Hétvégi melléklet

2022. március 19.

0319

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Torockó–Aranyosszék Kollégiumot. Szakmai vezetője Keszeg Vilmos, a Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora, néprajzkutató, technikai vezetői a Népfőiskola részéről Sütőné Gulyás Éva és Sütő Linda voltak. A két alkalommal, 2016 őszén és 2017 tavaszán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Torockó–Aranyosszék Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában kilenc egyetem hallgatói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők készítették a 2017 májusában sorra kerülő Torockó–Aranyosszék-konferenciát, ahol bemutatták a környék magyarlakta településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet

Jubileumi konferenciát tartottak Lakiteleken
A közösségi művelődés korszaka – 10 éves a Nemzeti Művelődési Intézet címmel rendezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a tizenötödik stratégiai konferenciáját március 3-án a szervezet lakiteleki székházában. A Nemzeti Művelődési Intézet 2012-es szervezeti és szakmai megújulásával kezdődött meg a közművelődés új, közösségeket fókuszba állító időszaka. A rendszerszintű változások többek között érintették a megyei közművelődési feladatellátás integrálását, a közművelődés felsőoktatási és képzési rendszerének átalakítását, a közművelődési szakember-ellátottság felmérését, új foglalkoztatási programok és innovatív közösségi mintaprogramok indítását. Az elmúlt tíz esztendő legfontosabb kulturális, közművelődési eredményeiről és azok hatásairól többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, Halász János és L. Simon László korábbi kultúráért felelős államtitkárok is előadást tartottak. A Nemzeti Művelődési Intézet megalapításáról, stabilizálásáról és közhasznú nonprofit státusának megteremtéséről Závogyán Magdolna ügyvezető, Polyák Albert, az NMI nyugalmazott főigazgatója és Kárpáti Árpád, az NMI korábbi ügyvezetője beszélt. Az előadások megerősítették a konferencia vezérgondolatát, miszerint a közösségi művelődés felelőssége, hogy visszaadja a közösségeknek az önszerveződés tudását, képességét, és szakmailag megerősítse a már cselekvőket.

A tanácskozás keretében háromoldalú stratégiai együttműködést írt alá a NépfőiskolaAlapítvány, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum és a Nemzeti Művelődési Intézet. A megállapodás a közösségi emlékezet megerősítésében épít a közösségi művelődés módszereire, így az értékfeltárásra, ismeretterjesztésre és az ifjúsági közösségek bevonására. A témához kapcsolódó új szakirodalmat, A Változások vonzásában I–II. köteteket Balázsi Károly művelődés-történész mutatta be. A kötetek párhuzamos szálakon futtatva ismertetik az érintett időszakban a Nemzeti Művelődési Intézet helyzetét, új kezdeményezéseit és a magyar közművelődés reneszánszát jelentő közösségi művelődés korszakát.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna.
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Szentmise Mindszenty József születésének százharmincadik évfordulóján
Mindszenty József bíboros urunk rendíthetetlen hite, szilárd jelleme, példaadó tanúságtevő élete üzenet a mai ember számára is. A Mindszenty Társaság  és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében szentmisével emlékezünk Mindszenty bíboros urunkra, születésének százharmincadik évfordulóján, 2022. március 29-én, kedden 17.00 órakor, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Budapest V. ker., Március 15. tér). A szentmisét Osztie Zoltán plébános atya mutatja be.  A szentmisét követően Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Mindszenty Társaság tagja Mindszenty József a magyarok lelkiismerete címmel emlékező előadást tart a bíboros lelkipásztori működéséről. Mindenkit szeretettel várunk!
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Keresztény panteon

Keresztény panteon

Mindszenty József
1892–1975
bíboros
Magyarország hercegprímása
Esztergom érseke
„ISTENÉRT, EGYHÁZÉRT, HAZÁÉRT”
Készítette: Máté István
 

Retörki

A Közi Horváth József Népfőiskola, a Magyarságkutató Intézet és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum a Szabad Európa Rádió müncheni magyar adása elindulásának hetvenedik évfordulója alkalmából pályázatot hirdet Prof. Dr. Horváth János (Cece, 1921. november 7.–Budapest, 2019. november 25.) közgazdász, politikus, az Országgyűlés egykori korelnöke emlékére.

Pályázatot nyújthatnak be – Mindszenty József bíboros megfogalmazása alapján – „csonkamagyarország, az elszakított magyarság és az öt világrész magyarjai”; az a magánszemély, aki betöltötte 18. életévét.
Témák: 1956 – Magyarság és kereszténység Ötvenhatban; Lengyel pápa a Vatikánban – II. János Pál pápa beiktatása; „Ruszkik haza” – Az utolsó szovjet katona is elhagyja Magyarországot

Kategóriák: egy nap eseményeit feldolgozó forgatókönyv, műsorújság részletes megírása; hírműsor, riportműsor vagy interjú készítése (maximum 15 perc hanganyag); elbeszélés megírása (hat-nyolcezer karakter; Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz; sorkizárt; .doc vagy .pdf formátum).

Díjazás kategóriánként: I. helyezett – 150 ezer Ft; II. helyezett – 100 ezer Ft; III. helyezett – 50 ezer Ft. (A pályázat összdíjazása kilencszázezer forint)
A pályaművet és a jelentkezési lapot elektronikus úton, az [email protected] címre kérjük beküldeni. Beküldési határidő:
2022. március 21. Eredményhirdetés: 2022 tavaszán.
A pályázat kiírója a közlési jogot fenntartja.
A beküldött pályaműveket a Közi Horváth József Népfőiskola archívumában megőrizzük.
A pályázat fővédnöke: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere;
A pályázat védnökei: Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum
elérhetősége: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Katona László

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamesterünk segítségével 16:30 és 18:00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyhez szükséges fürdőbelépőt és szauna-jegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

P. Szőke János S.D.B. padja
(1927–2012)
vatikáni posztulátor, a Lakitelek Alapítvány kurátora
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Márton Áron Emlékéremmel kitüntetettek névsora (1988–1992)
1988: Erdélyi Világszövetség (Brazília, Egyesült Államok); Magyar Emberi Jogok Alapítványa (HHRF), Hámos László (Egyesült Államok); Zsére község (Szlovákia); Kriterion Könyvkiadó (Bukarest); Szent Anna Római Katolikus Plébánia (Debrecen); Rákosszentmihályi Református Gyülekezet; Az 1988. június 27-i hősök terei tüntetés szervezői; Barki Éva Mária (Bécs); Kiss Ferenc irodalomtörténész (Budapest); Henryk Jankowski atya (Gdansk, Lengyelország).
1989: Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (Svájc); Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (Ungvár, Ukrajna); a Kiáltó Szó szerkesztősége; Magyar Életért és Jövőért Mozgalom (Egyesült Államok), Hites Kristóf; Operation Villages Roumains (Belgium); Bíró Lucián szerzetes (Komárom, Szlovákia); Gombos Gyula író (Egyesült Államok); Illyés Kinga (Marosvásárhely); Kende Péter közíró (Párizs); Király Béla politikus (Egyesült Államok); Mark Palmer amerikai nagykövet (Budapest).
1990: Kozma Imre plébános, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője (Budapest); Zabolai-Csekme Éva ENSZ-tisztviselő (Genf, Svájc); Magyar Baráti Közösség (Egyesült Államok); Victor Meier újságíró (Bécs, Ausztria); Kazuyuki Tanimoto japán zenetudós.
1991: Tempfli József megyéspüspök (Nagyvárad); Donald és Anikó Szánthó unitárius lelkész házaspár (Nagyvárad); Halász Péter, a Honismeret főszerkesztője; Dorcas Aid International szervezet (Hollandia); Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK, Délvidék).
1992: Kórógy község (Délvidék); OSZK Nemzetközi Csereszolgálat; Tabajdi Csaba kisebbségi szakértő (Budapest).
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Katona László

A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján
14.00 és 15.00 óra között.

 

Meghívó

Húsvéti üdülés a Hungarikum Ligetben április 15–19.
Töltse nálunk családjával a húsvétot, és fedezzék fel a Hungarikum Liget tavaszi szépségét!
Húsvéti csomagajánlatunk: elhelyezés a választott szállástípusban; félpanziós ellátás: bőséges büfé reggeli és háromfogásos menü vagy büfé vacsora (létszámtól függően); napi belépő a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőbe és a Szaunavilágba; gyermekeknek húsvéti kézműves-foglalkozás; törülköző bekészítése a szobában; díjmentes korai bejelentkezés, díjmentes késői távozás foglaltság függvényében; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Gyógyfürdő belépőjegyéből; kedvezmény a Hungarikum Kiállítóház belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermek játszósarok; sakk; ingyenes parkolás; ingyenes WIFI. Extra csomagajánlatunk a Hotel Club Tiszában megszálló vendégek számára: A szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval), köntös és papucs bekészítése a szobába.
Áraink: Hotel Club Tisza: 22 540 Ft/fő/éjtől; Kincsem Fogadó: 17 340 Ft/fő/éjtől;  Tiszavirág Vendégház: 16 040 Ft/fő/éjtől. (A feltüntetett árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák.)
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]
www.nepfolakitelek.hu

 

Felhívás

Kinek a legszebb
a kézírása?
A Lakiteleki Népfőiskola, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára emlékezve szépírás-versenyt hirdetett. Az alsó tagozatos tanulóknak a Falu végén kurta kocsma vagy a Füstbe ment terv című verset, a felső tagozatos diákoknak a Szeptember végén vagy a Nemzeti dal című verset kellett lemásolniuk. A felhívásra csaknem ezernégyszáz szépírás érkezett. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, valamennyi diák megkapta a Petőfi Irodalmi Múzeum által lemásolt, az eredeti nyomdagépen 1948. március 15-én nyomtatott Nemzeti dalt, valamint a Petőfiről készült dagerrotípia másolatát. A szaktanárok értékelése alapján a legszebb háromszáz szépírást, könyvekkel, ajándékokkal jutalmaztuk.
 

Kollégium

Kollégium

Sinkovits Imre Kollégium indult Lakiteleken
A Hungarikum Liget adott otthont az IKON szervezésében induló Sinkovits Imre Kollégiumnak. A háromnapos rendezvényen a kollégium vendége volt: Sinkovits-Vitay András, akivel az édesapja, Sinkovits Imre életéről, munkásságáról és a nemzethez fűződő kapcsolatáról beszélgettünk. A február végi hétvége további előadói: Biró István történész, az IKON tagja; Kasznár Attila biztonságpolitikai szakértő; Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Nagy Dóra politológus, az IKON elnöke; Nyári Gábor a RETÖRKI ügyvezető igazgatója és Rapali Vivien történész, a RETÖRKI tudományos segédmunkatársa voltak.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Katona László

Trezorban tárolt palackok
Aki ellátogat Lakitelekre, a Hungarikum Liget Borkatedrálisába, megismerheti a Kárpát-medence magyar szőlőtermő helyeit, és meg is kóstolhatja kiváló borait. A Magyar Borok Katedrálisának pinceágai otthont adnak egy-egy magyarországi borrégióból és a határon túlról, a történelmi Magyarország területeiről érkező boroknak.

A Borkatedrálisban trezorok bérlésére is nyílik lehetőség, ahol a borkedvelők saját, kedvenc boraikat ideális körülmények közt tárolhatják, érlelhetik. A körfolyosón található bortrezorok: kisebb (max. 60 palack); közepes (max. 90 palack) és nagy méretű (max. 120 palack), egy vagy akár több évre is, kedvező áron bérelhetők. A tulajdonosok a Borkatedrális nyitva tartási idejében használhatják trezorjaikat, valamint a borozásra kijelölt helyiségeket ismerőseik, üzleti partnereik, barátaik megvendégelésére. Legyen Ön is bortrezor-tulajdonos. Mindenkit szeretettel hívunk, várunk a Borkatedrálisba.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Szalay Károly: A lakiteleki sátor és a Hungarikum Liget
A könyv ára: 3150,- Ft (B/5, 168 oldal, ragasztókötött, ISBN 978 615 5862 91 5)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Gróf Széchenyi István Népfőiskola (Mezőörs)
A Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány által alapított gróf Széchenyi István Népfőiskola 2021. október 12-én ünnepélyesen megkezdte munkáját. Az alapítvány számára már az alapítástól, 1993-tól kiemelten fontos volt a térség tudati és szellemi formálása, ennek érdekében már a kilencvenes években elindítottuk a népfőiskolai előadássorozatainkat. A meghívott előadók személye tanúskodik a magas színvonalú és sokrétű ismeretszerzési lehetőségről, melyet a gróf Széchenyi István Népfőiskola biztosít. A teljesség igénye nélkül megemlítendő Áder János, Demkó Attila, Wittner Mária, Pap Lajos, Farkas Bertalan és Kocsis István neve. A Lakitelek Népfőiskola Alapítvánnyal is partnerségben működő intézmény célja, hogy a térség szellemi és tudati formálása érdekében olyan szerves tudásközpontot hozzon létre, amely a helyi népesség megtartása mellett a vidéki életet és az önellátást is vonzóbbá teszi. Ennek szellemében indult útjára a Cholnoky Jenő Kollégium, mely a természet szeretetét és a teremtett világ védelmét hivatott erősíteni, valamint több kollégiumi rendszerű képzést is elindítottunk, többek között egy kis helyi értékfeltáró kollégiumot és a Timaffy László Kollégiumot, amely a háztáji gazdálkodást, az elvégzendő év közi munkákat veszi sorra egy családi gazdaságban.
A gróf Széchenyi István Népfőiskola vezetője: Szabó Gyula atya
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Katona László

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Balatonfüred, Dévény (Szlovákia), Galambóc (Szerbia), Hévíz, Kalocsa, Koltó (Románia), Mátészalka, Nagyszentmiklós (Románia), Nyitra (Szlovákia), Ópusztaszer, Pécsvárad, Sopron, Tata, Vereckei-hágó (Ukrajna).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Katona László

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00 és szombaton és vasárnap: 10.00–22.00 szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés):
négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz.
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc);
ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).

A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük. A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053
 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping, melynek koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található. A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout pálya és senior fitness park – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye Kempingünk márciusban ismét megnyitotta kapuit, ahová előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
Email: [email protected]

 

Útjelzők

Útjelzők

Pákozd, 148 km – Győztes csata, 1848. IX. 29.
Szatmárcseke, 275 km – A himnusz szülőfaluja (1823. I. 22.)
Torzsa, 220 km – Ordass Lajos püspök (1901–1978) szülőfaluja
Munkács, 495 km – Munkácsy Mihály (1844–1900) szülővárosa
Veszprém, 192 km – A királynék városa
Nagybarca, 195 km – Tollas Tibor (1920–1997) szülőfaluja
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Katona László

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken.
 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Katona László

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett
footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

Mindig az a jellemző, hogy egy hangos kisebbség tiltakozik, a többség azonban örömmel fogadja a változásokat

Három településen három ereklyét őriznek

Velkei Tamás
Bagi Ferenc
Fotó: Belicza András

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor már a rendszerváltoztatás évében évtizedek terveit vázolta fel, már akkor tudta, mit kell tennie később a település vezetésének – elevenítette fel Bagi Ferenc, Lakitelek római katolikus plébánosa.

– Mit jelentettek önnek a rendszerváltó évek?

– Ezerkilencszáznyolcvanhéttől Tiszakécskén voltam káplán, a sátorverés híre eljutott hozzánk is, de csak halkan beszéltek róla. Két évvel később kerültem Szolnokra, decemberben egy kórházi látogatáskor hallottam, mi történik Erdélyben. A hír hallatán az úttörőház akkori vezetője lelkileg teljesen összeomlott. Kórházi kezelésre szorult.

– Emlékszik mikor került Lakitelekre?

– Pontosan tudom, ezerkilencszázkilencven szeptember elsején.

– Hogyan látta a Lakiteleket érintő rendszerváltó folyamatokat?

– A rendszerváltoztatástól napjainkig mindig az volt a jellemző, hogy egy hangos kisebbség tiltakozik, a többség azonban örömmel fogadta a változásokat. Amikor idejöttem, a templom előtti parkot még Ifjúsági parknak nevezték, és állt a KISZ-„emlékhely”. A terület azóta visszakapta a régi nevét, újra Templom park. A Hősök napján ezen a helyen emlékezünk a világ­háborúk áldozataira, méltó tisztelettel, de a rendszerváltozás előtt, ezerkilencszáznyolcvankilencben egy ötvenhatos kopjafát is felállítottak a téren, és ugyancsak itt emlékezünk meg az ezernyolcszáznegyvennyolcas forradalomra. Kétezertizenegytől az országzászló és a trianoni emlékharang is itt található.

– Hogyan került kapcsolatba a Népfőiskolával?

– Már elődöm, Mészáros Domonkos atya is jó kapcsolatban volt a Népfőiskolával, nekem lényegében csupán ápolnom kellett az atya által kiépített jó viszonyt. Ezerkilencszázkilencvenben, amikor idekerültem, Lezsák Sándorral úgy üdvözöltük egymást az általános iskolában, mint akik régen ismerik egymást. Karácsonykor, a két ünnep között meghívott egy kávéra, és közben évtizedek feladatát vázolta fel, hogy mit kell majd tennünk.

– A népfőiskolai rendezvények közül melyekre emlékszik vissza a legszívesebben?

– Mindenképpen meg kell említenem a Szent István-kápolna alapkőletételét és felszentelését, továbbá a szobrok, például Mindszenty bíboros szobrának felállítását és a Nemzeti Panteonban helyet kapó elődeinkét. Szívet melengető események voltak a kopjafaállítások, de fontos volt az akadálymentes nap, ahogy legalább ennyire szép emlék a fogyatékossággal élő gyerekekkel való találkozás, akik meglátogatták a templomunkat. Szép emlékek a gyalogos zarándoklatok a templomtól a kápolnáig, kétezernyolctól már saját Szent Imre-ereklyével, amelyet Lezsák Sándor kapott egy évvel korábban a Kárpát-medencében Szent Imre tiszteletét erősítő munkája elismeréséül Bábel Balázs kalocsai érsektől.

Ez az ereklye templomunkban van. Szentkirályon Szent István-, Lakiteleken Szent Imre-, Nyárlőrincen Boldog Gizella-ereklyét őrzünk. Kétezertizenkettőtől minden évben három alkalommal gyalogos zarándoklatot tartunk a három falu között, mindig az adott szent ünnepét követő szombaton. Az első zarándoklat során Lezsák Sándor elnök úr is végigimádkozta velünk a harminc kilométeres utat.

– A hírek arról szóltak, hogy felújították a lakiteleki plébániát és templomot. Milyen változásokat üdvözölhettek a hívek, és hol tartanak most a munkálatok?

– Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor minden nemzeti ünnepen elmondta az idelátogató vendégeknek, hogy fel kell újítani a plébániát és a templomot. Mint jó gazda és aktív tagja egyházközségünknek, erről soha nem mondott le. Az elmúlt harminc évben hívek adományából kétszer is kifestettük a templomot, a plébániát azonban utoljára több mint negyven éve festették ki. Négy évvel ezelőtt a kormánytól harmincmillió forintot kaptunk felújításra, tavalyelőtt ja­nuárban kezdődött a munka. A támogatásból újítottuk fel a plébánia és templom teljes villanyhálózatát, villámhárítót és takarékos izzókat szereltettünk fel. Cseréltük a teljes vízhálózatot is, és korszerű, takarékos fűtésrendszert alakítottunk ki. A plébánia padlózatának teljes cseréje, hőszigetelése, festése és mázolása is megtörtént.

Ugyanabban az évben a munka folytatásához további kilencvenhárommillió forintot kaptunk a kormánytól, amiből elvégeztük a plébánia külső hőszigetelését és festését. A templom külső festése is befejezés előtt áll, csak az utcafront és a torony maradt hátra. Riasztórendszert is kiépítettünk. A külső és belső kamerák felszerelése hamarosan megtörténik, utóbbiak használatával lehetővé válik a szentmisék közvetítése. Befejezéséhez közeledik a melléképület és a közösségi tér kialakítása. Itt a tetőcsere már megtörtént, a nyílászárók cseréje, továbbá külső, belső festés és a szerelvények felszerelése maradt hátra. Ha az időjárás nem késlelteti a munkát, a melléképület április végéig elkészül. Az összes többi munkát év végéig kell befejezni.

Bagi Ferenc 1954., december 7-én, Albertirsán született, harminckét éve Lakitelek római
katolikus plébánosa. Pappá 1980. december 7-én szentelték, Vácott.