Hétvégi melléklet

2022. március 5.

0305

Hungarikum Liget

Ahol nem csak a víz gyógyít

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Gyimes Kollégiumot. Szakmai vezetője Halász Péter, mezőgazdász, néprajzkutató, a Honismereti Szövetség tiszteletbeli elnöke, technikai szervezői a Népfőiskola részéről Antal György és Antal Tibor voltak. A két alkalommal, 2016 őszén és 2017 tavaszán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Gyimes Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában tizenkét középiskola és felsőoktatási intézmény tanulói, hallgatói, tanárai és civil szervezet képviselői vettek részt. Ők szervezték a 2017 októberében megtartott Gyimes konferenciát, ahol bemutatták a környék magyarlakta településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Katona László

Egy negyedszázados folyóirat a közösségekért – Színről – színesen
A Szín Közösségi Művelődés folyóirat kiadója a Nemzeti Művelődési Intézet. A folyóiratot jelenlegi formájában 2012. szeptember 25-én vehette kezébe először a közművelődési szakma, valamint a kulturális és közösségi folyamatok iránt érdeklődő olvasóközönség. A közösségi művelődésre mint a vidékfejlesztés, helyi társadalom- és gazdaság-fejlesztés lehetséges eszközére tekintő Szín Közösségi Művelődés ma már a kulturális szakemberképzésben résztvevők, valamint a közönségszervezés szakon tanulók egyik fontos szakirodalmi forrása, és tájékozódási pontként szolgál a kulturális és civil területen tevékenykedő döntéshozók, véleményvezérek számára. A folyóirat hasábjain a közösségi művelődés aktuális folyamatai mellett helyet kapnak a jó gyakorlatok, érdekes programok, figyelemre méltó projektek is. A lap rendszeresen közöl portrékat követendő egyéniségekről, nyilvánosságot biztosít maradandó értéket képviselő rendezvényeknek és közösségi kezdeményezéseknek.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Szentmise Mindszenty József születésének százharmincadik évfordulóján
Mindszenty József bíboros urunk rendíthetetlen hite, szilárd jelleme, példaadó tanúságtevő élete üzenet a mai ember számára is. A Mindszenty Társaság és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében szentmisével emlékezünk Mindszenty bíboros urunkra, születésének 130. évfordulóján, 2022. március 29-én, kedden 17.00 órakor, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Budapest V. ker., Március 15. tér). A szentmisét Osztie Zoltán plébános atya mutatja be.  Mindenkit szeretettel várunk!

Imádkozzunk Mindszenty József, Isten szolgája szentté avatásáért: Istenünk, te Mindszenty József bíborost arra választottad ki, hogy az üldöztetés idején mindhalálig hűséges főpásztor legyen: az igazság és a szeretet tanúságtevője. Hívő néped örömére add meg, kérünk, hogy őt mielőbb Egyházunk szentjei között tisztelhessük. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

Nemzeti panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

László Gyula 1910–1998
régész–történész, képzőművész
„Emlékezzünk régiekről”
Készítette: Lantos Györgyi


Retörki

A RETÖRKI munkatársai tartottak előadást a Sinkovits Imre Kollégiumban
Az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület által életre hívott Sinkovits Imre Kollégium első hétvégi programsorozatát 2022. február 25–27-én tartották a Lakiteleki Népfőiskolán. Vasárnap délelőtt, a hétvége zárásaként a RETÖRKI munkatársai tartottak előadásokat a Kollégium hallgatóinak. Nyári Gábor történész, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója előadásában a film, a színház és a színész társadalomban és történelemben betöltött szerepét mutatta be. Kiemelte, hogy a mozi és a színház Európában a diktatúrák kialakulásával vált a politikai propaganda eszközévé, Magyarországon pedig mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a hatalom igyekezett saját céljaira felhasználni ezeket a művészeti ágakat. Elsősorban a kiemelkedő művészeknek köszönhető, hogy mindezek ellenére nemzetközileg is ismert és elismert alkotások születtek. Ezt követően Rapali Vivien történész, a RETÖRKI tudományos segédmunkatársa tartott előadást a Kollégium névadójáról, Sinkovits Imréről. A történész rendhagyó megközelítést alkalmazva mutatta be Sinkovits magánéleti, művészi és közéleti „szerepeit”, ezek kötődéseit, illetve a színművész „találkozásait” a meghatározó történelmi eseményekkel. Mint kiemelte, Sinkovits Imre nagyrészt tehetségének és hitelességének köszönhette, hogy a huszadik század egyik legmeghatározóbb magyar színésze lett.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élmény-medence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdőben, a meghirdetett napokon, szaunamesterünk segítségével 16:30 és 18.00 óra között folytatódnak a szaunaszeánszok, amelyhez szükséges fürdőbelépőt és szauna-jegyet váltani, valamint +1500 Ft/fő a szaunaprogramon való részvétel, amellyel a napi három felöntés mindegyikén részt vehetnek vendégeink.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Czine Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár padja (1929–1999)
„A népi irodalom és a határon túli magyar irodalom apostola”
 

Bethlen Gábor Alapítvány

A Bethlen Gábor-díjasok névsora (2011–2021)
2011: CSEMADOK – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség; Somodi István, a Szárszó Baráti Kör elnöke.
2012: Sára Sándor operatőr, filmrendező, a Duna Televízió alapító elnöke; Péntek János magyar nyelvtudós, egyetemi tanár (Kolozsvár); Jurij Poljakov író, ™kritikus, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője.
2013: Izsák Balázs mérnök, a Székely Nemzeti Tanács elnöke; Bohdan Zadura lengyel költő és műfordító; Hámori József akadémikus, professzor a Magyar Örökség díj Bizottság elnöke.
2014: Egyed Ákos történész, az EME volt elnöke (Kolozsvár); Sir Bryan Cartledge történész, angol diplomata, volt nagykövet; Markus Meckel teológus, politikus, az NDK utolsó külügyminisztere; Zétényi Zsolt ügyvéd, volt parlamenti képviselő.
2015: Böjte Csaba ferences szerzetes (Déva); Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány volt magyarországi képviselője; Honismeret folyóirat.
2016: Hitel irodalmi, társadalmi, művészeti folyóirat; Koszorús Ferenc ügyvéd, az Amerikai Magyar Szövetség képviselője (Egyesült Államok); Barki Éva Mária ügyvéd, magyar érdekvédő (Bécs, Ausztria).
2017: Csáky Pál író, politikus, európai parlamenti képviselő, Pozsony.
2018: Komlóssy József erdőmérnök, kisebbségi jogvédő politikus, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának alelnöke.
2019: Halzl József gépészmérnök, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke.
2020: Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, volt művelődési és közoktatási miniszter.
2021: Bakos István művelődéskutató, BGA-alapító kurátor; Deák Ernő történész, közösségi vezető, szerkesztő és a Bécsi Napló.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya

A Kácsor-tanyán két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avar kori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Hungarikum-vetélkedő

7. osztályosok eredménye
Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében címmel ötödik alkalommal hívta játékos vetélkedőre a hazai és határon túli általános iskolák 7. és 8. osztályában, valamint a középfokú oktatási intézmények 9. és 10. osztályában tanuló diákokat, a Lakitelek Népfőiskola, a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet közösen. A kezdeményezés célja a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése volt. A verseny döntőjét február 24-én tartották a népfőiskolán, ahol Horváth Zsolt, a vetélkedő főszervezője elmondta: 232 csapat jelentkezett a megmérettetésre, és a döntőbe jutást több forduló előzte meg. Először egy ötven kérdésből álló feladatlapot kellett a csapatoknak kitölteniük, majd ezt követően két önálló feladatot kaptak, amelyben egy kiemelkedő nemzeti értéket, majd egy, a Hungarikumok Gyűjteményében található értéket kellett prezentáció formájában bemutatniuk. Ezen feladatok alapján tizenhat csapat jutott az elődöntőbe, onnan pedig nyolc csapat a döntőbe, ahol három-három feladat megoldása várt a versenyzőkre: volt benne hungarikummozi, totó, képes felismerő verseny, valamint a korábban beküldött prezentációk zsűri előtt való bemutatása. A végeredmény alapján az első három helyezett csapat június végén Lezsák Sándor vezetésével kétnapos Hungarikum-kiránduláson vehet részt. Így a hetedik osztályosok közül kirándulni mehet az I. helyezett budapesti Herendi Hölgyek csapata, a II. helyezett a zalaegerszegi Göcseji Deákok csapata, a III. helyezett tiszaszalkai Tiszavirágok csapata.
A Kárpát-medencei Hungarikum-vetélkedő további fordulóit – 8. osztályosok: március 23–24., 9. osztályosok: április 20–21., 10. osztályosok: május 25–26. – a Hungarikum Liget Kölcsey házában rendezik meg.
 

Meghívó

Hotel
Fotó: MH/Katona László

Feltöltődés a Hotel Club Tiszában
Élvezze a pihenést a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Tegyen egy kellemes sétát a friss alföldi levegőn, vagy töltődjön fel a Hotel Club Tisza szálloda saját wellnessrészlegében (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval; fürdőköpeny, törülköző és papucs bekészítése a szobában), és élvezze melengető gyógyvizünk, gyógyászati kezeléseink, masszázsaink jótékony hatását gyógyfürdőnkben.
Bővebb információ: www.nepfolakitelek.hu
Foglalás és felmerülő kérdés esetén keressenek bennünket bizalommal!
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]

 

Kollégium

A Lakitelek Népfőiskolán találkoztak a Keleti Nyitás Kollégium (2013–2015) egykori diákjai, február 26–27-én. A volt hallgatók ámulattal járták be a Hungarikum Liget új létesítményeit, hiszen az építkezések többsége éppen akkor indult, amikor az oktatás véget ért. A hétvége másik nagy élménye maga a találkozás volt, mivel a csoport csaknem eredeti létszámban képviseltette magát. Nagy öröm volt megtapasztalni ennek a kis közösségnek a még mindig működő, összetartó erejét.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Katona László

A bor egyszerre földi és égi jelenség
Aki ellátogat a Hungarikum Liget kunhalom formájú Borkatedrálisába, az megkóstolhatja a magyar borvidékeken szüretelt gyümölcsből készült nemes italokat és a csoportos borkóstolókon az ember és az általa készített bor kapcsolatát, misztikumát, értékeit is megismerheti. A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót, polcain megtalálhatók az adott területek kiváló borászai által alkotott tételek. A téglafalakon látható képeken kiemelkedő költőinktől, íróinktól is idézünk. Hamvas Béla, A bor filozófiája című mű halhatatlan szerzője írja: „A borivásnak ugyan nincs múzsája, de helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült.” A bor szimbolikájáról és szakralitásáról is értekező író e nemes ital kivételes jelentőségét is hangsúlyozza: „A bor az embert a megzavarodott világból kiemeli, hogy az aranykori rendbe visszahelyezze...” Másik klasszikus írónk, a magyar borokról többször értekező Márai Sándor azt írja, hogy a borról csendesen kell beszélni. „Leghelyesebb egy pohár bor mellett.”
Mindenkit nagy szeretettel hívunk, várunk a Hungarikum Ligetbe egy pincelátogatásra, tartsanak velünk egy jó kóstolóra a Borkatedrálisba.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Felföldi Zoltán: RADIKÁLISAN KONZERVATÍV
A könyv ára: 3990,- Ft
(B/5, 272 oldal, cérnafűzött keménytáblás, ISBN 978 615 5862 92 2)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Martosi Népfőiskola
A Martosi Népfőiskola a Martosi Rendezvényligetben végzi értékgyarapító tevékenységét, a rendkívül gazdag helyi hagyományokra építve. Alapkövét Lezsák Sándor rakta le 2019 márciusában, a Martosi Értékfeltáró Kollégium könyvbemutató ünnepségén. Azóta rendszeresen bekapcsolódik a Lakitelek Népfőiskola által indított kezdeményezésekbe, és vállalja a népfőiskolai gondolat megszilárdításának küldetését a Felvidéken.

Különlegességét a szintén Martoson működő felvidéki tehetséggondozó intézménnyel, az Esterházy János felvidéki mártír politikus szellemi örökségét felkaroló Esterházy Akadémiával való kapcsolata adja.Az akadémia vállalt célja a felvidéki és általa az egyetemes magyar jövő közéleti személyiségeinek felnevelése, így a Martosi Népfőiskola indulásától kezdve pályakezdő kultúraszervezők és közművelődést szolgáló elkötelezett fiatalok lendületére alapozhatja működését. A fiatal esterházysok ambíciója tehát nem kisebb, mint Lakitelek partnereként nem csupán a martosi, hanem a felvidéki magyar közösség szellemi megújulásának kovászáva válni.
A Martosi Népfőiskola vezetője: Gubík László
Elérhetőség: [email protected]


Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Katona László

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Balatonfüred, Dévény (Szlovákia), Galambóc (Szerbia), Hévíz, Kalocsa, Koltó (Románia), Mátészalka, Nagyszentmiklós (Románia), Nyitra (Szlovákia), Ópusztaszer, Pécsvárad, Sopron, Tata, Vereckei-hágó (Ukrajna).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Katona László

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00 és szombaton és vasárnap: 10.00–22.00 szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai: LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz.

Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).

A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük. A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053
 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Épületek

Gazdasági épület
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gazdasági épület
A 2016-ban átadott gazdasági épületben kaptak helyet a karbantartó részleg műhelyei, raktárai, a kertészet irodája, pihenő-, illetve öltözőhelységei. A karbantartási feladatok legnagyobb részét házon belül tudjuk elvégezni, ezáltal sokkal hatékonyabban orvosoljuk a felmerülő hibákat. Modern gépekkel és megfelelő szaktudással felvértezett műszaki csapat felügyeli az egyre nagyobb terület zavartalan és igényes működését.
 

Útjelzők

Útjelzők

Debrecen, 165 km – Kálvinista Róma
Szeged, 85 km – Szent-Györgyi Albert egyeteme, Nobel-díj (1937)
Miskolc, 182 km – Herman Ottó (1835–1914) Múzeum
Csíkszentdomokos, 583 km – Márton Áron püspök (1869–1980) szülőfaluja
Bécs, 364 km – „Nyögte Mátyás bús hadát…” (1485. I. 29.)
Kolozsvár, 362 km – Mátyás király (1443–1490) szülővárosa
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Katona László

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Katona László

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy
[email protected] elérhetőségeken.

 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

A Hungarikum Liget célja egy határokon átívelő Kárpát-medencei közösség felépítése és formálása

Nem csak a víz, a szellemiség is gyógyít Lakiteleken

Brém-Nagy Márton

Nemes Katalinnal, a Hungarikum Liget reumatológus szakorvosával beszélgettünk szakmaválasztásáról, a gyógyvízzé nyilvánítás folyamatáról és arról, hogy hogyan segíti a gyógyítást a Lakitelek Népfőiskola évtizedes szellemisége.

Nemes Katalinnal
Fotó: MH

– Rengeteg ága van az orvostudománynak, ön mégis a reumatológiát választotta. Miért?

– Van ebben némi sorsszerűség. Én háziorvosként az alapellátásban dolgoztam, a férjem szintén orvos, a Szolnoki MÁV Kórházban dolgozik aneszteziológus és urológus szakorvosként. Évekkel ezelőtt a kórház akkori igazgatójának volt az ötlete, hogy a tiszaföldvári termálvizet gyógyászati célra is kellene hasznosítani. Ennek megvalósítása érdekében megszereztem a reumatológiai szakvizsgát, és részt vettem a gyógyvízzé nyilvánítási folyamatban. Ez jó döntésnek bizonyult, és párhuzamosan reumatológusként is elkezdtem dolgozni.

– Hogy került kapcsolatba Lakitelekkel?

– Kétezertizenhétben kezdődött a munkakapcsolatunk, akkor keresett meg az alapítvány elnöke, Lezsák Sándor a lakiteleki
termálvíz gyógyvízzé nyilvánításával kapcsolatban. Ezen a területen belül több termálvízfúrás is történt, az egyik például a Máriaboldogasszony kút, ami egy negyvennégy fokos és hatszáztizenöt méter mélyről feltörő termál-, illetve most már gyógyvíz. A gyógyvízzé nyilvánítás része a betegvizsgálat és a fürdőkezelések is, ennek lebonyolításában más szakember mellett én is részt vettem. Ilyenkor a betegek egy kiválasztott csoportját és tüneteik alakulását vizsgáljuk a víz hatására. Ezek a vizsgálatok pozitívan zárultak, a betegek tünetei enyhültek, így a víz gyógyító hatása orvosilag is igazolttá vált.

– Milyen gyógyászati lehetőségek adottak még azok számára, akik felkeresik a Ligetszépe Gyógyászatot?

– A fürdőgyógyászati kezelések teljes palettája mellett gyógytornát, fizioterápiát is alkalmazunk. Ezeknek a kezeléseknek egy jelentős része jelenleg igénybevehető társadalombiztosítási alapon vagy a magánszektorban. Fontos számunkra hogy ezek a kezelések mindenki számára elérhetők legyenek. Célunk hogy minden kezelési lehetőség elérhető legyen a társadalombiztosítási térítés keretein belül. Természetesen a kezelések sikerességében elengedhetetlen a profi szak-
mai csapat és a rendelkezésünkre álló korszerű eszközpark.

– Itt nem csak a víz gyógyít, szokták a fürdő és Lakitelek kapcsán mondani. Hogy látja ön ezt?

– Ez így van. A Hungarikum Liget több mint a gyógyvíz, és több mint a részeinek az egésze. Nemcsak a terület, de a szellemisége is évtizedekre nyúlik vissza. A gyógyító hatás nem csak a vízben keresendő, az egész hely szellemi felfrissülést nyújt. A felnőttképzés ugyanolyan fontos mint a gyógyvíz, a sportolási lehetőségek vagy mint maga a liget, minden épület és szolgáltatás, ami hozzá tartozik. A felnőttképzés keretében külön próbálunk hangsúlyt fektetni a határon túli képzésekre, kapcsolatok építésére, hiszen végső soron ez a Lakitelek Népfőiskola célja, egy határokon átívelő Kárpát-medencei közösség felépítése és formálása. A Népfőiskola időközben persze Hungarikum Ligetté bővült, számos szolgáltatással, de a szellemiség továbbra is változatlan maradt, és ez az, ami gyógyít.

– Novemberben nemzetközi balneológiai konferenciát szerveznek a Hungarikum Ligetben. Mi ez a konferencia, és mit lehet tudni az előkészületekről?

– Az olvasók kedvéért: a balneológiai konferencia gyógyfürdő-konferenciát jelent, az esemény november közepén lesz, ennek a lázas előkészületei most is zajlanak. Számos nemzetközi vendég és szakember érkezik majd hozzánk, szeretnénk a Kárpát-medencét külön a fókuszba állítani, így számos szakembert hívtunk a régióból. Az itteni kollégákkal nagyjából kétszáz résztvevőre számítunk. A koronavírus miatt az elmúlt években ezek a rendezvények nehezen valósultak meg, de idén szeretnénk megmutatni, hogy milyen sikereket értünk el itt, a Hungarikum Ligetben. Zajlik többek között egy kutatás is, ebben a bőr genetikai vizsgálatának segítségével a gyógyvíznek a normál élettani körülmények között is jelen lévő baktériumokra gyakorolt hatását kutatjuk. Elképesztő nagy segítséget nyújt a munkában Bender Tamás professzor, egyetemi tanár, és remélhetőleg a tanulmányt és az eredményeinket be tudjuk majd mutatni, nem csak itthoni, hanem a külföldi szakmai közösség előtt is.

– Az ember azt gondolja, a gyógyító munkája tele van szép, megelégedettséget hozó momentumokkal. Van-e olyan az ön praxisában, amelyik kiemelkedik ezek sorából?

– Erre azt szoktam mondani, hogy elég sok tapasztalatot szereztem már ahhoz, hogy egy könyvet tudjak írni a sok pozitív történetről. Szerencsésnek érzem magam, a reumatológia egy hálás szakma. Látni a betegeket akik nagy fájdalmak miatt jelentkeznek, és mi hatékonyan tudtuk csökkenteni a panaszaikat, ennél nem kívánhat többet orvosként az ember. Ha feltétlen konkrétumot kéne mondanom, akkor természetesen a Batthyány-Strattmann-díjat mondanám, amit kétezerhuszonegyben kaptam meg. Úgy gondolom ez nemcsak az én munkámnak, de az egész Lakitelek Népfőiskola Alapítvány szellemiségének az elismerése is.

Reumatológus szakorvos, jelenleg a Hungarikum Liget gyógyfürdő reumatológiájának a vezetője.
Az egyetemet Erdélyben, Marosvásárhelyen végezte, sokáig háziorvosi praxist vezetett, később reumatológusi szakvizsgát tett. 2017-ben részt vett
a Hungarikum Liget termálvizének gyógyvízzé nyilvánításában, 2020 óta a fürdő vezető szakorvosa.