Hétvégi melléklet

2022. április 2.

0402

Hungarikum Liget

Ahol nem csak a víz gyógyít

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Kunság I. Kollégiumot. Szakmai vezetője Mészáros Márta múzeumigazgató, néprajzkutató, technikai vezetője a Népfőiskola részéről Lenkei Róbert volt. A két alkalommal, 2017 tavaszán és nyarán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Kunság I. Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában tizenhárom felsőoktatási intézmény hallgatói, tanárai, öt középiskola diákjai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők rendezték meg 2017 decemberében a Kunság I. konferenciát, ahol bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Értékfeltáró Kollégium

Mindszenty József, a lelkipásztor
Pehm (Mindszenty) József 130 évvel ezelőtt, 1892. március 29-én született Csehimindszenten. A premontrei Szombathelyi Királyi Katolikus Főgimnáziumba járt, ahol rengeteget tanult és olvasott. Családja, a szülőfalu, tanárai, elöljárói segítették, erősítették benne a papi hivatást. A papságra a szombathelyi szemináriumban készült, 1915. június 12-én szentelte pappá Mikes János püspök. Rövid kápláni évek után, 1919-ben lett Zalaegerszeg plébánosa, majd 1944-től veszprémi püspök, 1945-től esztergomi érsek, bíboros. Mindszenty József sok tisztséget, feladatot töltött be életében, de a legfontosabb számára papi hivatása, lelkipásztori szolgálata volt. Aktív volt a közéletben, szerkesztett újságot, írt könyvet, szervezett közösséget, épített templomot, alapított iskolát, kis helyi ügyek mellett országos dolgokban is eljárt, részt vett nagy világeseményeken, de a legfontosabb egész életében az volt, hogy lelkipásztorként elvigye a jó Isten üzenetét az emberekhez – fogalmazott  Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság tagja emlékező előadásában, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, március 29-én, a Mindszenty József születésnek százharmincadik évfordulója alkalmából bemutatott szentmisét követően.
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]


Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Katona László

Petőfi Klubok a Kárpát-medencében
A Magyar Országgyűlés a 2022–2023-as éveket Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költőfejedelem születésének 200. évfordulója alkalmából.
A bicentenáriumhoz kapcsolódva Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei magyarság körében közművelődési közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő kulturális tartalomszolgáltató partnereivel 2022 március 1-jén elindította a Petőfi Klubok hálózatát a helyi közösségek és a nemzeti összetartozás megerősítésére. Az anyaországi és a külhoni magyarság részvételére építő, helyi közösségeket megerősítő kezdeményezést, a Petőfi Klubok hálózatát a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő kulturális tartalomszolgáltató partnereivel, többek között
a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a Magyar Írószövetség, a Népfőiskola
Alapítvány, valamint a Nemzeti Filmintézet közreműködésével indította útjára. A programsorozat megvalósításában együttműködő országos szervezetek komoly- és könnyű-zenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal,
könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez.
A Petőfi Klubok megvalósulásával idén száz (nyolcvannyolc magyarországi és tizenkét külhoni) település kapcsolódott
a program keretében megvalósuló kulturális eseményekhez, míg 2023-ban további száz település csatlakozik
a Kárpát-medencei klubhálózathoz. A program sikeréhez Magyarország kormánya támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézet a Petőfi Klubok erőforrásainak stratégiai tervezésével, logisztikai és hálózatépítő tapasztalataival, valamint a központi programkoordinációval járul hozzá.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

Nemzeti panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Vass Lajos
(1927–1992), a nemzet karnagya
„HOGY FÉNYESEDJENEK A LELKEK…”
Készítette: Búza Barna
 

Retörki

Retörki

A Rendszerváltó Szemle 2022/1. száma
A 20. századi magyar történelem sorsfordítótalálkozóival foglalkozik a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) Rendszerváltó Szemle című periodikájának idén márciusban megjelent, dupla terjedelmű száma. A „találkozók találkozója”, a későbbi, hasonló tanácskozások mintájául szolgáló, a címlapképen is megjelenített szárszói konferencia (1943) éppúgy bemutatásra kerül, mint az 1987-es, idén harmincötödik évfordulóját ünneplő I. Lakiteleki Találkozó vagy éppen az 1990-es rendszerváltással egyidős, ma is nagy népszerűségnek örvendő Bálványosi Szabadegyetem. Mindezek mellett külön tanulmány vizsgálja az 1943-as győri találkozót. Az általában az aktuális nemzeti sorskérdéseket középpontba állító tanácskozások taglalásán túl esszét olvashatunk a „harmadik út” gondolatának magyar történelemben játszott szerepéről, de tanulmány szól a Horthy-korszak nemzetépítéséről és a népi írók Trianonról és a revízióról alkotott felfogásáról is. A 20. század (h)arcai rovatban ezúttal Németh Lászlóról olvashatunk, míg a portrébeszélgetés Németh Zsolttal, a Fidesz alapítójával, a szakkollégiumi mozgalom meghatározó alakjával készült.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]


Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak
esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany, merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamesterünk segítségével 16.30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyekhez szükséges fürdőbelépőt és szaunajegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Katolikus Karitász padja
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Márton Áron Emlékéremmel kitüntetettek névsora (1993–2002)
1993: Perka Margit és Mihály tanár házaspár (Szabófalva, Románia); Géczi Lajos nagykaposi tanár (Szlovákia).
1994: Jelenits István piarista tanár; †Levendel László orvos; Királyhelmec városa (Szlovákia); Amerikai Öregdiákok Bessenyei György Köre (Egyesült Államok); Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete (Kolozsvár).
1995: Bónis Lajos mezőgazdasági mérnök (Budapest); Czirják Árpád érseki helynök, kanonok (Kolozsvár); A Duna Televízió közép-európai Magazinja (Budapest); KMCSSZ Hunyadi Mátyás Munkaközössége (Kanada); Zrínyi Ifjúsági Kör (Buenos Aires, Argentína).
1996: †Horváth Antal kanonok (Csíkszentdomokos, Székelyföld); Jáki Sándor Teodóz bencés tanár; Bohumil Dolezal történész (Prága, Csehország); Sárközy Péter egyetemi tanár (Róma); Könyves Kálmán Szabadegyetem (Sao Paulo, Brazília). 
1997: Ladocsi Gáspár katolikus tábori püspök (Budapest); Majnek Antal kárpátaljai katolikus püspök (Munkács); Ausztráliai Magyar Élet szerkesztősége (Melbourne, Sydney); 
1998: Böjte Csaba ferences szerzetes (Déva); Deák Ernő történész (Bécs); Kettős János református lelkész (Szentlászló-Kopács, Horvátország).
1999: Berszán Lajos esperes-plébános (Gyimesfelsőlok, Románia); Prágay Dezső vegyészprofesszor (München); Zalabai Zsigmond irodalomtörténész (Somorja, Szlovákia). 
2000: Atzél Endre jogász (Budapest); Beder Tibor tanfelügyelő (Csíkszereda, Székelyföld); Cseh Tibor közíró, lapszerkesztő (Egyesült Államok); Utasi Jenő plébános (Tóthfalu, Vajdaság).
 2001: Horváth Arany szerkesztő (Erdély); Melbourne-i Magyar Központ (Ausztrália); Vármegye Galéria (Budapest). 2002: Franz König bíboros (Bécs, Ausztria); Bókay András mérnök (Franciaország); Körösmező magyarsága (Kárpátalja).
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Meghívó

Húsvéti üdülés a Hungarikum Ligetben április 15–19.
Töltse nálunk családjával a húsvétot, és fedezzék fel a Hungarikum Liget tavaszi szépségét!
Húsvéti csomagajánlatunk: elhelyezés a választott szállástípusban; félpanziós ellátás: bőséges büféreggeli és háromfogásos menü vagy büfévacsora (létszámtól függően); napi belépő a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőbe és a Szaunavilágba; gyermekeknek húsvéti kézműves-foglalkozás; törülköző bekészítése a szobába; díjmentes korai bejelentkezés, díjmentes késői távozás foglaltság függvényében; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda
és Gyógyfürdő belépőjegyéből; kedvezmény a Hungarikum Kiállítóház belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermek játszósarok; sakk; ingyenes parkolás; ingyenes wifi.

Extra csomagajánlatunk a Hotel Club Tiszában megszálló vendégek számára: a szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval), köntös és papucs bekészítése a szobába.
Áraink: Hotel Club Tisza: 22 540 Ft/fő/éjtől; Kincsem Fogadó: 17 340 Ft/fő/éjtől;
Tiszavirág Vendégház: 16 040 Ft/fő/éjtől.
(A feltüntetett árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák.)

Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]
www.nepfolakitelek.hu

 

Felhívás

A Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség pályázatot hirdet a Németh László műfordítói táborban való részvételre. A műfordítói tábor a Lakitelek Népfőiskolán, 2022. augusztus 15 és 21 között lesz. A táborba való jelentkezési határidő: 2022. június 6., hétfő.

A képzés térítésmentes, a táborok teljes idejére a Lakitelek Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány ellátást – szállást és étkezést – biztosít.

A pályázati felhívásra azoknak a harmincöt év alatti fiataloknak a jelentkezését várjuk, akik elhivatottságot éreznek magukban mai (horvát, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) és történelmi (csehek, lengyelek) szomszédaink nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása iránt.

A műfordítói táborban a résztvevők előadásokat hallhatnak a közép-európai irodalmakról és kultúrákról, művelődési kapcsolataink hagyományáról, valamint szemináriumi foglalkozások keretében (egyes nyelvek szerinti kiscsoportokban) megismerkedhetnek az adott nyelvű szövegek fordításának elméletével és gyakorlatával.

A jelentkezés feltételeiért és további részletekért látogasson el a Lakitelek Népfőiskola honlapjára: Nepfolakitelek.hu
Felmerülő kérdéseit az alábbi címre várjuk: [email protected]

 

Kollégium

Kollégium

Innováció Kollégium Lakiteleken
A Népfőiskola Alapítvány a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közreműködésével indított kollégiumot az elmúlt év végén. A kollégiumban válaszokat keresnek arra, hogy a művészetek és a különböző tudományterületek, technikai újítások hogyan tudják együttesen jobbá tenni környezetünket, életkörülményeinket. A februári második alkalom során a járműipari innovációkról Húnfalvi András, a MOME vezető-kutatója tartott előadást, majd a Neumann János Egyetem fiatal járműépítő csapatai mutatkoztak be Sulik Csenge és Medgyesi Dániel előadásában. Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a hazai innovációs szakterületek aktualitásairól, a kormányzat intézkedéseiről tartott átfogó előadást. A nap végén Személyi László szociológus a kreativitás és innováció szerepét állította fókuszba a vállalkozói szektorban. A második napon Orlai Balázs, a MOME kutatótanára az innovációt a design vonatkozásában közelítette meg, majd Kardon Béla tudományos igazgató az innováció- és tudománypolitikáról tartott átfogó bemutatót, és kitért a nemzetközi együttműködések jelentőségére is. A hétvégén a kollégium résztvevői meglátogatták a januárban átadott Hungarikum Kiállítóházat.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Katona László

A bor nemzeti érték
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót, polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek. A téglafalakon látható képeken kiemelkedő költőinktől, íróinktól idézünk. A Hungarikum Ligetben található Borkatedrálisban különböző borestek keretében ismerkedhetünk meg a Kárpát-medence magyar szőlőtermő helyeivel, adottságaival, a bor kultúrájával, és meg is kóstolhatjuk az adott térség kiváló borait. „Vita vinum est – A bor élet” – kellő tisztelettel és mértékkel fogyasztva szebbé és egészségesebbé teszi az életünket. A bor nemzeti érték – a bor élet. Mindenkit nagy szeretettel hívunk, várunk a Hungarikum Ligetbe egy pincelátogatásra, tartsanak velünk egy jó kóstolóra a Borkatedrálisba.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

Antológia

Antológia

Valentyik Ferenc:
A dabasi Halász család történetének válogatott bibliográfiája
A könyv ára: 3500,- Ft
(B/5, 248 oldal, ragasztókötött, ISBN 978 615 5862 93 9)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Kapocs Népfőiskola (Mórahalom)
A 2017-ben öt anyaországi (Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke, Zákányszék), három vajdasági (Horgos, Királyhalom, Magyarkanizsa) település és két civil szervezet (Mórahalmi Gazdakör, Nagycsaládosok Mórahalmi Egyesülete) összefogásával létrejött népfőiskola fő célja a keresztény értékek, az összetartozás fontosságának erősítése, nemzeti kultúránk, hagyományaink, a magyar nyelv ápolása és megőrzése, a gazdatársadalom szakmai képzése, az önszerveződő csoportok segítése. Az elmúlt időszakban számtalan előadással, kiállítással, programmal, határon túli rendezvénnyel várták az érdeklődőket. A szervezet céljai között szerepel továbbá a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás, az eddigi gazdasági, kulturális kötődések további erősítése, kiszélesítése. A népfőiskola kiemelt célcsoportjai a gazdatársadalom, a hátrányos helyzetű családok, gyerekek, akiknek szakmai programok szervezésével, közösségépítő rendezvényekkel kívánja a munkáját és a mindennapjaikat segíteni. Eddigi eredmények: 29 ismeretterjesztő előadás; kilenc kiállítás határon innen és túl; 14 egyéb program (például utazás szervezése szakmai kiállításokra, kulturális programok); konferenciákon, szakmai előadásokon hat alkalommal előadás a népfőiskoláról; 2019-ben Népfőiskolai Vándorakadémia és Látóút szervezésében való részvéte, illetve utóbbi teljes lebonyolítása; két kiadvány elkészítése; filmklub – Értékfeltáró Kollégiumok filmjeinek bemutatása.
A Kapocs Népfőiskola vezetője: Battancs Erika
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Katona László

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Besztercebánya (Szlovákia), Dunaújváros, Eszék, Fertőd, Gyula, Herend, Kismarton (Ausztria), Kazincbarcika, Lendva (Szlovénia), Madéfalva (Románia), Muhi, Nagybánya (Románia), Nagykanizsa, Nyírbátor, Szigetvár.
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Katona László

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00 és szombaton és vasárnap: 10.00–22.00 szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Katona László

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai: LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés):
négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz.
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc);
ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).
A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053
 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Katona László

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping, melynek koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található. A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout pálya és senior fitness park – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye Kempingünkbe előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni
kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
Email: [email protected]

 

Útjelzők

Útjelzők

Aggtelek, 228 km – Cseppkőbarlang
Pécs, 198 km – Ókeresztény sírkamrák
Hortobágy, 147 km – Kilenclyukú híd
Vértesszőlős, 167 km – Samu, az ősember
Makó, 97 km – A hagyma fővárosa
Vecsés, 97 km – Savanyú káposzta


Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Katona László

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Katona László

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken.
 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]
 

Kell az irányítás, de nem a befolyásolás! Az alkotás gyógyító erejű, ezért alkalmazzák a rehabilitációk során is

„S ma mennyi a nyafogó ember…”

Varga Bence
Czinege Edit: Öt földrészen van munkám
Czinege Edit: Öt földrészen van munkám
Fotó: Belicza András

Talán az álmok nem hazudnak – mondta lapunknak Czinege Edit, aki egy álom hatására küldte el Lezsák Sándornak elbeszéléseit, amelyek később könyv formájában meg is jelentek. A keramikust, a Lakiteleki Újság szerkesztőjét egyebek mellett életútjáról, kiállításairól kérdeztük, illetve arról, miért tartja fontosnak, hogy a kézművességet a gyermekekkel is megszerettessük.

– Úgy tudom, egyik őse harcolt Sopronért a Rongyos Gárdában. Mesélne erről?

– Anyai nagyapám ezernyolcszázkilencvenötben született, Kecskeméten élte le az életét. Katona volt az első világháborúban, majd a Trianont követően „harcos ifjúként” tagja lett a Rongyos Gárdának. Menni kellett, így elmentek Sopronba. Inkább a kommunistaellenesség kapott markáns szerepet a programjukban. A sors furcsasága, hogy az egyik unokája, a húgom Prónayné lett: „annak” a Pálnak a leszármazottja vette el.

– Édesanyja volt pedagógusként Lakitelek egyik fontos személyisége. Mikor, miért döntött úgy, hogy folytatja a családi hagyományt és tanítani fog?

– Tanyasi iskolában születtem, tehát ez a közeg volt az életem. Régész szerettem volna lenni, de egy „rendes” foglalkozást kellett választanom. Elvégeztem a népművelés-könyvtár szakot. Miután rájöttem, hogy nem anyának való a kultúrház-igazgatói állás, és Lakitelekre kerestek rajzszakost, így hazajöttem. Szegeden végeztem a rajzszakot. Huszonöt évet töltöttem a katedrán, pontosan fele annyi időt, mint édesanyám, aki most kilencven esztendős. Még ma is erősíti bennem a tudatot, hogy jó helyre születtem és jó útra terelt.

– Hogyan jött képbe a kézművesség?

– Rajzszakosként sokféle technikával kísérletezik az ember. A vizsgamunkám mozaik volt, de mindig vonzott a restaurálás. Nem fazekas lettem, hanem „agyaggyurmász”, ahogyan egy kedves ismerősöm nevez. A négy őselem szolgálója vagyok.

– Szegedi kiállításának kerámiáit terrakotta hölgyeknek és uraknak nevezte Lezsák Sándor. Hogy kell ezt értenünk?

– Az alkotásaim zöme alakos figura. Királyokat, Árpád-házi szenteket, honfoglaláskori alakokat, anyákat, párokat, népviseletbe öltöztetetteket, fiatal lányokat mintázok. A faliképek sorozatába tartozik a Stáció tizennégy állomása és a Hétboldogasszony megmintázása. Szegeden több mint háromszáz darabból rendeztünk kiállítást, Lezsák Sándor nyitotta meg. Akkor, ott ezekkel a szavakkal illette munkáimat. Tömve volt a Fekete ház galériája. Büszkék voltunk egymásra.

– Hol voltak még kiállításai? Úgy tudom, a magyar viseleteket bemutató tárlatának nagy sikere volt.

– Több mint nyolcvan kiállításon vettem már részt. Van egy „mag”, ez több mint száz figurából áll, ezek mindig jönnek velem, de minden kiállításra készítek többféle új alkotást. Így minden bemutatóm aktuális, más és más. Volt egy nemzetközi babakészítési verseny kétezerkettőben Győrben, ott jelentem meg a harminchárom darabból álló Nagy-magyarországi népi együttesemmel, és első díjas lettem. Akkor még könyvekből kutattam, milyen is a kapuvári, boldogi, sióagárdi, buzsáki, kazári viselet a kalocsain, matyón, székin túl. Számtalan helyre hívtak kiállításra, Szombathely, Tihany, Veszprém, Tata, Kapolcs, Budapest, Mezőkövesd, Szeged, Kecskemét, Klagenfurt, és még sorolhatnám. A vendégkönyvemben a bejegyzések sora őrzi ezt, mindegyik egy-egy gyöngyszem. Öt földrészen van munkám.

– Fontosnak tartja, hogy a kézművességgel megismertessük a gyermekeket. Miért?

– Nagyon fontos. Minden kisgyermek először firkál, majd rajzol, és utána alkot. Kell az irányítás, de nem a befolyásolás! Az alkotás gyógyító erejű, ezért alkalmazzák a rehabilitációk során is. Szükségeltetik a „gyugyomálás” is. Rajztanítás közben sokat agyagoztunk. A kéz mindig kéznél van, a marokedény pillanatok alatt sikeres lesz. A csigakészítés is öröm. Golyókból csodák születnek. Rajzolnak is az agyagra. Fő eszközünk a fogvájó, amely rajzol, szúr, vág, mintáz. Vezettem sokféle agyagtábort, dolgoztam művészeti iskolákban. Csodákra képes a gyerekfantázia! Fontos a sikerélmény. Díjat is kaptunk, ami óriási ösztönző.

– A szavakkal is jól bánik: évtizedek óta szerkesztője a Lakiteleki Újságnak, és nemrég megjelent Sorsok, életszilánkok című elbeszéléskötete. Mikor kezdett írni?

– Ebben is édesanyám a példaképem. Ő diákként gyűjtötte a jó mondatokat, szép idézeteket. Én is ezt tettem. Ma is „mentek”. De gyakorlat teszi a mestert, és olvasással szaporodik a szókincse. A Lakiteleki Újság szerkesztője ezerkilencszázkilencvenhárom óta vagyok. Sokféle írást készítettem, számtalan interjút. A tényleges anyag ritkán fért bele az újságba, azt a gépemben raktároztam. Gerencsér Miklós író olvasta először, és biztatott, de még további tíz évig őriztem. Egy éjjel azt álmodtam, hogy Lezsák Sándornak odaadtam. Reggel a géphez ültem, betördeltem, s elküldtem neki. Még ma is emlékszem az enter lenyomására. Ettől kezdve önálló életet él. Talán „az álmok nem hazudnak”.

– A kötet bemutatóján a volt iskolaigazgató, Harmatos Áronné beszélgetett önnel. Melyik volt a legizgalmasabb kérdése?

– Azt mondta Julika, hogy a Kucorgó című novellám fogta meg leginkább. Elmeséltem a történetét. Még ma is érzem a szívemben, ami ott, a tanyán megfogott. Ez a néni a huszadik század végén az Agyagos út tanyáján petróleumlámpa fényében élte az életét sötétedés után. Számtalan kis értéket őrzött, amire büszke volt, amitől csillogott a szeme. Boldog volt, hogy mesélhetett. Ma már nincs meg ez a tanya sem. Nekem minden tanyahely olyan a Földön, mint egy óriási seb. Ott, a romok alatt ház állott, abban éltek, ott voltak boldogok. Ott szültek-haltak. Inkább fájó, mint izgalmas, mert az volt az élet maga. Hány nemzedéken keresztül! S ma mennyi a nyafogó ember…

– Hogy ajánlaná könyvét az olvasóknak?

– A címe is árulkodik róla, hogy a novellák nem mentesek lelki traumáktól, megérintők. „A fél falut már megríkattad! – mondta valaki. – Nem lehet letenni.” Nem ríkatás volt a célom. Ha a katolikus pap hív, hogy a könyv­bemutató a templomban legyen, mert arra érdemes, akkor nem is kell ennél jobb ajánlás.

Czinege Edit (1954) keramikus. Debrecenben népművelés-könyvtár szakon, majd Szegeden rajztanárként végzett. A Lakiteleki Újság szerkesztője 1993 óta. Kerámiáit több mint nyolcvan kiállításon mutatta be. Sorsok, életszilánkok című elbeszéléskötete 2021-ben jelent meg.