németújvár (Ausztria), Paks, Pozsony (Szlovákia), Szekszárd, Tatabánya, Tarpa, Vác.
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabdapályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő nyári nyitvatartás szerint: keddtől–vasárnapig: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gyógyászatunkban választható masszázsok és testkezelések: arc és dekoltázsmasszázs (20 perc); csokis testkezelés (80 perc); gyógymasszázs (20/40/60/80 perc); illóolajos felmelegítő kókuszos vagy rózsás masszázs (60 perc); Jade masszázságykezelés (30 perc); lávaköves masszázs (60 perc); salaktalanító testkezelés (80 perc); teljes illóolajos masszázs (60 perc); vákuummasszázs köpölytechnikával (40 perc).
Választható gyógytorna-lehetőségek: csoportos szárazföldi torna (min. három fő, 30 perc; csoportos vízi torna (min. három fő, 30 perc); egyéni gyógytorna (30/45/60 perc); egyéni tartásjavító torna vízben, vízi deszkán (30 perc); Kinezió Tape felhelyezése; Schroth-terápia (45 perc).
A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa/reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászaton július 1-jéig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, mely a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
További részletekért keresse fel honlapunkat: Hungarikumliget.hu
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Katona László

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított,zárt autós és sátorhelyes kemping koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található.
A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout-pálya és senior fitnesspark – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye kempingünkbe előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
E-mail: [email protected]

 

Útjelzők

Útjelzők

Nagybocskó, 427 km – Romzsa Tódor püspök (1911–1947) szülőfaluja
Pannonhalma, 223 km – 996: az első magyarföldi iskola
Segesvár, 513 km – Petőfi Sándor hősi halála (1849. VII. 31.)
Poroszló, 139 km – Vass Lajos (1927–1992) szülőfaluja
Mohács, 178 km – Csatavesztés, 1526. VIII. 29.
Nagybánya, 329 km – Németh László (1901–1975) szülővárosa
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Katona László

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint százötven főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Katona László

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy
[email protected] elérhetőségeken.

 

Footgolf

Footgolf

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]
 

„A közjóért végzett munka számomra a tiszteletet és a szolgálatot jelenti”

Létezik tiszta politika

Velkei Tamás

A közjóért végzett munka számomra a tiszteletet és a szolgálatot jelenti – mondta lapunknak Lévai Jánosné Makai Judit kecskeméti önkormányzati képviselő. Hozzátette: ezzel a bizalommal élni kell. 

Lévai Jánosné Makai Judit: A Népfőiskolán könnyű dolgom volt, mivel szinte minden programot Lezsák Sándor elnök úr álmodott meg, nekem és munkatársaimnak csak segítenünk kellett ezek megvalósítását
Lévai Jánosné Makai Judit: A Népfőiskolán könnyű dolgom volt, mivel szinte minden programot Lezsák Sándor elnök úr álmodott meg, nekem és munkatársaimnak csak segítenünk kellett ezek megvalósítását
Fotó: MH

– Huszonnégy éve dolgozik Kecskemétért önkormányzati képviselőként. Ha visszatekint a mögöttünk álló csaknem negyed évszázadra, milyen változásokat lát a politikában, a közéletben?

– Ezerkilencszáznyolcvankilencben léptem be az MDF-be, ekkor kerültem kapcsolatba Lezsák Sándor elnök úrral is. Ebben az évben megbízást kaptam az MDF városi szervezetének, majd később a párt megyei irodájának vezetésére. Kecskeméten az MDF tagjai elsősorban az értelmiségiek köréből kerültek ki. Mindannyian egyet akartunk: elegünk lett az egypártrendszerből, és a keresztény, népi, nemzeti értékeket szerettük volna erősíteni. Mi, MDF-esek a városban jól ismertük egymást, barátként, összefogva segítettük a politikai változás bekövetkezését. Sajnos, az elmúlt huszonöt év alatt óriási változáson ment keresztül a politika. Képviselőtársaimmal a baloldalt nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tekintettük. Jó lenne, ha ezt a mai politikusok is így gondolnák! Szerintem létezik tiszta politika, hiszen mi emberi magatartásunkkal, viselkedésünkkel, példánkkal képviseljük a Fideszt. Büszke vagyok arra, hogy Kecskemétet egy ciklusban listás, majd kétezerhattól négy ciklus óta egyéni képviselőként képviselhetem. A közjóért végzett munka számomra a tiszteletet és a szolgálatot jelenti. Ezzel a bizalommal élni kell, de nem szabad visszaélni.

– Tanácsnokként gyakran találkozik az egyházak, az önkormányzatok, a civil szervezetek képviselőivel. Mit tapasztal, milyen a közhangulat a régióban az áprilisi választások után?

– Sokkal több jókedvű, csillogó szemű polgárral, fiatallal és nyugdíjassal találkozom.

– Korábban a megyében az MDF tagjaként sokat tett a közjóért. Miért maradt szűkebb környezetében, miért nem vállalt szerepet az országos politikában?

– Sokat jártam a megyét Wittner Máriával és Regéczi Nagy Lászlóval, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnökével. Rrendhagyó történelemórákat tartottunk a megye középiskoláiban. A diákok egy-egy előadáson többet tanultak a két hiteles előadótól, mintha órákon át bújták volna a könyveket. Példájuk, a megdöbbentő részletek mély nyomot hagytak bennük. S hogy miért nem vonzott az országos politika? Édesanyaként két gyermekem nevelése, tanítása – a férjemmel közösen – mindennél fontosabb volt. Nyugdíjazásom előtt nyolc évig egy gyermekotthon vezetője voltam, ez szintén egész embert kívánt. Anyai, nagymamai feladataimat kiegészítette a képviselői munka, nem vágytam többre. Emellett számos társadalmi feladatom volt és van, több évtizede tagja vagyok a Városi Szociális Közalapítványnak, a Mindszenty Társaságnak, Lezsák Sándor elnök úr kabinetjének, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületnek, a helyi Szentháromság Plébánia (piaristák) egyházközségének, az Értéktár Bizottságnak, emellett felügyelőbizottsági feladataim is vannak. Kezdeményezője voltam a Kecskeméten kétezertizenkettő óta megrendezett Újvilág Passiónak.

– Mi jelentette munkája során a legnehezebb, illetve a legnemesebb feladatot?

– Az a legnehezebb, ha nem tudok a hozzám fordulóknak segíteni. A legnemesebbként azt a törvényjavaslatomat említeném, ami a hadiárvák nyugdíjkiegészítésével kapcsolatban született, s amit eljuttattam Hende Csaba képviselő úrhoz, aki jónak ítélte, így törvény született belőle. Ez akkor nagyjából nyolcezer forintot jelentett minden hadiárvának, ami a nyugdíjemelés összegével párhuzamosan emelkedik.

– Milyen fontos emlékeket őriz a Lakitelek Népfőiskolával kapcsolatban?

– A Népfőiskolán könnyű dolgom volt, mivel szinte minden programot Lezsák Sándor elnök úr álmodott meg, nekem és munkatársaimnak csak segítenünk kellett ezek megvalósítását. Nagyon sok kedves emlékem van a Népfőiskolával kapcsolatban, az egyik legkedvesebb, amikor Lech Wałęsa, Lengyelország akkori köztársasági elnöke látogatott el hozzánk. A Széchenyi Teremben lengyel–magyar nyelvű szentmisén vettünk részt, Wałęsa mély hite nagyon megérintett.

– A Nemzeti Fórum alapítójaként számos programot hozott a Népfőiskolára. Melyik állt ezek közül a legközelebb önhöz?

– Egyik célom az volt, hogy Kecskemét minél több polgárával megismertessem a Népfőiskolát, valamint az ott folyó oktatási és egyéb tevékenységünket. Ilyen volt a babaúszás-oktatás, egy-egy számítógépes tanfolyam, illetve a pedagógusoknak és a nyugdíjasoknak szervezett kulturális programok. Leginkább mégis az Emigrációs gyűjtemény bemutatása állt közel hozzám, amelynek keretében olyan írásokkal és tárgyakkal ismerkedtek meg a látogatók, amelyeket az emigrációban élő magyarság juttatott el Lakitelekre. Kiemelném ezek közül az ötvenhatos Tóth Ilonka emlékére hímzett eredeti zászlót vagy Tollas Tibor verseit.

– Melyik népfőiskolai program volt a legemlékezetesebb az ön számára?

– A Magyarság és Európa című konferencia, amelyen Habsburg Ottó is részt vett, valamint a Máltai Lovagrend tagjainak találkozója Európa országaiból. Kedves emlék a Mindszenty-emléknap Orbán Viktor, Für Lajos, Boross Péter, Deutsch Tamás, Pozsgay Imre, Juhász Judit előadásaival, a kecskeméti rendőrök számítógépes tanfolyama, a Kölcsey, Széchenyi, Bolyai Kollégiumok szervezése.

– A Hírös Népfőiskolai Lovarda szakmai koordinátora. Mi a céljuk a lovassporttal?

– Megtiszteltetés, hogy a Neumann János Egyetem Hírös Népfőiskolai Lovarda munkáját segíthetem. Lovardánk tagja a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózatnak. Célunk az iskolai lovasoktatás, itt testnevelési óra keretében ismerkednek a tanulók a lóval és tanulnak lovagolni. Terveink között szerepel a hiperaktív és SNI-s gyermekek gyógylovagoltatása, ezáltal viselkedésük, mozgáskoordinációjuk és beszédkészségük fejlesztése.

Lévai Jánosné Makai Judit (Páhi, 1952) katolikus hittanár, gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó, politikus, a Magyar Demokrata Fórum tagja (1989–2004), 2004-től a Nemzeti Fórum tagja.
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja (1998–2002), 2002-től Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője.