Hétvégi melléklet

2022. január 8.

0108

Hungarikum Liget

Ahol nem csak a víz gyógyít

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Fotó: MH/Papajcsik Péter

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A Moldvai Magyar Értékfeltáró Kollégium munkájának összegzésével a munka nem ért véget, az oktatók és hagyományőrzők továbbra is folyamatosan figyelik a moldvai magyar közösségek önbizalmát erősítő értékek feltárását, ismertetését. A minden csángó családnál létező szép szobák rengeteg felbecsülhetetlen értéket rejtenek. Minden értéket felülmúló az a lelki gazdagság és sok-sok történet, amelyek a beszélgetéseken – nekünk, az anyaországból érkezőknek – könnyeket csalnak a szemünkbe.

A moldvai magyar csángó sors maga a csoda. Csoda a létezése, csoda a természetes emberi kitartása és a mindenekfelett álló hit. Csodálatra méltó az az ösztönös alázat, amellyel abban a miliőben az ottani emberek élnek. Alázattal a Mindenségnek, jöjjön az fentről vagy alulról, jobbról vagy balról, mindig szem előtt tartva: csak a Jóisten akarata érvényesül, mert Ő a mindenható, a világ ura! (…) Az összegzés zárógondolata a köszöneté. Ezúton mondok köszönetet az RMPSZ vezetőségének, hogy munkánkhoz támogatást nyújtottak. Hasonlóképpen hálásan köszönjük mindazok segítségét, akik munkánkat egy kérdőív kitöltésével is segítették.
 

Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

Mindszenty Emlékéremmel kitüntetettek névsora (2004–2011)

2004: Nagy Károly várpalotai esperes-plébános; Budaörsi Mindszenty József Általános Iskola.

2005: Kőgl Lénárd kanonok, veszprémi egyházmegyés pap; Mészáros István neveléstörténész; Tímár Ágnes O.Cist. ny. apátnő; M. Kiss Sándor történész; Somogyi Győző festőművész; Végvári Vazul OFM.

2006: Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök; Hagyó József ny. plébános; Hetényi Varga Károlyné Varga Borbála az egyházüldözés kutatója; Dr. Gyürki László pápai prelátus, plébános; Melczer Aladár közgazdász; Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola (Zalaegerszeg); Varjú Imre plébános; Balogh Sándor professzor; Burg Kastl Gimnázium (Németország).

2007: Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője; Tunyogi Csapó Gábor író.

2008: Kühár Ede OSB a máriazelli kegyhely egykori gyóntatója; Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő; Olofsson Károly Placid bencés szerzetes; Schirilla György jogász, ügyvéd.

2009: Bedő György a Kairosz Kiadó vezetője; Molnár Ottó párizsi magyar lelkész; Juhász Judit a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese; Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

2010: Dr. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök; Dr. Semjén Zsolt országgyűlési képviselő; Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök; Koltay Gábor filmrendező. 2011: Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök; Andor Imre Mindszenty kutató. Böjte Csaba ferences szerzetes; Mága Zoltán hegedűművész; Dr. Párkányi József katolikus pap, babócsai címzetes apát, püspöki helynök; Magyaródy Szabolcs könyvkiadó.
(Folytatjuk…)
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

NapútOn – A szemléletformáló applikáció
Nemzeti Művelődési Intézet tavaly októberben felavatott székházát a szerves magyar műveltségre utaló jelképek kívülről és belülről is körbeveszik: a jellegzetes szimbólumok a homlokzaton, a padlón, a függönyökön és a belső burkolaton is megjelennek. Az elmúlt évszázadokban a magyar műveltségben kialakult társadalmi és gazdálkodási szokások az „életet” szolgálták. A nép rítusai, ünnepei az évkör rendje szerint folytak, a Nap látszólagos útjához igazodtak: az emberek a „mindennek helye és ideje van” vezérlő gondolat jegyében éltek. A magyar nép képi alkotásai a világ működését ábrázolták, zenéjében, táncaiban és építészeti megoldásaiban a világ működését képezték le. A Nemzeti Művelődési Intézet székházának aulájában a járófelületbe süllyesztett, bronzból öntött zodiákus jelképek idézik meg a nap járásához köthető kulturális jelképrendszert. Az úton egy applikáció segíti az „utazót”, így egy-egy zodiákus szimbólum néprajzi, népzenei, népmesei vagy népi építészettel kapcsolatos vonatkozásaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Az applikációhoz honlap társul, amely a Naputon.hu webcímen érhető el. Az alkalmazásban, illetve a webfelületen többek között bepillantást nyerhetünk Makoldi Sándor (1945–2017) festőművész, tanár és néprajzkutató művészi pályafutásába, az épületet díszítő fríz alapját képező rajzaiból interaktív online színezőket találunk, kvízeken tesztelhetjük tudásunkat, majd 3D virtuális túrán bejárhatjuk a Nemzeti Művelődési Intézet székházát. Az online felületeken a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval történő együttműködésben már 14 epizód elérhető a népszerű Magyar népmesék rajzfilmsorozatból. A zodiákus jelekre kattintva pedig az is kiderül, hogy a megtekintett népmese miként kapcsolódik a Nap járásához. Az akadálymentes honlapon hanganyagok és szöveges ismertetők segítségével járhatjuk be a Napút egyes állomásait.

 A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]


Nemzeti panteon

Nemzeti panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Sinkovits Imre
1928–2001
A Nemzet Színésze
Készítette: Szabó Imrefia Béla
 

Retörki

Retörki

Bódi Ferenc: A helyi önkormányzatok születése Magyarországon
A kötet képet ad a helyi önkormányzatok első évtizedéről, továbbá arról a hosszú útról, amely a megalakulásukig elvezetett. A múlt talán jobban meghatározza a jelenünket, mint gondolnánk. Az önkormányzatiság történetében számos jelét találhatjuk az útfüggőségnek. Ez olyan determináció, mint a szekér vágta mélyedés, amely később, évszázadok alatt, mély kanyonná mélyül a löszös talajban. E szurdokba kivájt úttól a későbbi nemzedékeknek eltérni már nehezen lehet. A magyar történelem, mint számos más kelet-európai történet, fordulatokban bővelkedett a 20. század folyamán.

Az állam és helyi igazgatás rendszere több alkalommal esett át rendszerváltozáson, de lényegében az önkormányzatiság keretét adó közigazgatási rendszerek mindig visszatértek abba a kerékvágásba, amit a korábbi századok kijelöltek. A centralizációs hagyományokra épülő önkormányzati berendezkedés túlélt minden törekvést, lazító és átformáló szándékot. Bár folyamatosan változott az önkormányzatiság Magyarországon, de a rendszer súlypontja mindig az erős állam és az ennek alárendelt helyi érdek különös egyensúlya maradt. A rendszerváltozás olyan jogokat adott a településeknek, amelyeknek korábban sohasem voltak a birtokában.

Az önkormányzatiság az a politikai tér maradt, amelyben az egyénnek, a kisközösségnek a legtöbb esélye megvan arra, hogy akaratát érvényre juttassa. A kötet megvásárolható az Olvasni Menő oldalán (Olvasnimeno.hu) és a nagyobb könyvesboltokban.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.


Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.

A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket. A Gyógyfürdő új szolgáltatása a szaunaszeánsz, amelyet kiváló szaunamester vezényel a  hét minden napján 17.00 órától, valamint már a gyógypedikűr szolgáltatás is igénybe vehető.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: 10.00 és 19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kozma Imre atya padja
„A hit védelme és a szegények szolgálata”


Bethlen Gábor Alapítvány

A Bethlen Gábor-díjasok névsora (1983–1993)
Prae-Bethlen Gábor-díjasok: még az Alapítvány hivatalos engedélyezése előtt Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra adta át
e kitüntetést és a vele járó 30 000 Ft-os díjat: 1983-ban a szilenciumra ítélt Csoóri Sándornak, 1984-ben Czakó Gábornak
és 1985-ben Nagy Gáspárnak.
1986: Domokos Pál Péter csángó-néprajz-kutató (Budapest). 1987: Király Károly erdélyi politikus (Marosvásárhely); Szabó T. Attila erdélyi nyelvtudós (Kolozsvár, posztumusz); Zbigniew Herbert lengyel költő (Varsó). 1988: Bohumil Hrabal cseh író (Prága); Duray Miklós szlovákiai magyar politikus (Pozsony); Janics Kálmán  szlovákiai magyar újkor-történész (Vágsellye); Ujszászy Kálmán református teológus (Sárospatak). 1989: Dr. Szeli István délvidéki irodalomtörténész (Újvidék); Tőkés László  erdélyi református lelkész (Temesvár); Turczel Lajos irodalom-történész (Pozsony); Veno Taufer szlovén költő (Ljubljana). 1990: Jurij Skrobinecz ukrán költő (Ungvár, Ukrajna); Püski Sándor és Püski Sándorné könyvkiadó (Bp.–New York–Bp.); Sütő András erdélyi magyar író (Maros-vásárhely); Szilágyi Júlia erdélyi magyar esztéta, és Marius Tabacu (megosztva) román műfordító (Kolozsvár). 1991: Dobos László szlovákiai magyar író (Pozsony); Dr. Hajós Ferenc szlovéniai magyar bíró (Ljubljana); Matuska Márton vajdasági újságíró (Szabadka, Délvidék); Molnár József  magyar könyv- és lapkiadó (Németország). 1992: Borbándi Gyula író, kritikus (München); Konrad Sutarski lengyel költő, műfordító (Budapest); Lubomir Feldek szlovák költő (Bratislava-Pozsony); Lükő Gábor néprajz-tudós (Budapest). 1993: Nagy Árpádné dr. Paksy Ágnes tanár (Szombathely); Nedjeljko Fabrio író, a Horvát Írószövetség elnöke (Zágráb); Szőcs Géza költő (Kolozsvár).
(Folytatjuk…)
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya

A Kácsor-tanyában két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avarkori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: hétfőtől–péntekig 14.00 és 15.00 óra között.
 

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önt és kísérőjét a Hungarikum Kiállítóház megnyitójára.
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola – Hungarikum Liget
Időpont: 2022. január 22. (szombat) 11.00
Köszöntőt mond: Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke

A Kiállítóházat megnyitja:
Nagy István agrárminiszter
V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos
prof. Dr. Paládi-Kovács Attila Széchenyi-díjas magyar etnográfus, az MTA rendes tagja

A megnyitón muzsikál:
Nagy Csaba tárogatóművész

A megnyitót követően a Hungarikum Kiállítóházat felszenteli és megáldja:
Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök
Bagi Ferenc Lakitelek plébánosa
Kókai Géza Lakitelek lelkipásztora

A rendezvényen való megjelenés előzetes regisztrációhoz kötött, ezért kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi QR-kódon elérhető felületen 2022. január 10-ig (hétfő)!
Bővebb információ: Patyiné Gulyás Réka
[email protected]

 

Meghívó


Felhívás

Kinek legszebb a kézírása?
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezve szépírásversenyre hívom az általános iskolák alsó-
és felsőtagozatos diákjait.
Feladat: az alsó tagozatos tanulók másolják le Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma vagy Füstbe ment terv című
versét, a felső tagozatos diákok másolják le Petőfi Sándor: Szeptember végén vagy Nemzeti dal című versét.
A másolás tollal történjen, vonalas vagy sima füzetlapra, írólapra. Egy tanuló csak egy verssel pályázhat,  egy borítékban több tanuló is beküldheti pályázatát.
A lemásolt vers után szerepeljen a tanuló neve, életkora, iskolai osztálya, lakcíme (postai irányítószámmal).
A legszebb száz szépírást jutalmazzuk, a nyertesek címére a március 15-i ünnep előtti napokban könyvet és kisebb-nagyobb értékű tárgyjutalmat küldünk.
Beküldési határidő: 2022. január 31. hétfő.
A nyertesek névsorát 2022. március 15-ig a honlapomon (lezsaksandor.hu), valamint a Lakitelek Népfőiskola honlapján
(nepfoiskola.hu) tesszük közzé.
Postacím: Népfőiskola Alapítvány – Lezsák Sándor részére.
6065 Lakitelek Felsőalpár 3., a borítékra írják rá: „Szépírás”.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke
 

Kollégium

Sinkovits Imre Kollégium
Az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület Sinkovits Imre Kollégium néven szakirányú képzést indít Lakiteleken a Népfőiskolán. A kollégium keretein belül a film- és színművészet, valamint a kortárs próza területeit fedezhetik fel a hallgatók. A kollégiumi hétvégéken neves előadók, művészek, közéleti személyiségek tartanak előadást és vitaindító konzultációs alkalmakat  a különböző témakörökben.

Célcsoport: 35 év alatti, felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók, doktoranduszok, illetve a terület iránt érdeklődő fiatal felnőttek, akik szeretnének mélyebb ismereteket szerezni a filmelmélet, filmesztétika, kultúra és nemzetpolitika, valamint a szépirodalom területein.

A képzés időtartama: hat alkalom, két-három havonta egy-egy bentlakásos hétvége a Lakitelek Népfőiskolán (költsége ötezer forint/alkalom), ezen felül 2022 júliusában egy nyári Szabadegyetem.

 Jelentkezés: fényképes önéletrajz, valamint a motivációs levél megküldésével az [email protected] e-mail címre. A Kollégiumra 2022. január 15-ig lehet jelentkezni.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ahol a harmónia tökéletes

Aki ellátogat Lakitelekre a Hungarikum Liget kunhalom formájú borkatedrálisába, az megismerheti a magyar szőlőtermő helyek földrajzi fekvését, leírását, adottságait, és meg is kóstolhatja a kiváló borokat. A Magyar Borok Katedrálisának pinceágai otthont adnak egy-egy magyarországi borrégiónak, ahol megtalálhatók a különböző tételek is a borvidékekről.  A Pannon borrégiót is megismerheti az idelátogató, köztük a Villányi és a Szekszárdi borvidékeket. A napfény, annak éltető ereje, a talaj, a fekvés, a klimatikus adottságok, a fajták kiválasztása, a szőlőt művelő ember szorgalma mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezeken a borvidékeken kiváló borok készüljenek.

A pincében az Év Bortermelőinek alkotásaival ismerkedhet. A címet elsőként 1991-ben Tiffán Ede kapta, aki vallja: „Az ember szeresse a helyet, ahol él! S ha ezt képes megmutatni vendégeinek, akkor a harmónia tökéletes!” A fotón a portugieser látható, mely Villány védjegye. Friss, üde, lágy, és könnyen fogyasztható. A Módos Borászat főborásza Módos Ernő az Alisca Borrend alapító tagjaként húsz év óta nagymestereként szolgálja bor, a szekszárdi borkultúra ügyét. A fotón látható palack érett alapanyagból készült Merlot, ami a fajtajelleges piros bogyós gyümölcsök mellett lekváros jegyeket mutat, valamint kellemes vanília- és szegfűillat teszi teljessé. A Borkatedrálisban lehetőség van többek közt szervezett csoportos borkóstolókra, baráti összejövetelekre.

A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Házi Balázs (szerk.):
NEMZET ÉS SZOLGÁLAT
Bíró Zoltán 80 éves
A könyv ára: 2520 forint
(B/5, 240 oldal, ragasztókötött, ISBN 978 615 5862 75 5)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; www.antologia.hu

Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]


Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Kiscsősz – Hunyor Népfőiskola
Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület csaknem húsz éve végzi értékőrző, értékfeltáró, helyi társadalomfejlesztő tevékenységét. A népfőiskolai tevékenység minden korosztályra, minden társadalmi rétegre kiterjed. Művészeti iskolai formában tanítja a térség több száz iskolás korú diákját, népzene, néptánc és kézműves kultúra megismerésére van lehetőség. Fenntartja és működteti a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat, a Hagyománylabirintus nevű falusi állatkertet, és a régióban egyedülálló táncházat és kiállítóteret. Szervezi a régió legjelentősebb rendezvényeit, képzéseit, részt vesz az önkormányzatok programjaiban. Kapcsolatokat ápol a határon túli és a diaszpórában élő magyar közösségekkel. A falusi életforma és a hagyományos tudás tovább éltetése kiemelt célja, mely valójában a magyar népi műveltség összességét hordozza magában.
A Hunyor Népfőiskola vezetője: Kovács Norbert Cimbi
Elérhetőség: [email protected]


Tájoló

TÁJOLÓ
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Aggtelek, Békéscsaba, Érmindszent (Románia), Fraknó (Ausztria), Kiskunmajsa, Léva (Szlovákia), Muhi, Nagytótlak (Szlovénia), Pannonhalma, Segesvár (Románia), Szentes, Tiszafüred, Vizsoly, Zimony (Szerbia).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső tanuszoda

Gyarmati Dezső tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitva tartás szerint: keddtől péntekig: 15.00–22.00 és szombat–vasárnap: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit!
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomag-ajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (5400 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén
LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (7800 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz
Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc);
ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).
A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa, reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük A Ligetszépe Gyógyászaton tavaszig kizárólag máshol felírt szakorvosi beutalóval tudják a fürdőgyógyászati kezeléseket támogatottan igénybe venni. Dr. Nemes Katalin doktornő jelenleg magánellátás formájában személyre szabott Ligetszépe-csomagajánlatot tud javasolni, melynek ára 2022-ben 5400–7800 Ft/nap, és a szakorvosi vizsgálat díját is tartalmazza.
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053
 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza ünnepélyes megnyitója 2022. január 22-én, szombaton lesz.
 

Épületek

Szent István-kápolna
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Szent István-kápolna
A Keresztény panteon szobrainak hátterében található a Népfőiskola Szent István ökumenikus kápolnája. Az Árpád-kori mintára épülő kápolnát 1997. augusztus 16-án szenteltük fel. A kápolna szervesen illeszkedik a népfőiskola programjaiba, egyházi szertartások, ünnepségek, megemlékezések mellett esküvőket és keresztelőket is tartunk a falai között.
 

Útjelzők

Útjelzők

Jászberény, 88 km – Lehel kürtje
Bánffyhunyad, 309 km – Ravasz László püspök (1882–1975) szülővárosa
Nyitraújlak, 396 km – gróf Esterházy János (1901–1957) szülőfaluja
Máriapócs, 223 km – Nemzeti zarándokhely, Könnyező Szűz Mária (1696, 1715, 1905)
Herend, 205 km – Porcelánmanufaktúra
Tokaj, 227 km – „…szőlővesszein nektárt csepegtettél”
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken.
 

Footgolf

Footgolf

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]


 

Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Agócs Sándor: Ma már egyre több ismert író szeretne nálunk megjelenni, ennél nagyobb elismerés nem kell

Nincs idő tévutakra!

Varga Bence
A Hungarikum Liget a rendszerváltozás bölcsője, ahogyan többen is nevezik, és jó érzés, hogy mindennek magam is egy kicsit részese lehettem
A Hungarikum Liget a rendszerváltozás bölcsője, ahogyan többen is nevezik, és jó érzés, hogy mindennek magam is egy kicsit részese lehettem
Fotó: Ambrus Marcsi

A Hungarikum Liget az egész Kárpát-medencére kisugárzó szellemi központ, hatalmas feladatokkal a megmaradásunkért – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Agócs Sándor költő. Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója és felelős szerkesztője beszélt arról is, mi volt az ezerkilencszáznyolcvanötös Antológia-est történelmi jelentősége.

– Hogyan került Lakitelekre?

– Lezsák Sándor hívott, akivel már több mint negyven éve ismerjük egymást.
A nyolcvanas évek elején sokat jártuk az országot, kiállításokra, író-olvasó találkozókra mentünk, és már akkor mondta, hogy egyszer kiadót és nyomdát csinálunk Lakiteleken, és azt adunk ki, amit mi akarunk. Bár ezt akkor nemigen hittem, az álmunk azóta megvalósult, már a háromszáznyolcvanötödik kötetnél járunk.

– Mi volt az Antológia-est? Hogyan zajlott ennek a szervezése?

– Az Antológia-est három fiatal lakiteleki képzőművész versillusztrációiból készített grafikai kiállítás volt ezerkilencszáznyolcvanöt október huszonkettedikén. Az ország minden tájáról több száz vendég érkezett, zsúfolásig megtelt a művelődési ház, a színpadon tizennégy, Nagy Gáspár kifejezésével egy szonettnyi kortárs költő mondta el egy-egy versét. Erre az estre utal az Antológia Kiadó elnevezése is.

– Mi volt a jelentősége ennek az estnek?

– Az összeállítás az egyetemes magyar irodalmat mutatta be, a határon túli és emigrációba kényszerült, idehaza tiltott alkotók műveihez is készültek rajzok. A verseket Lezsák Sándor válogatta és adta a fiatal alkotók kezébe. A kiállítást Pap Gábor művészettörténész nyitotta meg. És az időzítés október huszonkettő – az első nyilvános emlékezés az ezerkilencszázötvenhatos forradalomra. A rendezvény méltó szellemi előkészítője volt a későbbi lakiteleki találkozóknak. Persze voltak retorziók is, később a kiállítás anyagát DVD-melléklettel könyv alakban nyilvánosságra is hoztuk.

– Lezsák Sándor önt bízta meg az Antológia Kiadó, majd a Nyomda irányításával. Mit jelent önnek ez a feladat?

– Előtte azért Sütőné Gulyás Éva kolléganőmet megkérdezte, hogy tudna-e velem együtt dolgozni. Ő is ismert már korábbról és azt mondta, hogy igen. Így kerültem ide. A feladat rendkívül megtisztelő, hatalmas felelősség és rengeteg munka, mindhárom így együtt. Harminc éve járok ki naponta Kecskemétről, szívós munkával fel kellett építeni a kiadót is, a nyomdát is. Ma már egyre több ismert író szeretne nálunk megjelenni. Ennél nagyobb elismerés nem kell. „Nincs idő tévutakra!” – ez a kiadó és nyomda jelmondata. A munkatársaimnak sűrűn szoktam mondogatni, hogy csoda csak akkor van, ha megteremtjük!

– Hogyan dolgoznak, milyen szempontok, értékek szerint?

– Elsősorban igényes szépirodalmi és történelmi témájú könyvek megjelentetésére vállalkozunk. Nagy élmény volt együtt dolgozni Páskándi Gézával, Juhász Lászlóval, Borbándi Gyulával, Tollas Tiborral, Szakolczay Lajossal, Faragó Laurával, Döbrentei Kornéllal, Nagy Gáspárral, Alexa Károllyal, Bíró Zoltánnal, és hosszan tudnám még sorolni az ismert neveket. Persze a fiataloknak is teret adunk, én is nagyon örültem, amikor engem pátyolgatott annak idején Buda Ferenc, Lezsák Sándor vagy Serfőző Simon. A fiatalabbak közül a legtávolabbra Zsuffa Tünde jutott, már a hatodik regénye jelent meg nemrég, és nagy sikere van.

– Milyen könyvön dolgoznak jelenleg?

– Néhány könyv újranyomását készítjük elő mostanában, szerkesztőként viszont általában négy-öt könyvön dolgozom egyszerre. Véletlenül éppen most szerkesztem Szalay Károly A lakiteleki sátor és a Hungarikum
Liget című könyvét. Lassan haladok vele.

– Mit gondol a Hungarikum Liget cél­jairól?

– Itt a kezdetektől minden a hungarikumokról szól, csak korábban népfőiskolának nevezték. Hatalmas érték például az ország egyetlen Emigrációs Gyűjteménye, a Magyar Borok Katedrálisa, a Vaspatkó Lovarda, a Bibliaház, a Pálinkamúzeum, hogy csak néhányat említsek. Szerintem hasonlóan hungarikum a Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumok sorozata, vagy a RETÖRKI eddig 46 kötetet megélt könyvsorozata az Antológia Kiadónál. Az értékek mentése – főleg ebben a mai beteg világban – mindenki számára kötelesség. A Hungarikum Liget az egész Kárpát-medencére kisugárzó szellemi központ, hatalmas feladatokkal a megmaradásunkért. A rendszerváltozás bölcsője, ahogyan többen is nevezik, és jó érzés, hogy mindennek magam is egy kicsit részese lehettem.

– Amikor megkapta a Balassi Bálint-emlékkardot, úgy fogalmazott, ez egy megerősítés, hogy ha nehéz utat választott ugyan, de helyeset. Hogy értette ezt?

– Úgy, hogy azok közé az ismert költők közé kerülhettem, akikre már ifjúkoromban is fölnéztem, akiktől sokat tanultam, akik segítettek, s akik megerősítettek, hogy ez a nehezebb út, de messzebbre visz. Vonatkozik ez a költészetre vagy a kiadói-nyomdai tevékenységre egyaránt.

Agócs Sándor (1957) költő, író, szerkesztő. Verseket 1980 óta publikál, 1992 óta az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója és felelős szerkesztője. Legutóbbi kötete Lepkék a könyvtárszobában címmel 2017-ben jelent meg a Kairosz Kiadó gondozásában, 2020-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.