Hétvégi melléklet

2021. december 18.

1218

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Fotó: MH/Papajcsik Péter

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

ÉRTÉKFELTÁRÓ KOLLÉGIUM

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány szervezésében, a Pallas Athéné Domus Concordiæ Alapítvány (PADOC) és a Hungarikum Bizottság támogatásával 2015. november 20-án vette kezdetét a Hegyköz Kollégium. A kutatás célja a határon átívelő magyarság értékeinek felkutatása, a külhoni magyar értéktár bővítése, és azon értékek megőrzése a jövendő számára, amelyek egyediséget képviselnek a magyarság berkein belül. Az adatgyűjtésben összesen hatvan fő vett részt. A kutatásra az ország számos egyeteméről érkeztek lelkes hallgatók, tanárok – Nyugat-Magyarországi Egyetem, Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, Budapesti Metropolitan Egyetem, Corvinus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Szent István Egyetem –, akik segítették a tanulmány elkészítését.

A csoportok a Hegyközben az alábbi 19 településen végeztek feltáró munkájukat: Biharfélegyháza, Biharvajda, Hegyközcsatár, Hegyközkovácsi, Hegyközpályi, Hegyközszáldobágy, Hegyközszentimre, Hegyközszentmiklós, Hegyköztóttelek, Hegyközújlak, Jákóhodos, Micske, Poklostelek, Siter, Sitervölgy,
Szalárd, Szentjobb, Tóti, Vámosláz.
 

Bibliaház

BIBLIAHÁZ
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Mindszenty Társaság

A Mindszenty Társaság célkitűzéseihez, munkájának támogatásához ön is csatlakozhat. Adományát köszönettel fogadjuk, támogatását Mindszenty Emlékéremre, valamint Mindszenty József bíboros urunk minél több helyen történő megjelenítésére – szoborállításra fordítjuk. Anyagi támogatását a lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak tudja utalni.
A Népfőiskola Alapítvány bankszámlaszáma: 11732071-20052779 (OTP Bank). ​Közleményben kérjük feltüntetni: Mindszenty Társaság.
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Keresztény panteon

II. János Pál pápa
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Őszentsége II. János Pál pápa (1920–2005)
Totus tuus
Teljesen a tiéd
Készítette: Lantos Györgyi
 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet

Több mint ezerhétszáz településen erősödött a hazai közművelődési szakemberhálózat
A Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programot 2020. november 1. és 2021. november 30. között valósította meg a Nemzeti Művelődési Intézet a magyar kormány által biztosított, 5,5 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően. A Nemzeti Művelődési Intézet felmérései alapján Magyarország településeinek csaknem 67 százalékában 2020 tavaszán még nem volt meg az 1997. évi CXL. törvény szerint kötelező szakirányú végzettségű közművelődési szakember, illetve nem megfelelő végzettséggel foglalkoztatott munkatárs látta el a szakmai feladatokat a közművelődési intézményekben, közösségi színtereken. A jogszabály 2021. január 1-jéig kötelezte a települési önkormányzatokat megfelelő végzettséggel rendelkező szakember alkalmazására. A Nemzeti Művelődési Intézet a támogatási program során több mint ezerhétszáz település önkormányzatával lépett partnerségre annak érdekében, hogy segítse a jogszabály által előírt közművelődési szakemberek foglalkoztatását és képzését.

A 2021. november 30-val záruló egyéves program keretében országosan 1718 fő szerzett közművelődési szakember bizonyítványt, ezzel is erősítve az Európában egyedülálló közművelődési intézményrendszert. Az országosan szervezett hetvenkét képzési csoportban a résztvevők többek között közösségépítés, közművelődésiintézmény-menedzsment, rendezvényszervezés területén kaptak szakmai és gyakorlati ismereteket, a Nemzeti Művelődési Intézet saját munkatársaitól és külső szakemberektől, akik oktatóként közreműködtek az eredményesen záruló képzésekben.

A Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program hozzájárult a magyar falvak megújulásához, az érintett települések társadalmi, gazdasági, kulturális felzárkóztatásához, így a jobb életminőség és népességmegtartó képesség eléréséhez, valamint a digitális kompetencia fejlesztéséhez. A programnak köszönhetően a települések élete közösségeket összetartó szakemberekkel gazdagodott, akik képesek tartalommal megtölteni a művelődés tereit.

A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]

 

Retörki

Retörki

RETÖRKI-kiadványok közművelődési térben A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) közös szakmai programok megvalósítását határozta el idén. Ezeknek a célkitűzéseknek meghatározó alapzatát a Lakitelek Népfőiskola több évtizedes szellemisége jelenti a napjainkra egyedülálló kulturális központtá váló Hungarikum Ligetben. A szakmai együttműködés fontos gyakorlati lépése, hogy a RETÖRKI az NMI idei évzárója alkalmából válogatáscsomagokat állított össze kiadványaiból, amelyek így a 19 megyei igazgatóság és a központ könyvtára mellett szakmai partnerekhez is eljutnak.  

A rendszerváltozással kapcsolatos újabb eredmények és ismeretek az NMI szakemberei által a hazai közművelődés tereiben hasznosulhatnak, akár közvetlen kapcsolódási lehetőséget teremtve az érdeklődők számára. A csomagokban egyebek mellett olyan kiadványok kaptak helyet, mint a Magyarok Világszövetsége „hármas kistükre”, a Forrásvidék, A másik Magyarország hangja, A rendszerváltáshoz vezető út vagy A politikai túlélés művészete című kötetek. A kiadványokat rangos szakemberek (Alexa Károly, Bakos István, Lóránt Károly, Kiss Gy. Csaba, Kukorelli István, Szalai Attila, Zétényi Zsolt) illetve a RETÖRKI kutatói (többek között Fricz Tamás, Kávássy János, Marschal Adrien, Nagymihály Zoltán) jegyzik.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna,
meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé,
körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Felhívás

A Keresztény Élet szerkesztősége, a Lakitelek Népfőiskola és a Lakiteleki Eötvös Iskola Kárpát-medencei történelmi versenyt hirdet általános iskolás korú (10–15 éves) és középiskolás korú (15–19 éves) fiatalok számára Petőfi Sándor születése kétszázadik évfordulójához közeledve
„ITT SZÜLETTEM ÉN EZEN A TÁJON…”
– PETŐFI SÁNDOR ÉLETE ÉS KORA címmel.

A játékra anyaországi és határainkon túl élő (erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki) fiatalok háromfős csapatait várjuk. Védnökeink: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője.
A csapatok a vetélkedő feladatait 2022 januárjától kéthetente olvashatják a Keresztény Élet hasábjain.
Az egyes fordulók postára adási határideje a megjelenés dátumát követő 9. nap. A feladatlapok elérhetők
a Keresztenyelet.hu és az Eotvosiskola.hu oldalakon is.

A három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő húsz-húsz csapatot hívjuk meg a 2022 márciusában megrendezésre kerülő középdöntőre és döntőre, a Lakiteleki Népfőiskolára, a Hungarikum Ligetbe. A döntőbe jutó fiatalok értékes könyvjutalmat kapnak. A győztesek részt vehetnek azon a Lezsák Sándor parlamenti alelnök úr által vezetett zarándoklaton, mely 2022 nyarán Petőfi Sándor életútjának fontos állomásaira vezet. Jelentkezni az első forduló megoldásának beküldésével lehet, nevezési díj nincs. Szeretettel várjuk egyházi és világi iskolák, egyházközségek, hittancsoportok, baráti társaságok csapatait! Egy-egy intézményből, közösségből tetszőleges számú csapat indulhat a versenyen.

A versenyzők – közvetlenül a Keresztény Élet szerkesztőségéhez fordulva (1241 Budapest 5. Pf.: 141. tel.: +36/1/328-0196) tiszteletpéldányként megkaphatják a feladatlapokat tartalmazó lapszámokat. A megfejtéseket a Lakiteleki Eötvös Iskola – 6065 Lakitelek Kiss János u. 1. címre várjuk. A borítékra kérjük, írják rá a játék címét: Itt születtem én ezen a tájon…

A történelmi versenyhez az ajánlott irodalom megtalálható a népfőiskola honlapján: Nepfolakitelek.hu
Bővebb felvilágosítás kérhető: Olajos Istvánnál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.
A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket.

A Gabriella Gyógyfürdő 10.00–19.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Ünnepi nyitvatartása:
december 24. péntek 10.00–16.00,
december 25–30. 10.00–19.00,
december 31. péntek 10.00–16.00,
2022. január 1–2. szombat–vasárnap 10.00–19.00.

 

Meghívó

Töltse az ünnepeket a Hungarikum Ligetben!
A Hungarikum Liget kellemes környezete ideális helyszínül szolgál az év végi kikapcsolódásra. Pihenje ki az egész év fáradalmait az értékek kikötőjében, a lakiteleki Hungarikum Ligetben!

Kezdje a reggelt Tisza Vendéglőnk bőséges reggelijével, ahol megkóstolhatja a helyi specialitásokat, az üvegházunk és a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemünk ízletes kínálatát! A napközbeni feltöltődésről a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Gyógyfürdőnk vagy a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőnk tan-, élmény- és gyógyvizes medencéi és szaunái gondoskodnak. Újonnan nyílt Ligetszépe Gyógyászatunknak köszönhetően pedig kipihenheti az év fáradalmait, és testi-lelki megújulásban, gyógyulásban lehet része. Délutánonként fedezze fel a magyar értékeket bemutató kiállításainkat a Bibliaházban és a Pálinkazugban, ahol a tiltott pálinkafőző eszközöket is bemutatjuk. Vacsora előtt pedig élvezze a magyar borok válogatását autentikus környezetben, a Magyar Borok Katedrálisában. Este vendéglőnk visszavárja önöketQ hagyományos magyar ízekkel és szívélyes kiszolgálással. Az óév utolsó éjszakáján pedig a mulatságot kedvelőknek ajánljuk figyelmébe Szilveszteri Bálunkat. Élőzenével, ínycsiklandó svédasztalos vacsorával, pezsgővel és tűzijátékkal mondhatunk búcsút a 2021-es évnek!
Szeretettel várjuk a decemberi pörgésből kiszakadni vágyókat! Köszöntsük együtt a reményekkel és lehetőségekkel teli, boldog új évet!

Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal!
Telefonszám: +36 76 549 050
E-mail cím: [email protected]
Ünnepi csomagajánlatunkat megtalálja a honlapunkon: Nepfolakitelek.hu

 

Bethlen Gábor Alapítvány

A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma
A kuratórium elnöke: Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke
A kuratórium tagjai: Bakos István művelődéskutató,  a BGA kezdeményezője, egykori elnöke
Bartos Mónika miniszteri biztos, országgyűlési képviselő
Béres József Károly, a Béres Gyógyszergyár elnöke
Bíró Zoltán irodalomtörténész, az MDF alapítója és első elnöke
Hágen Ádám politológus, az IKON Egyesület alelnöke
Házi Balázs történész, a RETÖRKI kutatási munkatársa, a Rendszerváltó Szemle felelős szerkesztője, a BGA titkára
Magyary Rozália közgazdász, az MVSZ egykori gazdasági vezetője
Nagymihály Zoltán történész, a RETÖRKI tudományos munkatársa, a Rendszerváltó Szemle főszerkesztője
Petrik Béla István jogász, egyetemi oktató, a Nagy Gáspár Alapítvány kurátora
Szabó András előadóművész, a Magyar Katolikus Rádió irodalmi szerkesztője.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]


Kácsor-tanya

Kácsor-tanya

A Kácsor-tanyában két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avarkori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: hétfőtől–péntekig 14.00 és 15.00 óra között.


Kollégium

Kollégiumi képzések a Lakiteleki Népfőiskolán
Bolyai, Kölcsey, Mikes, Petőfi, Széchenyi, Vörösmarty Kollégiumok (1995), Afrika Kollégium (2017–2019), Apor Vilmos Közéleti Kollégium (2011–2012), Balázs Ferenc Kollégium (2011–2012), Batthyány-Strattmann László Kollégium (2001–2003), Berecz Skolasztika Kollégium (2005–2007), Bethlen Gábor Politikai Kollégium (2003–2005), Deák Ferenc Kollégium (1996–1997),  Don Bosco Kollégium (2005–2007),  Gyarmati Dezső Kollégium (2019–2021), Ibéro-Amerikai Kollégium (2014–2016),  Innováció Kollégium (2021–), Karácsony Sándor Kollégium (2005–2006; 2008), Keleti Nyitás Kollégium (2013–2015), Kerkai Jenő Kollégium (2014–2016), Kincsem Kollégium (2021–), Kína Kollégium (2019–2021), Klebelsberg Kollégium (2000–2003), Konrad Adenauer Kollégium (2008–2011), Kossuth Kollégium (2011), Kölcsey Kollégium (1993–1995), Mándoky Kongur István Kollégium (2008–2011),  Mindszenty József Politikai Kollégium (2003–2004),  Neumann János Kollégium (2019–2021), Prohászka Ottokár Kollégium (2006–2008), Ravasz László – Ordass Lajos Közéleti Kollégium (2012–2013), Robotika Kollégium (2021–), Semmelweis Ignác Kollégium (1996–1997), Steindl Imre Parlamenti Kollégium (2011–2012),  Széchenyi István Kollégium (1993–1995), Szent Anna Kollégium (1997–2000), Szent-Györgyi Albert Kollégium (2011–2012), Szent Imre Kollégium (2008–2011), Szent István Kollégium (2000–2003), Tanya Kollégium (2002–2003) Tessedik Sámuel Kollégium (2017–2019), Tisza Kollégium (2000), Varga Domokos Nagycsaládos Közéleti Kollégium (2012–2013), Vörösmarty Mihály Kollégium (1993–1995),  Wesselényi Miklós Népfőiskolai Kollégium (2011–2013).
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Aki ellátogat Lakitelekre a Hungarikum Liget kunhalom formájú Borkatedrálisába, az megismerheti a magyar szőlőtermő helyek földrajzi fekvését, adottságait, és meg is kóstolhatja a kiváló borokat. A Tokaji Borrégió, ahol a Tokaji Aszú készül, Magyarország zászlósbora, világhírű borkülönlegesség. „Királyok bora, borok királya” – tartja a mondás több évszázad óta. Az aszúbor különleges minőségű, amelyet a tőkén töppedt és nemesen rothadt, a szüretkor külön szedett szőlőből állítanak elő. A tokaji édes borok szerkezete, aromatikája, érlelhetősége egyedülálló. A fotón a Tokaj borrégió pinceágából egy-egy tétel: Árvay János (2003. Év Bortermelője) Tokaji 6 puttonyos aszú: illatában őszibarackbefőtt, sárgabarack, kandírozott narancs és trópusi gyümölcsök. Koccints aszúval az ünnepi asztalnál!

Myrtus Pincészet: Tokaji Furmint. A furmint Tokaj-Hegyalja szerencsés találkozása. A szőlőfajta első írásos említése 1623-ból való. Az ebből a fajtából készített fehérborok egyre népszerűbbek. A Myrtus Pincénél vallják: „Élj egészségesen, bőségben, és add át ezt az örömöt, élményt másoknak is.” Furmintjuk szalmasárga színű, barackos, ananászos illatjegyekkel, elegáns szerkezettel rendelkező, jó arányokkal bíró fehérbor.

A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia

Lezsák Sándor (szerk.):
Túlélési ösztön
Írások a Magyar Hírlapban megjelentNemzeti Fórumos szerzőktől 2015–2021
Kasznár Attila, Kelemen András, Lóránt Károly, Nagy Dóra, Petrin László és Pordány László munkái
A könyv ára: 3570 Ft
(B/5, 360 oldal, ragasztókötött, ISBN 978 615 5862 78 6)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén: Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; Antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]


 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Kápolnásnyék – Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány
A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tematikáját tekintve egyedülálló intézmény. Az alapítványi formában működő szervezet központja a Kápolnásnyék szívében álló Halász-kastély, amelyben állandó kiállítás, időszaki kiállítóhely, kávézó és múzeumshop működik. Az élethosszig tartó tanulás, a sokszínű és sokrétű felnőttképzés sajátos formáját nyújtja a Művészeti Népfőiskola, amelynek stratégiai célja, hogy a Kárpát-medence legkomplexebb – iskolarendszeren kívüli – művészeti képzését, továbbképzését, magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelési programját megvalósító intézményként működjön.

A kuratórium tagjai: Rodics Eszter elnök, a Halász-kastély igazgatója, Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes, Liber Endre népzenész, a FolkEurópa lemezkiadó alapítója, Pál Gábor, a Vasutas Zeneiskola és a Pesti Broadway Musicalstúdió nyugalmazott igazgatója, Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész. Alapvető céljuk a Kárpát-medencei magyarság kortárs alkotó- és előadó-művészeti életének szolgálata: iskolarendszeren kívüli művészeti oktatás, alkotóházak és művésztelepek, művelődési házak működtetése, könyv- és folyóirat-kiadás, kortárs képző- és iparművészeti gyűjtemény létrehozása, kiállítások rendezése, rendezvények, konferenciák szervezése, a vidéki közgyűjteményi rendszer újragondolásával kapcsolatos projektek indítása, a korszerű gazdaságfejlesztés szellemében szálláshelyfejlesztés és –működtetés, valamint igényes vendéglátás, határokon átnyúló projektekben, nemzetközi cserekapcsolatokban és együttműködésekben való részvétel. A megfogalmazott célok megvalósításához a népfőiskola védnöki testületet hozott létre.

A védnöki testület tagjai: Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskolai Mozgalom vezetője; L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója; Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő; Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány elnöke: Rodics Eszter
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

Tájoló
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Beszterce (Románia), Dunaújváros, Hollókő, Isaszeg, Kazincbarcika, Lendva (Szlovénia), Munkács (Ukrajna), Németújvár (Ausztria), Ózd, Salgótarján, Szerencs, Temesvár (Románia), Veszprém.
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]


Gyarmati Dezső Tanuszoda

Gyarmati Dezső Tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda-pályát.

A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint keddtől–péntekig: 15.00–22.00 és szombat–vasárnap: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit.
Ünnepi nyitva tartás: 2021. december 31. péntek 10.00–18.00 és 2022. január 1. szombat 10.00–22.00


Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomagajánlatai: LIGETSZÉPE csomag (4500 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (6500 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést
és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugár-masszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra).

A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa/reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.

A Ligetszépe Gyógyászat vasárnap és ünnepnap kivételével 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit. Az ünnepek alatti nyitvatartás:
december 24–26. ZÁRVA
december 27–30. 10.00–19.00,
december 31. péntek 10.00–16.00,
2022. január 1. szombat 10.00–19.00.
Bővebb információ: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza ünnepélyes megnyitója 2022. január 22-én, szombaton lesz.
 

Épületek

Bolyai Ház
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Bolyai Ház – A felújított épület ad otthont a Kárpát-medencei Népfőiskola Hálózat központjának. Az épület emeleti részében irodák, a földszinti részen a Sára Sándor Filmes Műhely került kialakásra. A hálózat feladatai között szerepel az Értékfeltáró Kollégiumok keretében a Kárpát-medence magyarlakta térségei tárgyi, szellemi és természeti értékeinek, valamint hagyományainak felmérése és dokumentálása. A feltárt értékekre és értékőrzőkre alapozott Népfőiskolai Hálózat hivatott arra, hogy a térségi, járási és helyi népfőiskolák működését a hungarikum mozgalom keretében szervezze, elősegítse.
 

Útjelzők

Útjelzők

Nyitra, 292 km – Prohászka Ottokár (1858–1927) szülővárosa
Dardzsiling, 9658 km – Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842) sírja
Muhi, 175 km – Csatavesztés, 1241
Kiskunhalas, 76 km – Csipkemúzeum
Érmindszent, 294 km – Ady Endre (1879–1919) szülőfaluja
Szárszó, 192 km – Magyar Élet Tábor, 1943
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint 150 főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken
 

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]

Zombori Ottó: A magyar nyelvterület gyönyörű szimbóluma a Hungarikum Liget

Célkeresztben a könyv, az olvasás, a népművelés és a felvilágosítás

Varga Bence
Zombori Ottó: A magyar nyelvterület gyönyörű szimbóluma a Hungarikum Liget
Zombori Ottó: A magyar nyelvterület gyönyörű szimbóluma a Hungarikum Liget
Fotó: MH/Katona László

A szaktudományok – mint az irodalom, a történelem vagy akár a csillagászat – és a művészetek gyönyörű találkozása mindenkit lázba tud hozni, legyen szó akár felnőttekről vagy gyerekekről – foglalta össze lapunknak pedagógiai tapasztalatait Zombori Ottó csillagász, aki felidézte olvasótábori emlékeit, és elárulta, mi a kedvence a Hungarikum Ligetben.

– Hogyan került kapcsolatba Lezsák Sándorral?

– Nagyon régi keletű az ismeretségünk, még a hőskorszakból, amikor olvasótáborokat szerveztünk. Az emlékeim szerint ezen külön-külön dolgoztunk, Lezsák Sándor Lakiteleken, én pedig Budapesten tettem a dolgomat. Miután rengeteg táborom volt, amelyekről különböző kiadványok is készültek, ennek híre ment. Lezsák Sándorral pedig szót értettünk egyből, és később meghívott, hogy a népfőiskolán tartsak órát a gyerekeknek a csillagászatról, az olvasótáborok szellemiségéhez híven a világra való teljes nyitottsággal. Ekkor találkoztunk először.

– Hogy lett ezekből a táborokból végül Magyar Garabonciás Szövetség?

– A Hazafias Népfront égisze alatt kezdtük el szervezni az olvasótáborokat, a legelsőt ezerkilencszázhetvenkettőben, Felsőtárkányon, és húsz évvel később ugyanitt Dinnyés József volt az, aki a Magyar Garabonciás Szövetség az Olvasótáborokért nevet javasolta. A könyv, az olvasás, a népművelés, a felvilágosítás volt a célunk, és persze diszkréten, magunk között arra is kerestük a választ, hogy mit lehet kezdeni a kultúra egészével. Mi, akik ezt csináltuk, a csoportvezetők a legkülönbözőbb szakterületekről, szerényen csak ősbölényeknek neveztük magunkat.

– Ha jól tudom, szerveztek táborokat Lakiteleken is.

– A rendszerváltozás után három alkalommal is szerveztünk garabonciás tábort Lakiteleken, először ezerkilencszázkilencvenkettőben, majd az ezt követő két évben. Lezsák Sándor és jómagam alá is írtunk egyfajta megnemtámadási egyezményt, amely a népfőiskola és a garabonciás szövetség között jött létre, miután a szövetség irodáját is Lakiteleken helyeztük el. Emlékszem, amikor a zsindelytetős nyári foglalkoztató mögött álló hatalmas kopjafába a gyerekekkel együtt mindenki belerajzolta a saját szimbólumát. Én, azt hiszem, egy csillagot véstem fel. Ez egy gyönyörű emlék. Később többször is elzarándokoltunk ehhez a kopjafához.

– Mi lett a sorsuk ezeknek a táboroknak?

– Később sajnos egyre kevesebb támogatás érkezett, de mi még hosszú időn keresztül dolgoztunk azon, hogy forráshoz jussunk. Éjszakákba nyúlóan néztük át a pályázatokat, hogy folytathassuk őket. Idővel aztán ez is elfáradt persze. Éppen ezért az ottani tapasztalataimat áttelepítettem saját csillagászati, kultúrtörténeti és művelődési táboromba, amelyet változatlanul a garabonciás táborok szellemiségében hirdettem meg.

– Ez mit jelent pontosan?

– Az összefogó erő természetesen a csillagászat volt, de ugyanezzel a szemlélettel mindig volt irodalmár vagy zenész előadó – például Czakó Gábor, Szörényi Levente vagy Budai Ilona –, igazi minőségi, magyar művészek. Mindig azt mondtuk, hogy azért akarjuk átadni ezt az élményt a fiataloknak, hogy kineveljünk egy olyan generációt, amelynek tagjai aztán folytatják ezt a hagyományt. Hogy legyen valaki, aki az én gyermekeimnek is megszervezi ezeket a táborokat. A közös éneklések, előadások hihetetlen módon összekovácsolták a közösséget. Az az érzésem, hogy ma már senki nem csinálja ezt ilyen minőségben. Azok verhetetlen évek voltak.

– Mi a pályafutásának a legfontosabb tapasztalata?

– Egymástól rengeteget tanultunk, mi, előadók. A külhoni területeket járva döbbentem rá arra, hogy a szaktudományok – mint az irodalom, a történelem vagy akár a csillagászat – és a művészetek gyönyörű találkozása mindenkit lázba tud hozni. Ha jó habitusú, karizmatikus emberek tanítanak, elszántan és emberséggel, mindig lesz rá közönség, függetlenül attól, hogy gyermekekről vagy felnőttekről van szó. Őszintén hiszem, hogy ez a szemlélet piacképes áru a mai napig.

– Mit gondol a Hungarikum Liget fejlesztéseiről?

– Rendkívül örömmel töltött el az egész létesítmény fejlődése, annak az elképzelésnek megfelelően, ahogy mi azt évekkel ezelőtt is gondoltuk. Ez egyfajta visszatérés a gyökereinkhez, hiszen Lakiteleken körbevesz minket a magyar kultúra mindenféle lehetősége. A lovardától kezdve a Bibliaházon át egészen a pálinkagyűjteményig. De említhetném a Géniuszok útja című kiállítást is, ahol világhírű, nagy emberek, Nobel-díjas magyarok jelennek meg, köztük a Fasori Gimnázium egykori növendékei is, ami az intézmény tanáraként értelemszerűen büszkeséggel tölt el. A kultúrák-, szakmák- és vallásokfelettiséget érzem, valahányszor ott járok Lakiteleken. A magyar nyelvterület gyönyörű szimbóluma a Hungarikum Liget.

– Mi a személyes kedvence?

– Engem érthetően főként a csillagászati része tölt el a legnagyobb boldogsággal. Korábban én vetettem fel, hogy csináljuk egy planetáriumot, hiszen a budapesti évek óta romokban hever. Abban, hogy egy busznyi közönség esős időben is beülhet egy helyre, és úgy nézheti a csillagos eget, mintha derült idő lenne, van valami kimondhatatlan szépség.

– Mit szólt hozzá, hogy egy termet is elneveztek önről?

– Nem hittem el, amíg nem láthattam a saját szememmel. Ritkán borzongok meg, de a Zombori Terem láttán földbe gyökerezett a lábam.
 

Zombori Ottó (1945) csillagász, pedagógus.
Tanári diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–fizika szakán szerzett 1968-ban.
Kulin György hívására 1972-től az Uránia Csillagda tudományos munkatársa, később igazgatója egészen nyugdíjazásáig. A Magyar Garabonciás Szövetség tiszteletbeli elnöke.