Hétvégi melléklet

2022. január 22.

0122

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Fotó: MH/Papajcsik Péter

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A lakiteleki Népfőiskolán kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezzük a Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat. Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely a nemzeti értékek azonosítását, rendszerezését és védelmét rögzíti. A külhoni magyar értéktár bővítését is segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja, amelynek keretében a többi között, megszerveztük az Őrvidék Kollégiumot. Szakmai vezetője Gyurácz Ferenc író, a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője, technikai szervezője a Népfőiskola részéről Loksa Gábor volt. A két alkalommal, 2016 tavaszán és őszén szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Őrvidék Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában hét egyetem és főiskola hallgatói, tanárai vettek részt. Ők készítették elő a 2017 februárjában sorra kerülő Őrvidék-konferenciát, ahol bemutattuk az ausztriai magyarlakta települések általuk összegyűjtött értékeit.
Az Őrvidék Kollégium kötete megrendelhető az Antológia Kiadónál: [email protected]
 

Bibliaház

Bibliaház
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A JógyakorlatON weboldaltól a LátóútOn műsorig
A Nemzeti Művelődési Intézet 2021. március 17-én az információáramlás felgyorsítása és a települési jó gyakorlatok elterjesztése érdekében új online szolgáltatási felületet indított JógyakorlatOn elnevezéssel, amely a Jogyakorlaton.hu felületen érhető el. Az elmúlt évben a világjárvány néhány nap alatt átalakította kulturális szokásainkat, gátat vetett a közösségi eseményeknek, digitális mederbe terelte az oktatás és a felnőttképzés minden elemét. Családi események, rokoni, baráti találkozók maradtak el, az ünnepek alatt is négy fal közé szorultak az emberek. Nemcsak a fesztiválok, koncertek, színházi előadások hiányával kellett megbarátkozni, átmenetileg megdermedt a klubélet, szakkörök, művészeti csoportok ezrei nélkülözték a rendszeres együttlét inspiráló alkalmait.

A közművelődési intézmények gyors helyzetfelismeréssel eseményeiket az online térbe terelték, és így egyre-másra valósultak meg az internetes versfesztiválok, az online gasztrofesztiválok, karácsony közeledtével számtalan település köszöntötte lakóit élő adventi ablakokkal, hogy csak néhányat említsünk a kreatív ötletek közül. A közös gondolkodásra, tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok megosztására és a szakmai interakcióra a pandémia idején még nagyobb szükségünk van, ezért a Nemzeti Művelődési Intézet minden héten szerdán 10.00 órától online szakmai munkaértekezletet tart a Kárpát-medencében közművelődési területen dolgozó kollégáknak, amelyen – a tudásmegosztás jegyében – a településekről beérkezett jó gyakorlatokat, mintaprojekteket oszt meg a közművelődési szakemberekkel. Minden hónap harmadik szerdáján pedig online élő interaktív műsorunk kezdődik, melyen Závogyán Magdolna ügyvezető Szedlacsek Emília szakmai igazgatóval beszélget a közművelődés aktuális kérdéseiről, az élő beszélgetés közben közvetlenül kérdések is feltehetők számukra a közművelődési szakemberek részéről.

A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Mindszenty Emlékéremmel kitüntetettek névsora (2012–2016)
2012: Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori főszerkesztője; Hittel a Nemzetért Alapítvány 2013: Brusznyai József nyugalmazott esperes; Wittner Mária 1956-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője. 2014: Kuklay Antal nyugalmazott plébános; Zinner Tibor jogtörténész; Prof. Er. Bolberitz Pál  katolikus pap, egyetemi tanár, a Szent István Akadémia elnöke; Dr. Horváth János közgazdász, az Országgyűlés volt korelnöke; P. Ferencz B. Ervin ferences szerzetes. 2015: Mádl Dalma asszony; Punk M. Gemma apátnő, Regina Mundi Ciszterci Nővérek Apátság (Érd); Magyar Pálos Rend; Kovács Ágnes és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon; Kovács Gergely okl. posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője; P. Utasi Jenő, a tóthfalusi és az oromi egyházközség plébánosa. 2016: Ruppert József piarista szerzetes; Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója; P. Berszán Lajos címzetes kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítója; Dr. Bakos-Tóth Márta klinikai pszichológus, a Daganatos Betegek Bakonyszücsi Rehabilitációs Lelki Otthonának alapítója, vezetője; MÉCS Családközösség és vezetői: Ménesi Balázs és Krisztina. (Folytatjuk…)
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Retörki

Retörki
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Intézményünk várja a rendszerváltás helyi folyamatait alakító személyek jelentkezését A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) az elmúlt évek során számos életútinterjút készített. A kialakult gyűjtemény gyarapításának céljából a Népfőiskola Alapítvánnyal közösen felhívást intéz mindazokhoz, akik a rendszerváltás időszakának helyi, térségi, országos folyamatokat alakító személyeiként megosztanák emlékeiket. Elsősorban azokkal kívánunk interjút készíteni, akik az 1987 és 1990 közötti időszakban részt vettek az ellenzéki mozgalmak, pártok vagy azok helyi szervezeteinek megalapításában, működtetésében. További részletekkel és információkkal kapcsolatban a RETÖRKI munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. Kérjük, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal, interjúra való jelentkezésükkel kapcsolatban keressék  meg munka-társainkat a [email protected] e-mail címen vagy a +36-1/301-8070-es telefonszámon.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

Gróf Esterházy János
Gróf Esterházy János
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gróf Esterházy János
1901–1957
A felvidéki magyarság vértanú politikusa
„Keresztény sorsközösség a Kárpát-medencében”
Készítette: Lantos Györgyi
 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]lakitelek.hu
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.

A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdő új szolgáltatása a szaunaszeánsz, amelyet kiváló szaunamester vezényel a  hét minden napján 17.00 órától, valamint már a gyógypedikűr szolgáltatás is igénybe vehető.

A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Zombori Ottó padja „Garabonciások égen és földön”
 

Felhívás

A Közi Horváth József Népfőiskola, a Magyarságkutató Intézet és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum a Szabad Európa Rádió müncheni magyar adása elindulásának 70. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet Prof. Dr. Horváth János (Cece, 1921. november 7.–Budapest, 2019. november 25.)közgazdász, politikus, az Országgyűlés egykori korelnöke emlékére.
Pályázatot nyújthatnak be – Mindszenty József bíboros megfogalmazása alapján –„csonkamagyarország, az elszakított magyarság és az öt világrész magyarjai”; az a magánszemély, aki betöltötte 18. életévét.

Témák:
– 1956 – Magyarság és kereszténység Ötvenhatban
– Lengyel pápa a Vatikánban – II. János Pál pápa beiktatása
– „Ruszkik haza” – Az utolsó szovjet katona is elhagyja Magyarországot

Kategóriák:
– egy nap eseményeit feldolgozó forgatókönyv, műsorújság részletes megírása
– hírműsor, riportműsor vagy interjú készítése (maximum: 15 perc hanganyag)
– elbeszélés megírása (6-8 ezer karakter; Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz; sorkizárt; .doc vagy .pdf formátum)

Díjazás kategóriánként:
1. helyezett – 150.000 Ft
2. helyezett – 100.000 Ft
3. helyezett – 50.000 Ft
(A pályázat összdíjazása 900.000 Ft)

A pályaművet és a jelentkezési lapot elektronikus úton, az [email protected] címre kérjük beküldeni.
Beküldési határidő: 2022. február 28.
Eredményhirdetés: 2022 tavaszán
A pályázat kiírója a közlési jogot fenntartja.
A beküldött pályaműveket a Közi Horváth József Népfőiskola archívumában megőrizzük.
A pályázat fővédnöke: Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
A pályázat védnökei: Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és Nyári Gábor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója.
 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Kácsor-tanyában két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avarkori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Bethlen Gábor Alapítvány
Bethlen Gábor Alapítvány
Fotó: MH

Szíves kalauz a Bethlen Gábor Alapítványhoz
Bakos István művelődéskutató, a Bethlen Gábor Alapítvány (BGA) kezdeményezője, egykori elnöke szerkesztésében és a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent a Szíves kalauz a Bethlen Gábor Alapítványhoz című 80 oldalas jubileumi könyvecske. A kiadvány közli a Bethlen Gábor Alapítvány félezernyi díjazottjának és laudátoraiknak teljes listáját, kortörténeti dokumentumokat, Csoóri Sándor, Nagy Gáspár, Sylvester Lajos, Bakos István, Lezsák Sándor beszéde, írása felidézésével, az Alapítvány életútját, kiemelkedő programjait, valamint számos fotóval mutatja be a negyven éve működő „közérdekű kötelezettségvállalást”, azaz „Alapítvány a nemzet javára” közszolgálatát. A kiadvány megvásárolható a Kairosz Kiadó könyvesboltjában (1134 Budapest, Apály u. 2/D), vagy megrendelhető a kiadó honlapján: Kairosz.hu.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Meghívó

Téli feltöltődés a Hotel Club Tiszában
Élvezze a tél legszebb pillanatait a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Tegyen egy kellemes sétát a friss alföldi
levegőn, és közben gyönyörködjön a zúzmarás tájban, vagy bújjon el a hideg időjárás elől kényelmes szobáinkban, töltődjön fel a szálloda saját wellnessrészlegén, és élvezze melengető gyógyvizünk, gyógyászati kezeléseink, masszázsaink jótékony hatását gyógyfürdőnkben.

Különleges ajánlatunk keretén belül most 10 százalék szállásdíjkedvezményben részesül minden 2022. január 10. és február 28. között érkező Vendégünk.

Téli feltöltődés ajánlatunk tartalma: elhelyezés a Hotel Club Tiszában; svédasztalos reggeli; a szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval; fürdőköpeny, törülköző és papucs bekészítése a szobában, ingyenes parkolás; ingyenes WIFI; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Gyógyfürdő belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermek játszósarok, sakk.

Látogasson el hozzánk és élvezze a tél rejtett örömeit!
Bővebb információ: www.nepfolakitelek.hu
Foglalás és felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal!
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]

 


Kollégium

Kína Kollégium
Kínát ma már egyikőnk sem tekinti távoli, ismeretlen országnak. Aki egy kicsit is foglalkozik a világ dolgaival, az tudja, hogy a 21. század Kína évszázada. Mindannyian használunk kínai termékeket, ismerünk kínai embereket, talán üzleteltünk is velük, sokan közülünk jártak már Kínában. De vajon ismerjük-e ezt a hatalmas birodalmat, értjük-e, hogy hogyan és hova tart, látjuk-e, hogy Kína 21. századi menetelése mit is jelent pontosan a világ s benne Európa és Magyarország számára?

Ezekre a kérdésekre keresték a választ előadók és hallgatók az elmúlt két év közös hétvégéin és a formálódó közös munka során. S közben olyan magyar értelmiségi attitűd alakult ki, amilyenre nagy szüksége van a szuverén magyar külpolitikának, hogy tevékenysége szilárd szellemi bázisra és folyamatos minőségi utánpótlásra támaszkodhasson. Úgy gondolom, hogy a Kedves Olvasó  is érdeklődéssel fogja forgatni ezt a kötetet, megtalálja az írások között azokat, amelyek számára fontos és új ismereteket kínálnak, vagy csak strukturált formában rendezik azt az ismeretanyagot, amit korábban már elsajátított. Remélem, néhányan ahhoz is kedvet kapnak majd, hogy beiratkozzanak a Lakitelek Népfőiskola következő Kína Kollégiumára. Hiszen egy ilyen sikeres sorozat folytatásért kiállt. Találkozzunk a következő megnyitón!
Balogh Csaba közigazgatási államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium
Kasznár Attila–Hágen Ádám (szerk.): KÍNA Kollégium kötete megrendelhető az Antológia Kiadónál: [email protected]
A könyv ára: 3150,- Ft.

 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ahol a bor élmény, és még több: Élet
Aki ellátogat Lakitelekre a Hungarikum Liget Borkatedrálisába, az megismerheti a magyar szőlőtermő helyeket, adottságaikat és meg is kóstolhatja kiváló boraikat. A Magyar Borok Katedrálisának pinceágai otthont adnak egy-egy magyarországi borrégiónak, és bemutatnak tételeket minden magyar borvidékről. A Duna borrégiót is megismerheti az idelátogató, és persze a Kunsági borvidéket, amely az ország legnagyobb kiterjedésű szőlőterületeivel rendelkezik. Évszázadok óta folyik itt növénytermesztés, már I. Géza király idejében, egy 1075-ben íródott apátsági alapítólevélben említésre kerülnek a Felső-Alpár (ma Lakitelek-Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombok.

A Hungarikum Liget mellett található Dabasi Gábor borászata, aki Szentkirály-Lakitelek környékén található szőlőkből készít könnyed, üde, friss, gyümölcsös borokat. A képen látható Irsai Olivér az egyik legkedveltebb magyar nemesítésű szőlőfajtából született bor, mely csábítóan illatos, muskotályos ízű, nagyon szerethető. Mellette Koch Csaba a Hajós-Baja borvidéken már több mint tíz éve gazdálkodó (2019 Év Bortermelője) Frisch Cserszegi Fűszerese, mely szintén hazai nemesítés. Illata friss, parfümös, virágos, citrusos jegyeket hordoz. Mindkét bor kitűnő üdvözlő itala a borkatedrális vezetett csoportos borkóstolóinak, amelyeken a nemes italok jellemzői mellett a borkészítés és borivás hagyományaira, történeteire is kitérnek. Olyan rendezvényekre kerül itt sor, melyek egyediek, szórakoztatóak, élményt nyújtanak az érdeklődőknek. Ahol „a bor élet, kellő tisztelettel kóstolva felragyog benne a Mindenható”.

A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]


 

Antológia

Bakos István (szerk.): A MAGYAR FALU SORSKÉRDÉSEI – a rendszerváltás előtt és után
A könyv ára: 3150,- Ft
(B/5, 296 oldal, ragasztókötött, RETÖRKI Könyvek 46., ISBN 978 615 5862 67 0)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (Szürte)
A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület tízéves működése alatt az oktatási és politikai érdekképviselet már működő szervezetei mellett a hagyományok ápolását, az értékek gyűjtését és átörökítését végzi Kárpátalján. Létrehozta a Kárpátaljai Értéktárat, javaslatai alapján több kárpátaljai érték bekerült a Külhoni Nemzetrész Értéktárba. Kidolgozta a Kárpátalja Kincsei programsorozatot, amelynek célja a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényben foglaltakkal összefüggésben, hogy a kárpátaljai értékeket minél szélesebb körben megismertesse. Egy átfogó, minden generációt és a nemzetközi közönséget is megszólító, innovatív program a kárpátaljai népművészet társadalmi rangjának emelésére, a kárpátaljai értékek népszerűsítésére. A kiadványok, a színházi előadások és kiállítások az idősebb generáció; az online játékok a fiatalabb korosztály érdeklődésére tart számot leginkább. A divatkollekció a módosabb középosztály és a nemzetközi közönség figyelmének a felkeltésére is alkalmas.
A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke: Molnár Eleonóra
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek
településeinek elhelyezkedését.
Budapest, Csucsa (Románia), Diósgyőr, Gelence (Románia), Gödöllő, Hévíz, Ják, Kiskunhalas, Komárom (Szlovákia), Makó, Medvevár (Horvátország), Sümeg, Szendrő (Szerbia), Tiszacsécse, Világos, Zsámbék.
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00 és szombat–vasárnap: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit!
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén
LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz

Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc);
ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).

A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.

A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053
 

Épületek

Magyar Borok Katedrálisa
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Magyar Borok Katedrálisa
A kunhalom alakzatú Borkatedrális 2020 elejére készült el. A belső terébe és előcsarnokába negyedmillió bontott téglát építettek be. A központi kupola alatti részben negyven személy befogadására alkalmas tér található, ami borkóstolók, versenyek, szakmai tanfolyamok, rendezvények tartására kiválóan alkalmas. Itt látható a magyar borvidékeket bemutató posztersorozat is. A leghíresebb Kárpát-medencei tájegységek borai egy-egy polcokkal ellátott folyosón kerülnek bemutatásra. A központi teret egy kerengő öleli körül, amely 126 bortrezort foglal magába. A trezorok bérlői kilencfős vendégfülkékben fogyaszthatják el a saját boraikat. A katedrális a bortermelő vidékek, borászok és boraik bemutatásán túl családi vagy baráti kis közösségek borkóstolására is lehetőséget ad.
 

Útjelzők

Útjelzők

Recsk, 151 km – Kényszermunkatábor, 1950–1953
Nándorfehérvár (Belgrád), 315 km – Déli harangszó a diadal emlékére (1456. VII. 22.)
Budapest, 111 km – Országház
Torda, 391 km – Vallásszabadság, 1568
Nagycenk, 300 km – Széchenyi-kastély, Emlékmúzeum
Kenderes, 79 km – Horthy Miklós (1868–1957) szülővárosa
 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken.
 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett
footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

Závogyán Magdolna: A közös gondolkodás, a közös szellemiség végig megmaradt Lezsák Sándorral

Látóúton, misszióban

Sárdi Krisztina
Závogyán Magdolna: A közös gondolkodás, a közös szellemiség végig megmaradt Lezsák Sándorral
Závogyán Magdolna: A közös gondolkodás, a közös szellemiség végig megmaradt Lezsák Sándorral
Fotó: MH

„Fontos célunk a közművelődés Kárpát-medencei hálózatának létrehozása” – hangsúlyozta lapunknak Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ügyvezetője. Az igazgatóval a Hungarikum Ligettel közös misszióról, a Látóutak elnevezésű közművelődési módszerről beszélgettünk, de összegezte számunkra az intézmény élén töltött tíz évet is.

– Mikor és hogyan került kapcsolatba a Lakitelek Népfőiskolával?

– Még ezerkilencszázkilencvennyolcban Beke Pál hívott meg egy országjáró körútra tizenkét helyszínt érintve, aminek keretében Lezsák Sándor elnök úr is előadást tartott. Ennek a kollégiumi előadás-sorozatnak köszönhetően indult el közöttünk eszmecsere a közösségek és helyi értékek mentén. Ez a közös gondolkodás, a közös szellemiség végig megmaradt Lezsák Sándorral, így amikor a kormány hat évvel ezelőtt bejelentette több mint hetven állami intézmény átalakítását, közte a Nemzeti Művelődési Intézetét, akkor ez a munka megerősödött, és egy új szervezeti formában gondoltuk tovább a működésünket, így a korábbi szakmai feladatokat kétezer-tizenhét január elsejétől a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány által létrehozott NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. látja el, amelynek neve három éve változott a jelenleg használt Nemzeti Művelődési Intézetre. A Népfőiskola Alapítvány teljes körű szakmai önállóságot biztosít a Nemzeti Művelődési Intézetnek, így ez a fajta kapcsolat nem több és nem is kevesebb, mint amikor minisztériumi háttérintézményként tevékenykedtünk. Természetesen bekapcsolódunk egymás szakmai tevékenységeibe, hírt adunk egymás munkájáról ki-ki a saját hálózatában, így több emberhez tudjuk eljuttatni a szolgáltatásainkat.

– Egy évtizede vezeti az intézményt. Hogyan összegezné az elmúlt időszakot?

– A Nemzeti Művelődési Intézet tíz éve bekövetkezett átalakulásával szemléletváltás valósult meg a közművelődés teljes területén. A missziónk egyik legfontosabb célja az lett, hogy hazánk mind a háromezer-egyszázötvenöt településén legyen legalább egy közösségi tér, és ott legalább egy szakképzett közösségszervező segítse a helyi értékek feltérképezését és életben tartását, művelődő közösségekben. Akkor, tíz éve a háromezer-egyszázötvenötből több mint nyolcszázban nem volt működő közösségi színtér, és több mint kétezer-háromszáz településen nem volt képzett szakember. Az elmúlt tíz évben minden tevékenységünk, szakmafejlesztési folyamatunk ennek a küldetésnek a megvalósítását szolgálta.

– A Nemzeti Művelődési Intézetnek szerteágazó hálózata van vidéki igazgatóságokkal. Miért van arra szükség, hogy minden megyében legyen irodájuk?

– Fontosnak tartjuk, hogy közel legyünk a szolgáltatási terepünkhöz, mert egy központból nem látható el minden település szakmai-módszertani támogatása. Ennek érdekében alakítottuk ki a megyei hálózatunkat, amelynek révén szoros kapcsolatban vagyunk a települési közművelődési feladatellátókkal: helyben, a megyéjükben vehetnek igénybe szakmai képzéseket, bekapcsolódhatnak a mintaprojektjeinkbe, szakmai napokon cserélhetnek tapasztalatot, tudást. Fontos célunk a közművelődés Kárpát-medencei hálózatának létrehozása is, ami legnagyobb erősségét adja a szakmai folyamatainknak. Ebben a megyei igazgatóságaink, a meglevő szakmai szerveződésekkel való kapcsolat, valamint új szakmai hálózatok kialakításában való aktív részvétel egyaránt meghatározó.  

– Régóta foglalkozik a közművelődéssel, kultúráért felelős helyettes államtitkárként is ténykedett. Mi volt a legfontosabb intézkedés vagy legnagyobb siker, ami ehhez az időszakhoz kötődik?

– Az összetett kulturális ágazati feladatok közül a szűkebb szakmai területemhez, a közművelődéshez kapcsolódó legnagyobb sikert emelem ki ebből az időszakból, ami a közművelődést érintő jogszabályi környezet átalakítása volt. Ennek előkészítő folyamatában a Nemzeti Művelődési Intézetnek és a szervezetet körülvevő hálózatnak meghatározó szerepe volt kétezer-tizenkettő óta: a Kulturális Közfoglalkoztatási Program, a szakemberképzés teljes rendszerének megerősítése és megújítása, számtalan kutatás és mintaprogram megvalósult, mire sor kerülhetett a jogszabályi környezet harmonizálására. Az 1997. évi CXL. törvény közművelődési fejezeteinek és kapcsolódó végrehajtási rendeleteinek négy évvel ezelőtti megújításával a közművelődés országos megújítása és stabilitása valósulhatott meg. A Nemzeti Művelődési Intézetben megfogalmazott küldetésünk törvényi alakot öltött, kötelezővé vált tavaly januártól minden hazai települési önkormányzat számára az előírt infrastrukturális feltételek mellett legalább egy közösségi színtér, nagyobb településeken közművelődési intézmény nyitvatartása, ott megadott szakmai végzettségű közösségszervező alkalmazása, és meghatározott körű közművelődési alapszolgáltatások biztosítása emelt kulturális normatíva mellett. A közművelődési terü-let rendszerváltozásának kiteljesedése ezzel
az intézkedéssel vált lehetővé.

– Most zajlik a felsőoktatási felvételi eljárás, amely az intézmény számára is fontos. Milyen képzéseket érint ez?

– A Nemzeti Művelődési Intézet meghatározó feladata a szakember-utánpótlás megteremtése. Együttműködve a szakmai képzést nyújtó felsőoktatási intézményekkel – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával – valósítottunk meg egy nagyszabású képzésfejlesztési és képzési programot. Ennek keretében tananyagok fejlesztése, oktatók felkészítése, az egész országban induló középfokú és felsőfokú szakmai végzettséget nyújtó tanfolyamok szervezése valósult meg. A szakképzés mellett azonban kiemelt fontosságúnak tartjuk a diplomát adó szakmai képzéseket, ezért a Nemzeti Művelődési Intézet folyamatosan együttműködik a felsőoktatási intézményekkel toborzásban, tananyagok készítésében, szakmai rendezvényekben, szakmai gyakorlati lehetőségekben. A közművelődési terület felsőfokú alapszakja a közösségszervezés BA-képzés tizenkét felsőoktatási intézményben, mesterszakja, a kulturális mediáció MA-képzés négy felsőoktatási intézményben érhető el, ezekkel lehet a közművelődési intézményekben elhelyezkedni.

– Az NMI egyik legnépszerűbb programja a Látóutak, amely a tapasztalatok átadását szolgálja. Miért fontos ez?

– A Látóút olyan közművelődési módszer, amelynek célja a helyi jó gyakorlatok, a közösségi kezdeményezések bemutatása és adaptálása. Ezeken az utakon többnyire döntéshozók (polgármesterek, képviselők), kulturális és más ágazati szakemberek, valamint civilek vesznek részt. A Látóutak segítenek abban, hogy felismerjük, mikro- és makrokörnyezetünkben milyen sok természeti, tárgyi és szellemi érték vesz körül bennünket, és mennyi lelkes ember foglalkozik azzal, hogy ezeket a közösséggel együtt éltesse, fejlessze. Követhető mintát vagy akár „csak” inspirációt, lendületet adhat a hiteles ember által bemutatott jó gyakorlat, közösségi kezdeményezés a részt-vevők számára, amely alapján a saját településükön is el tudnak indítani új közösségi kezdeményezéseket. Ezt a programot még Beke Pál indította el a kilencvenes évek végén, mi csak folytatói vagyunk ennek a szakmai módszernek.

– Mit jelent a Hungarikum Liget részének lenni?

– A Hungarikum Liget az értékek kikötője: szellemiségünk alapjai azonosak, a szerves magyar műveltség és kulturális értékeink továbbvitele, a Kárpát-medencei hálózatépítés közös missziónk. Az ide érkező szakemberek és érdeklődők egy komplex szolgáltatási csomagot tudnak itt kapni, amelyben a szakmai, szellemi feltöltődés mellett a pihenésre, a tartalmas, aktív kikapcsolódásra egyaránt lehetőség van, és minden a közös szellemiségre épülő értékeket képviseli.