Hétvégi melléklet

2022. április 16.

0416

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Kisvárda Kollégiumot. Szakmai vezetője Néző István helytörténész, technikai vezetője a Népfőiskola részéről Hágen Ádám volt. A két alkalommal, 2017 tavaszán és nyarán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Kisvárda Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában nyolc felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők szervezték 2017 novemberében a Kisvárda-konferenciát, ahol bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Katona László

„Paravánon innen és túl” – összefoglaló kötet jelent meg a Bűvös Bábos programról
A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a 2022 tavaszán megjelenő Paravánon innen és túl – a Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös Bábos Programja 2017–2021 című kiadványa betekintést nyújt a gyermekbábos mozgalom 2015-től induló fejlesztésébe, bemutatja a folyamat azon eredményeit, amelyek segítettek megtartani, újjászervezni és megerősíteni a bábos közösségi mozgalmat. A bábjátszás egyike a magyar kultúra tradicionális, nagy hagyományú alappilléreinek.
A szakterület az 1990-es évektől hanyatlásnak indult.

Az NMI 2015-ben egyeztető fórumra hívta a bábszakma képviselőit, majd a folyamat megállítása érdekében 2016-ban két egymásra épülő bábcsoportvezetői alapismeretek képzést valósított meg térítésmentesen – a Magyar Bábjátékos Egyesülettel és a Magyar Bábművészek Szövetségével együttműködve –, amelyeken majdnem százhúsz amatőr bábjátszó, bábcsoportvezető vett részt. A Nemzeti Művelődési Intézet a csaknem öt éve megvalósuló Bűvös Bábos programmal szakmailag támogatja az új, lokális közösségek megalakulását, valamint a már meglévő csoportok fennmaradását is. A kötetben a Nemzeti Művelődési Intézet 19 megyei igazgatósága mutatja be, hogy Magyarország egyes megyéiben a fejlesztő munkának köszönhetően hogyan jöttek létre bábcsoportok, maradtak meg és működnek a mai napig. Olvashatnak újonnan alakult kisközösségekről, nagy múltú bábművészeti partnerszervezetekről és szakemberekről, sikeresen megvalósult eseményekről, elnyert díjakról, gyermekek és felnőttek boldog pillanatairól.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Mindszenty Társaság

Mindszenty József: Egy lelkünk van…
„Mi azonban fölindítjuk a hitet ma, húsvét reggelén. Hiszünk Jézus Krisztusban, nemcsak az emberben,de hiszünk az Istenben is. Hiszen ez a személy isteni és nemcsak emberi személy. És mi hiszünk abban is, hogy ahogy ő föltámadott. Mi is, az Ő ígérete szerint föl fogunk támadni.
– Istenem, mi áll előttünk! Itt van ez a zenebona világ körülöttünk és az a szellem, amelyik nagypénteken diadalmas volt, most megint mintha diadalmaskodnék. Minekünk egy fogódzónk van, az értünk szeretetből meghalt, húsvét hajnalán diadalmasan föltámadt Jézus Krisztus. És mi, az ő föltámadásához kapcsoljuk – Szent Pálnak a levele értelmében – a mi testünk föltámadását. Legyen ezzel a megveszekedett világgal akármi, egy lelkünk van. Azt a lelket mentsük meg, és ezen a megmentésen dolgozzunk, minden egyes napon, kivétel nélkül: munkában, imádságban, egyedül és az emberek között. Ez a föltámadott Krisztus lobogójának a fölirata, és ettől soha el ne térjünk. Ámen” – fogalmazott Mindszenty József bíboros egyik utolsó szentbeszédében, 1975. március 30-án, húsvét ünnepén, a bécsi Pázmáneum kápolnájában.
(Mindszenty.hu)
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]


Keresztény panteon

Keresztény panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Prohászka Ottokár
1858–1927
katolikus püspök
VILÁGOSSÁG A SÖTÉTSÉGBEN
Készítette: Kligl Sándor


Retörki

Retörki

A RETÖRKI könyveket adományozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kiemelt célja, hogy a kutatási eredményekről beszámoló kiadványokat, az érdeklődő közönség minél szélesebb rétegeihez el tudja juttatni. Ennek elérése érdekében az intézet könyveket adományozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak. Összesen negyenegy kötet hetvenegy példányát adták át, amelyek az FSZEK Központi Könyvtárának, illetve tagkönyvtárainak gyűjteményeit gazdagítva állnak az olvasók rendelkezésére. Az átadott kötetek között megtalálhatók a RETÖRKI korábbi, de ma már nehezebben hozzáférhető kiadványai, illetve az új könyvek is, a többi között a Sorsok és Horizontok az 1956-os forradalom és szabadságharc harvanötödik évfordulójára készült tanulmánykötet, Riba András László: Hatalomtechnika a pártállam végóráiban című munkája, illetve a RETÖRKI Kronológia sorozat – A rendszerváltás mérföldkövei; Változó idő, változó emlékezet – példányai.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.
A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-
részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany, merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamesterünk segítségével 16.30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyekhez szükséges fürdőbelépőt és szaunajegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit. Húsvéti nyitvatartás (április 16–17.): 10.00 és 21.00 között.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gyulay Endre padja
a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke
SURREXIT…
NOLITE TIMERE!
„Föltámadott…
Ne féljetek!”
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Márton Áron Emlékéremmel kitüntetettek névsora (2003–2013)
2003: Balogh Ferenc művésztanár (Kolozsvár–Budapest); Bethlen Otthon (Ligonier, Egyesült Államok);  Göncz László közíró (Lendva, Szlovénia).
2004: Krakkói Nemzetközi Kulturális Központ (MCK, Lengyelország); Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ, Stockholm); Wurst Erzsébet oktatásszervező (Bécs, Ausztria). 
2005: Bécsi Szent István Egylet; Máramarosszigeti Leöwey Klára Líceum; Szabadkai Széchenyi István Általános Iskola. 
2006: Sisa István közíró (Egyesült Államok); Magyar Kultúra Alapítvány; Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. 
2008: Bábel Balázs kecskemét-kalocsai érsek, metropolita; Kiss József, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum ny. természetrajz tanára; Szente Imre író, költő műfordító (Svédország). 
2009: Aracs délvidéki magyar folyóirat.
2010: Puskás László görögkatolikus pap (Kárpátalja); Magyar Katolikus Rádió.
2011: P. Szőke János atya, Márton Áron posztulátora.
2012: Pákh Tibor jogász, a nemzeti ellenállás hőse; Kunckelné Fényes Ildikó fizikus, a LAMOSzSz elnöke; Agócs Sándor költő, szerkesztő, az ANTOLÓGIA Könyvkiadó vezetője.
2013: Szíjártó István irodalomtörténész, a Százak Tanácsa egyik alapítója, ügyvezető elnöke; Magyary Rozália közgazdász, a Pro Hungaris Alapítvány igazgatója, a BGA főkönyvelője; Szász István Tas orvos, író, szerkesztő, az erdélyi HITEL emlékmúzeum alapítója.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Meghívó

Meghívó

Hungarikum Liget – az értékek kikötője
Van egy hely, Magyarország szívében, a széles Alföldön, a Tisza mentén, ahol a magyarság csúcsteljesítményei, hungarikumok várják az ide látogatókat. Ahol a szabadság kezdődik…
Lakitelek. Az értékek kikötője – a Lakitelek Népfőiskola és a körötte kiépülő Hungarikum Liget, ahol mindenki megtalálhatja a számára vonzó, pihentető lehetőségeket.
Egy különleges tér, ahol megannyi szellemi táplálék és lelki felüdülés várja a nyitott szívvel érkezőt. Látogasson el új weboldalunkra: Hungarikumliget.hu, és fedezze fel szolgáltatásainkat, széles kínálatunkat.
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36-76-549-050
E-mail cím: [email protected]
Hungarikumliget.hu

 

Felhívás

Felhívás

PETANQUE KUPA
A Népfőiskola Alapítvány és a Magyar Petanque Szövetség szervezésében nyílt PETANQUE KUPA lesz Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt, versenyzőt.
Időpont: 2022. április 23. szombat 10.00
Helyszín: Hungarikum Liget (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.)
Jelentkezési határidő: április 20. szerda 16.00
A nevezés díjtalan.
Jelentkezés és bővebb információ: Baukó Ferenc sportszervező 06-30-242-4576
[email protected]
Jelentkezzen, és tegye próbára petanque tehetségét!
Hungarikumliget.hu
 

Teqball 

Teqball
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Sportinnováció Lakiteleken
A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok a karok és a kezek kivételével, a test bármely részével hozzáérhetnek a futball-labdához. Egyesben két játékos, párosban négy játékos játszhatja. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strandkörülményeket, tehát a homoktalajt is. A térfeleket elválasztó háló szilárd és ellenálló, így a labda visszapattan róla, lehetővé téve a folyamatos játékélményt. Összhangban a hivatalos teqballszabályokkal, az asztalok felépítése lehetővé teszi, hogy a szerencse vagy a véletlen semmilyen formában ne befolyásolhassa a játékot; a játékosok kizárólag tudásukra és képességeikre hagyatkozhatnak. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére. A teqball kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György. A sportágat hivatalosan Budapesten, 2016. október 18-án mutatta be Ronaldinho brazil futballista, a teqball egyik nagykövete. A teqball első világbajnokságát 2017-ben Budapesten rendezték meg.
A teqballjátékra történő bejelentkezés a Hotel Club Tisza recepcióján vagy a 06-76-549-050-es számon lehetséges.

Borkatedrális

Borkatedrális
Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót. Polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek, valamint itt helyeztük el az Év Bortermelője elismerésben részesült szakemberek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége által ajánlott borokat is. Az Év Bortermelője 2021-ben Nyúlné Pühra Éva. A Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település, Tök ad otthont a Nyakas Pincének. A modern technikával felszerelt borászatnak a főborásza, immár 21 éve: Nyúlné Pühra Beáta. Energikus, fiatalos lendület jellemzi, amely jegyek
az általa készített borokban is fellelhetők. A csaknem kétszáz hektáros birtok 88 százalékán fehér, 12 százalékán pedig kékszőlőt termesztenek. A könnyű gyümölcsös fehér-, rosé-, vörösboroktól kezdve a fahordókban érlelt nagy testű tételekig boraik színes, egyedi élményt adnak. A 2021-ben díjazott Év Bortermelője kiváló borai a Borkatedrálisban is megkóstolhatók. Kövesse a Magyar Borok Katedrálisa programjait a Facebook-oldalunkon:  Facebook.com/magyarborokkatedralisa, és látogasson el hozzánk egy jó borkóstolóra.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

Antológia

Antológia

Peterdi Pál: Gyarmati sors avagy egy bal kéz története
A könyv ára: 3150,- Ft
(B/5, 288 oldal, ragasztókötött, ISBN 978 615 5862 96 0)
 A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: konyvek.antologia @nepfolakitelek.hu
06-76-549-045;
Antologia.hu  
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (Tata)
Népfőiskolánk 1995-ben alakult a Tatai Népfőiskola (1940–1944) s a kor neves közigazgatás-tudósa, Magyary Zoltán nyomdokaiban járva. Célunk a művelődni vágyó egyén számára az elmét pallérozó élethosszig tartó tanulás biztosítása, helyi értékek teremtése és őrzése, és tudásalapú folyamatok elindítása az élhető társadalom, a fenntartható fejlődés és a gondolkodó közösség eszméje mentén. Ismeretterjesztő tevékenységünk kialakítása során egyik legfőbb feladatunk a fiatalok megszólítása. Egy korábbi projekt keretében (Zsák a foltját) civil szervezetek bevonásával innovatív közösségfejlesztési modellt hoztunk létre oly módon, hogy ez a gyakorlatban is működjön. Lényege az iskolai közösségi szolgálat keretében önkéntes munkát vállaló diákok és a fogadó szervezetek találkozásának segítése. 2018-ban és 2019-ben három IKSZ Börzét is megvalósítottunk összesen 1800 diák látogatóval, 25-30 fogadó szervezettel, Tata és Tatabánya vonzáskörzetéből. A win-win helyzet szép példái ezek: a civilek személyesen bemutathatják tevékenységüket, a diáksereg pedig akár a helyszínen választhat a bőséges kínálatból. Egymásra találnak a felek – éppen úgy, mint ahogyan zsák megleli a foltját.
A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság vezetője: Borsó Tibor
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Bugac, Érsekújvár (Szlovákia), Fertőd, Gyergyószentmiklós (Románia), Hollókő, Kismarton (Ausztria), Kőszeg, Lendva (Szlovénia), Mezőtúr, Nagyszőlős (Ukrajna), Szarvas, Székesfehérvár, Tokaj, Visegrád, Zalaegerszeg, Zenta (Szerbia).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00, szombaton és vasárnap: 10.00–22.00,  valamint húsvét hétfőn is szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomagajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén
LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz.
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc);
ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).
A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. A húsvéti nyitvatartás alatt (április 16–18. között) különféle masszázs-szolgáltatásokkal várjuk Önöket. Bővebb információ,
bejelentkezés: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Katona László

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.


Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping, melynek koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található.
A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout pálya és senior fitness park – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye Kempingünkbe előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
E-mail: [email protected]

 

Útjelzők

Útjelzők

Tarpa, 272 km – Esze Tamás (1666–1708) kuruc brigadéros szülőfaluja
Tihany, 206 km – Alapítólevél, 1055
Huszt, 493 km – Kölcsey: „Bús düledékeiden…”
Szentendre, 131 km – Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Farkaslaka, 550 km – Tamási Áron (1897–1966) szülőfaluja
Monok, 212 km – Kossuth Lajos (1802–1894) szülőfaluja
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát iskialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Katona László

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy
[email protected] elérhetőségeken.

 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]
 

Kárpáti Árpád: Értékeinket nem elég őrizni, azokat tovább kell adnunk, és ahhoz, hogy továbbadjuk, meg kell élnünk őket

Történelmet írnak Lakiteleken

Varga Bence

„Számomra ezt jelenti a Hungarikum Liget: az értékek tudatos hiteles megismertetését minden generációval és továbbadását a legkülönbözőbb módszerekkel” – fogalmazott lapunknak Kárpáti Árpád. A Lakitelek Népfőiskola megbízott hálózati vezetőjével egyebek mellett a Ligetben működő kollégiumok jelentőségéről, a Hungarikum Kiállítóházban végzett kurátori munkájáról beszélgettünk.

A Hungarikum Liget egy olyan hely, ahová mindenkinek el kell jutnia
A Hungarikum Liget egy olyan hely, ahová mindenkinek el kell jutnia
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mikor járt először Lakiteleken?

– Először talán a kétezres évek végén fiatalokat vittem táborozni. Nagy izgalommal mentünk, ismerve a történetét. Akkor még viccesen mondogattuk, hogy aki ott tölt időt, az is történelmet írhat. Aztán a Nem­zeti Művelődési Intézet programjain, kép­zé­sein rendszeresen ott voltam már kétezer­tizenkettőtől. Most pedig már tudom, hogy ott valóban történelmet írunk, mert közös alapértékek mentén nagy gondolatok és tettek születtek azóta is. Hálás vagyok azért, hogy mindennek most már az alkotó részese lehetek.

– Hogyan került közvetlen kapcsolatba a Népfőiskola gondolatával?

– A nagyszüleimtől hallottam róla először, illetve később az egyetemi tanulmányaim során. Mindezt a gyakorlatban csak kísérleti, időszakos formákban tapasztaltam meg mindaddig, amíg nem kerültem közvetlen kapcsolatba a Lakitelek Népfőiskolával.

– Interjúkban gyakran beszél a közösségi értékek megőrzéséről. Mit gondol e tekintetben a Hungarikum Liget missziójáról?

– Inkább az értékek megélésén van a hangsúly. Ebben pedig a Hungarikum Liget talán egyedülálló kezdeményezés, nemcsak hazákban. Értékeinket nem elég őrizni, azokat tovább kell adnunk, és ahhoz, hogy továbbadjuk, meg kell élnünk őket. Mindenkinek el kell sajátítania magában. Kell, hogy közvetlen személyes élmény, kötődés, majd értékrend, életforma, felelősségtudat vagy hi­vatástudat alakuljon ki. Csak így tudjuk hitelesen és eredményesen továbbadni nemzetünk mindenkori értékeit. Számomra ezt jelenti a Hungarikum Liget: az értékek tudatos, hiteles megismertetését minden generációval és továbbadását a legkülönbözőbb módszerekkel.

– Lezsák Sándor felkérte a Hungarikum Kiállítóház kurátorának. Mi volt a feladata? Milyen szempontokat kellett figyelembe vennie?

– Óriási megtiszteltetésnek és egyben óriási felelősségnek éltem meg. Szinte lehetetlen volt bemutatni az összes hungarikumot, vagy a magyar feltalálók, jeles személyek jelentős részét, valamint még teret adni természettudományos ismeretek átadásának is. Fő feladatom a szakmai szempontok érvényesítése volt a különböző szereplők között.

Hosszas egyeztetések és koordinációs munka a kiállításszervezőkkel, hungarikumgazdákkal, a bemutatott géniuszok örökségének gondozóival. Sokszor a szakmai és technikai szempontok ütköztek, ezért újabb megoldásokat kellett találnunk. A fizikai tér korlátait az online térben igyekeztünk kiterjeszteni, illetve szempont volt az interaktivitás, hogy a látogató közvetlen élményként viszonyuljon egy-egy bemutatott értékhez. Az általam vezetett korábbi Neumann Kollégium külön feladata volt a Hungarikum Kiállítóház szakmai programjában való közreműködés. A mostani Innováció Kollégium pedig annak működtetéséhez és továbbfejlesztéséhez ad javaslatokat.

– Mit gondol a Hungarikum Liget egyéb fejlesztéseiről? Van kedvence? Mire lenne még szükség esetleg?

– Azt gondolom, hogy a Hungarikum Liget egy olyan hely, ahová mindenkinek el kell jutnia, meg kell tapasztalnia. Az utóbbi években számos olyan szabadidős aktivitással is kiegészült, amelyek különböző rendezvényeknek, csoportoknak, családoknak egyaránt tartalmas, értékalapú itt-tartózkodást biztosítanak. Kedvencemnek azért mondom a Hungarikum Kiállítóházat, mert az átadást követően is felelősségemnek tartom a működtetését. A fokozatosság híve vagyok. Most használnunk kell, be kell laknunk, meg kell ismernünk a Liget minden megalkotott részletét, és majd az idő dönti el, hogy mire lesz még szükség.

– Több Lakiteleki Kollégiumot is vezetett. Melyek voltak ezek?

– A Tessedik Sámuel Kollégiumot kétezertizenhét és kétezertizenkilenc között, majd a világjárvány miatt elhúzódó Neumann János Kollégiumot kétezertizenkilenc és kétezerhuszonegy között, és most az Innováció Kollégiumot kétezerhuszonegytől. Tessedik Sámuel felnőttképzési tevékenységének a tizennyolcadik század végén ugyanúgy az „életre nevelés” volt az alapelve, mint ahogy napjaink népfőiskoláinak is. A Neumann Kollégiumban olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekeztünk, amelyek meghatározzák a világ következő öt-tíz évének alakulását. Az Innováció Kollégiumban a huszon­egyedik század kihívásaira holisztikus szemlélettel keresünk válaszokat, így különböző társadalmi dimenziókban a fenntartható fejlődésre fókuszálunk.

Alapvető kérdésünk, hogy a művészetek és a különböző tudományterületek, technikai újítások, hogyan tudják együttesen jobbá tenni környezetünket és életkörülményeinket. Mindezekből talán érzékelhető, hogy alapvető szempont a legkülönbözőbb szakterületek együttműködése. Éppen ebben tudom megragadni a kollégiumok jelentőségét. A legkülönbözőbb szakterületekről, településekről, iskolákból, munkahelyekről, különböző tapasztalatokkal és ismeretekkel rendelkező nagyszerű emberek találkoznak. Ebből konkrét eredmények is születnek, kiadványok, közös projektek, együttműködések formájában, illetve olyan emberi és munkakapcsolatok, sőt közösségek jönnek létre, amelyek életreszólóak, vagy akár azon is túl, ha szakmai eredmények hatásaira gondolok.

Kárpáti Árpád (1977): közművelődési és ifjúsági szakértő, felnőttképzési és kommunikációs szakember, 2014–2019-ben a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, majd vezetője, 2021-től a Lakitelek Népfőiskola megbízott hálózati vezetője.