Hétvégi melléklet

2022. május 7.

0507

Hungarikum Liget

Ahol nem csak a víz gyógyít

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium
Fotó: MH

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Vasvár Kollégiumot. Szakmai vezetője Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója, technikai vezetője a Népfőiskola részéről Horváth Zsolt volt. A két alkalommal, 2017 tavaszán és nyarán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Vasvár Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában négy felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, valamint több középiskola, alapítvány, kulturális központ munkatársai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők készítették a 2018 márciusában sorra kerülő Vasvár-konferenciát, amelyen bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

BIBLIAHÁZ
Fotó: MH/Katona László

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Katona László

Pajtaszínház: az amatőr színjátszás ünnepe
A Nemzeti Művelődési Intézet 2015-ben – a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve – színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem
volt színjátszóköri tevékenység, de a település lakosai és közösségei részéről szándék mutatkozott e művészeti tevékenységi formára.

A program keretében évadonként 19 pajtaszínházi közösség alakul meg és kezdi meg a közös munkafolyamatok és próbák sorát Magyarország megyéinek egy-egy kistelepülésén. A megalakult színjátszó körök egy-egy színpadi előadást hoznak létre, amelyet a település ünnepén, falunapon vagy más jeles alkalomkor mutatnak be a helyi nyilvánosság előtt. Munkájukat csoportvezető és mentor segíti, illetve szakmai fogásokkal, tanácsokkal segítik a közösségeket. A csoportok a Pajtaszínházi Szemlén mutatkozhatnak be a Nemzeti Színház stúdiószínpadain a program során született előadásaikkal. A szemlén a színjátszó közösségek változatos és sokszínű előadásai tekinthetők meg. A nézők különböző műfaji összetételű és egyedi előadásokat láthatnak: bohózatok és vígjátékok mellett dráma, verses-zenés összeállítás, vásári komédia, mesejáték és saját alkotások is szerepelnek a műsorban. Ezek az alkalmak igazi ünnepei az amatőr színjátszásnak, motivációt és lehetőséget jelentenek a színjátszó közösségeknek, hiszen professzionális színpadi környezetben mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek.

Az V. Pajtaszínházi Szemle mérföldkő volt az öt év eredményeként megalakult száz pajtaszínházi közösség életében, másrészt erre az alkalomra a Nemzeti Művelődési Intézet egy kiadványt is megjelentetett, amely ezt az öt évet és a száz csoportot mutatta be. A VII. Pajtaszínházi Szemlét 2022 januárjában rendezték meg, ebben az évadban már nemcsak kistelepüléseknek, hanem városok, városrészek közösségeinek is lehetőségük volt bekapcsolódni a programba.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

Nemzeti panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Balázs Ferenc
1901–1937
Népfőiskolát álmodó, szervező
Mészkői prédikátor
A falu szerelmese
Készítette: Szabó Imrefia Béla
 

Retörki

Retörki
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A RETÖRKI várja a rendszerváltás helyi folyamatait alakító személyek jelentkezését
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) az elmúlt évek során számos életútinterjút készített, a kialakult gyűjtemény gyarapításának céljából a Népfőiskola Alapítvánnyal közösen felhívást intéz mindazokhoz, akik a rendszerváltás időszakának helyi, térségi, országos folyamatokat alakító személyeiként megosztanák emlékeiket. Elsősorban azokkal a személyekkel kívánunk interjút készíteni, akik az 1987 és 1990 közötti időszakban részt vettek az ellenzéki mozgalmak, pártok vagy azok helyi szervezeteinek megalapításában, működtetésében. További részletekkel és információkkal kapcsolatban a RETÖRKI munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. Kérjük, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal, interjúra való jelentkezésükkel kapcsolatban keressék munkatársainkat a [email protected] e-mail címen vagy a +36-1/301-8070-es telefonszámon.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

A Mindszenty Társaság célkitűzéseihez, munkájának támogatásához Ön is csatlakozhat.
Adományát köszönettel fogadjuk, támogatását Mindszenty Emlékéremre, valamint Mindszenty József bíboros urunk minél több helyen történő megjelenítésére – szoborállításra fordítjuk.
Anyagi támogatását a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak tudja utalni.
A Népfőiskola Alapítvány bankszámlaszáma: 11732071-20052779 (OTP Bank)
​A közleményben kérjük feltüntetni: Mindszenty Társaság
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
A kertészet nyitva tartása hétfőtől péntekig: 8.00–15.00, szombaton: 8.00–11.00, vasárnap: zárva.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes
paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Katona László

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany, merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamesterünk segítségével 16.30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyekhez szükséges fürdőbelépőt és szaunajegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő kültéri strand része május 6-tól a fedett fürdővel megegyező nyári nyitvatartás szerint: 9.00–20.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Wittner Mária padja – 1956-os szabadságharcos, halálraítélt

Életre ítélve
– Hóhér vigyázz!
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Márton Áron Emlékéremmel kitüntetettek névsora (2014–2021)
2014: Árva László tanár, a Németh László Gimnázium igazgatója (Hódmezővásárhely); Pawel Cebula OFM lengyel ferences szerzetes; Saáry Éva (1929–2014) geológus, író, Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kör.
2015: Csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum (Erdély); Petrás Mária csángó népdalénekes, keramikusművész; Prokopp Mária művészettörténész professzor.
2016: Bárth János néprajztudós, a Duna-Tisza köze és Erdély kutatója; Stanko Andric horvát történész, a keresztény középkor kutatója; Lászlóffy Pál tanár, a Csíkszeredai Márton Áron Gimnázium főigazgatója, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke.
2017: Juhász Judit újságíró, Magyar Katolikus Rádió volt vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tisztségviselője;
Matl Péter szobrászművész, magyar honalapítási emlékművek alkotója (Munkács); Pátkai J. Róbert ny. evangélikus püspök, a MAOSZ egykori elnöke (London).
2018: Barsi Balázs ferences szerzetes, író, hitszónok; Heltai György vegyész és a Heltai „nagycsalád”; Pék László tanár, oktatáspolitikus, a Szlovákiai Magyar Pedagógus-szövetség korábbi elnöke.
2019: Gereben Ferenc, szociológus, egyetemi tanár; Milován Sándor politikus, a KMKSZ alapító tagja, tiszteletbeli elnöke, Zika Klára tanár, szerkesztő.
2020: Szövényi Zsolt pedagógiai szakíró, köztisztviselő. 2021: Korzenszky Richárd bencés szerzetes, volt tihanyi perjel.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Meghívó

Pünkösdi feltöltődés a Hungarikum Ligetben 2022. június 3–7.
Töltse a pünkösdi hosszú hétvégét családjával a Hungarikum Ligetben, ahol színes programokkal várjuk Önöket!
Pünkösdi csomagajánlatunk: elhelyezés a választott szállástípusban; félpanziós ellátás: bőséges büféreggeli és háromfogásos menü vagy büfévacsora (létszámtól függően); egyszeri napi belépő a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőbe és a Szaunavilágba; tíz százalék kedvezmény a Ligetszépe Gyógyászat masszázs-szolgáltatásaiból; kombinált belépő a Hungarikum Kiállítóházba; törülköző bekészítése a szobában; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Gyógyfürdő belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermek játszósarok; sakk; ingyenes parkolás; ingyenes WiFi.
Extra csomagajánlatunk a Hotel Club Tiszában megszálló vendégek számára: A szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval), köntös és papucs bekészítése a szobába.
Áraink: Hotel Club Tisza: 25 840 Ft/fő/éj-től; Kincsem Fogadó: 20 640 Ft/fő/éj-től.
(A feltüntetett árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák.)
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]
www.nepfolakitelek.hu

 

Felhívás

Felhívás

Hungarikum Liget – az értékek kikötője
Van egy hely, Magyarország szívében, a széles Alföldön, a Tisza mentén, ahol a magyarság csúcsteljesítményei, hungarikumok várják az ide látogatókat. Ahol a szabadság kezdődik… 
Lakitelek.
Az értékek kikötője – a Lakitelek Népfőiskola és a körötte kiépülő Hungarikum Liget, ahol mindenki megtalálhatja a számára vonzó, pihentető lehetőségeket. Egy különleges tér,  ahol megannyi szellemi táplálék és lelki felüdülés várja a nyitott szívvel érkezőt.
Látogasson el új weboldalunkra: Hungarikumliget.hu, és fedezze fel szolgáltatásainkat, széles kínálatunkat.
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]
www.hungarikumliget.hu

 

Kollégium

Kollégium

Április végén találkoztak újra a Sinkovits Imre Kollégium hallgatói. A háromnapos rendezvénynek a Hungarikum Liget – Lakitelek Népfőiskola – biztosított helyet, amelynek célja ezen a hétvégén, az irodalom és a nyelv oldaláról való megközelítése a magyar és a helyi identitások izgalmas kérdéskörének. A hétvége alaphangját Balázs Géza nyelvész, az ELTE, a PKE és az SZFE tanára adta meg Az identitáserősítő nyelvi hagyomány című előadásával. A szombat délután során vezetőnk a hazai és a külföldi kortárs líra útvesztőiben Mészáros Péter költő, pszichológus-reklámszakember volt, aki a slam poetry egyik hazai meghonosítója és ma is aktív résztvevője. A hétvége házigazdája és a műhelymunkák vezetője Biró István történész volt. Előadásaiban a popkultúra és az eszképista irodalom kapcsolatát elemezte, valamint az államszocialista rendszer felelősségét a szellemi öngyarmatosításban és az esztétika területén elmaradt rendszerváltozásban. Kollégistáink legközelebb a Nyári Szabadegyetemen folytatják az értékfeltáró munkát.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Katona László

Az „Év Bortermelője” – 2020
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót. Polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek, valamint itt helyeztük el az Év Bortermelője elismerésben részesült szakemberek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége  által ajánlott borokat is. Az Év Bortermelője 2020-ban Borbély Tamás badacsonyi borász, aki fiatal szakemberként nagyra értékeli a múlt tradícióit, eredményeit, de vallja, hogy szükség van a megújulásra is. Boraikat területválogatással, dűlőszelekcióval készítik, új ászokhordós érleléssel, valamint az ősi magyar szőlőfajtákkal is kiemelten foglalkoznak. Egyik meghatározó boruk a Kéknyelű,  a badacsonyi borvidék ősi szőlőfajtája, amely már bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé is. Egyedi karakter, nemes harmónia jellemzi, és kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. A 2020-ben díjazott Év Bortermelője kiváló borai a Borkatedrálisban is megkóstolhatók. Kövesse a Magyar Borok Katedrálisa programjait a Facebook-oldalunkon: Facebook.com/magyarborokkatedralisa, és látogasson el hozzánk egy jó borkóstolóra.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Értékmentő emlékezet
(Bővített kiadás)
Szerkesztette: Sütő Linda és a Lakiteleki Értéktár Bizottság tagjai
(B/5, 272 oldal, cérnafűzött keménytáblás, ISBN 978 615 01 4797 0)
Kiadja: Lakitelek Önkormányzata – Lakiteleki Települési Értéktár Bizottság
Készült: Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045;
www.antologia.hu  
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Pap Miklós Népfőiskola (Tokaj)
A tizenegy éve alakult népfőiskola névadója Pap Miklós tanár, polihisztor az idén éppen hatvanéves Tokaji Múzeum alapítója. Az értékmegőrző munkájának folytatásaként a történelmi értékeink bemutatása mellett természetesen a fő célunk a hagyományokra épülő közösségépítés, a Tokaj-Hegyalja méltán világhírű tokaji szőlő- és borkultúrájának népszerűsítése és a helyi hagyományok, értékek kutatása, bemutatása, népszerűsítése a Kárpát-medencében és a környező országokban a turizmus fejlesztése érdekében. Kiállításokat szervezünk, kiadványokat, könyveket jelentetünk meg, dokumentumfilmeket készítünk. Tudományos konferenciákat rendezünk, a magyar művészeteket, népművészeti – népzene, néptánc – értékeinket bemutató rendezvényeket szervezünk, ápoljuk  a kapcsolatainkat a felvidéki, kárpátaljai, partiumi magyar honfitársainkkal. A népfőiskolát a miskolci Magyar a Magyarért Alapítvány működteti. Példamutató a kapcsolatunk a Tokaji Önkormányzattal, tevékenységünk támogatására ingatlant biztosított egy népfőiskolai központ kialakítására, de rendszeresen helyet ad rendezvényeinknek a város kulturális intézményeiben is. Hosszú távú együttműködésünk van a stratégiai partnereinkkel, így a lakiteleki Népfőiskola Alapítvánnyal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Magyar Művészeti Akadémiával, a Magyarságkutató Intézettel (honlapunk: Magyaramagyarert.hu).
A Pap Miklós Népfőiskola vezetője: Mankovits Tamás
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Csáktornya (Horvátország), Dunaszerdahely (Szlovákia), Eszék, Farkaslaka (Románia), Felsőőr (Ausztria), Huszt (Ukrajna), Jászberény, Kiskunfélegyháza, Újvidék (Szerbia), Vác, Veszprém.
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő nyári nyitvatartás szerint: keddtől–vasárnapig: 10.00-22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai: LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés):
négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz.
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).
A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük. A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomag-ajánlatot tud javasolni, ennek ára 5400–7800 Ft/nap, amely a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza. Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Katona László

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping, melynek koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található. A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout pálya és senior fitness park – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye Kempingünkbe előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni
kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
E-mail: [email protected]

 

Útjelzők

Útjelzők

Világos, 235 km – Fegyverletétel, 1849. VIII. 13.
Visegrád, 152 km – Királytalálkozó 1335-ben
Rodostó, 1183 km – Ide száműzték II. Rákóczi Ferencet (1676–1735)
Sárospatak, 243 km – Bodrog-parti Athén
Kistarcsa, 113 km – Simándy József (1916–1997) szülőfaluja
Marosvásárhely, 469 km – Teleki Téka
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken.
 

Footgolf

Footgolf
Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

A Hungarikum Liget egy országos, sőt Kárpát-medencei kisugárzású létesítmény

Stratégiai partnerek

Varga Bence

A Hungarikum Liget egy országos, sőt Kárpát-medencei kisugárzású létesítmény, és annak, hogy lemásoljuk azt a munkát, amit Lezsák Sándor már elvégzett, nem sok értelmét láttam – fogalmazott a Magyar Hírlapnak L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola egyik megálmodója. A József Attila-díjas író és költő egyebek közt azt is elmondta, milyen témák térnek vissza rendszeresen Lezsák Sándorral való beszélgetéseiben.

A mi küldetésünk, hogy ne pusztán a térségünkben élőknek, hanem az egész Kárpát-medencében élőknek nyújtsunk programokat, képzéseket
A mi küldetésünk, hogy ne pusztán a térségünkben élőknek, hanem az egész Kárpát-medencében élőknek nyújtsunk programokat, képzéseket
Fotó: MH/Purger Tamás

– Hogy ismerkedett meg Lezsák Sándorral és a Népfőiskolával?

– Már nagyon régóta ismerjük egymást a Magyar Írószövetségből, amelynek mindketten tagjai vagyunk. Nem mellesleg több mint tíz évig együtt ültünk a Parlamentben, illetve a Tokaji Írótáborban is rendszeresen találkozunk. Van két témakör, amelyek visszatérnek a beszélgetéseinkben Elnök úrral. Az egyik az írók szerepe a rendszerváltozás előkészítésében: miképpen járultak hozzá egy szabad világ létrehozásához, illetve mely szerzők milyen módon vettek részt a lakiteleki tanácskozáson. A másik pedig a népi irodalom kérdésköre. Van-e létjogosultsága a népirodalomnak? Egyáltalán, hogy néz ki ma a jó értelemben vett népiség az irodalomban?

– Mire jutnak ezekben a kérdésekben? Vannak vitáik?

– Alapvetően nincsenek vitáink, kettőnk jó kapcsolatában benne van, hogy a világról és az írók közéleti felelősségéről hasonlóan gondolkodunk. Mindketten azt valljuk, hogy a magyar irodalom hagyományaihoz hozzátartozik a közért aktívan cselekvő, az irodalom világából kilépő közösségi ember szerepe. Hiszen mi magunk is politizáltunk, politizálunk. Értékrendi különbség nincs köztünk, a látásmódunkban azonban van eltérés, főként generációs és tapasztalati okokból. Lezsák Sándor már a rendszerváltozás előkészítésének időszakában aktív szereplő volt, én akkor még iskolába jártam. Ebből következően bizonyos dolgokat máshogy lát, abból a közelségből, ahogy ő azt átélte résztvevőként, az események alakítójaként. Ezzel szemben én utólag mérhettem fel a történteket.

– A Versenyhátrány – A (Kultúr)politika fogságában című könyvéhez is Lezsák Sándor írt előszót, amelyben egyfajta egész­séges veszélytudatot emleget. Mire kell ez alatt gondolnunk?

– Minden kultúrpolitikai könyvemben felhívom a figyelmet, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk. Azért használom
a többes szám első személyt, mert egyrészt annak a konzervatív politikai közösségnek a jövőjére gondolok, amelynek mindketten tagjai vagyunk. Másrészt az egész nemzeti közösségünk előtt álló, a mai globális-politikai-kulturális térben érzékelhető kihívásokkal és veszélyekkel is számolok. Azaz a nyugati világ kultúrharcára. Tehát erre az egészséges veszélyérzetre utalhatott Elnök úr. Úgy vélem, fontos megismernünk, hogy azt a szellemi és bizonyos értelemben érzelmi kulturális keretrendszert, amelyben mi, magyarok létezünk, milyen folyamatok próbálják kikezdeni. Mert vannak ilyenek, ezt nem lehet eltagadni.

– Ez a gondolat inspirálta a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola megalapításakor is?

– Valóban így volt. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolát részben aLakitelek Népfőiskola – ma már Hungarikum Liget – mintájára hoztuk létre, és azt mondhatom, hogy a népfőiskola mozgalom egyik sikertörténete lett. Be kell vallanom, kezdetben volt bennem némi szkepticizmus, hogy Lakitelek sikerét vajon meg lehet-e ismételni más vidéki helyszíneken is. Tisztán emlékszem egy beszélgetésre még a Parlamentben, Lezsák Sándor irodájában, ahol felvázoltam az aggályaimat, ehhez képest a művészeti népfőiskola alapításának kezdeményezője lettem. Rengeteg inspirációt, ötletet és jó tanácsot kaptam Elnök úrtól. Ma már straté­giai partnerei vagyunk a Hungarikum Ligetnek.

– Milyen célokat tűztek ki?

– Az én személyes érdeklődésem alapve­tően művészetközpontú, ezért egy olyan tematikus népfőiskolában gondolkodtam, ahol kifejezetten ez áll a munka fókuszában. A Hungarikum Liget egy országos, sőt Kárpát-medencei kisugárzású létesítmény, és annak, hogy lemásoljuk azt a munkát, amit Lezsák Sándor már elvégzett, nem sok értelmét láttam. A mi küldetésünk, hogy ne pusztán a térségünkben élőknek, hanem az egész Kárpát-medencében élőknek nyújtsunk programokat, képzéseket. Ez persze nem jelenti, hogy bizonyos dolgokat ne vettünk volna át, például a közösségépítés terén. Alapvetően két úton indultunk el: egyrészről követtük azokat a módszereket, amelyeket már Lakiteleken kipróbáltak, és működtek. Másrészt az általános jellegtől eltérően kifejezetten a művészetre össz­pontosítunk, és úgy látom, hogy ez nagyon jól bevált.

– Melyek azok a konkrét programok, amiket szerveznek?

– Lakitelek mintájára szervezünk találkozókat, versenyeket és alapvetően játékokra épülő programokat, amelyek nálunk is remekül működnek. Hogy mondjak egy konkrétumot: a Lego-bajnokságunk várakozáson felüli sikert hozott. Mások az adottságaink, ezért máshogy is valósítjuk meg a céljainkat, de azt mondhatom, jó úton járunk. Kiváló előadóművészi részleggel rendelkezünk, saját nyári színházunk van, készül az alkotóházunk, a gyerektáborunk. Aktívan tudunk működni szerencsére. Fontos eredménynek tartom, hogy létrehoztuk a Hazáért körutat a Velencei-tó körül, ami kiváló lehetőség osztálykirándulásokra, főként a hazafias nevelés tárgykörében.

– Van egyébként kedvenc helyszíne a Hungarikum Ligetben?

– Nem kérdéses: a borkatedrális. Saját magam is hosszú ideje foglalkozom borral, s valahányszor Lakiteleken van dolgom, próbálom úgy szervezni a programokat a kollégáimmal, hogy legyen időnk egy borkóstolóra. Sok jó helyszín van ott, de a borkatedrális telitalálat – építészetileg és szellemiségében is.

L. Simon László (1972): József Attila-díjas író,költő, szerkesztő, kultúrpolitikus, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A Magyar Írószövetség titkára (2004–2010), míg 2010 és 2021 között országgyűlési képviselő. Kétszer volt államtitkár,
volt kormánybiztos és az NKA elnöke, 2021-től pedig a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Tizenhat könyv szerzője.