Hétvégi melléklet

2021. november 20.

1120

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

ÉRTÉKFELTÁRÓ KOLLÉGIUM

A Lakitelek Népfőiskolán a kezdetek óta, a kilencvenes évek elejétől szervezünk Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat. Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely nemzeti értékek azonosítását, rendszerezését és védelmét rögzíti. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik.  A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A külhoni és a hazai magyar értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola programja, az Értékfeltáró Kollégiumok, ahol a két alkalommal egy-egy hetes helyszíni kutatómunka után, DVD-melléklettel ellátott kötet jelentetünk meg az adott térség településeinek általunk összegyűjtött értékeiről, értékőrzőiről. Ezzel a munkával is hozzá kívánunk járulni az értéktárak bővítéséhez.


Bibliaház

Bibliaház

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál Elérhetőség: [email protected]

Keresztény panteon

Keresztény panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

P. Kerkai Jenő S. J. (1904–1970) jezsuita szerzetes, a KALOT alapítója
„Újjáépíteni mindent Krisztusban”
Készítette: Hermann Zsolt és Hermann Andrea
 

Mindszenty Társaság

Mindszenty Társaság

A hagyománynak megfelelően – de a pandémia miatt, a társaság tagjainak jelenléte nélkül – november 4-én, nemzeti gyásznapunkon, a Mindszenty Társaság nevében Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke, Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint Bágya Rita, Németh Szilvia, Hágen Ádám és Demeter Péter a Parlamentben megkoszorúzták azt az emléktáblát, amelyet azon a helyen állítottak, ahonnan Mindszenty bíboros urunk 1956-ban a rádióban szólt a nemzethez.

Az emléktáblán a következő felirat olvasható: Itt működött az 1956. október 30-án megalakult Szabad Kossuth Rádió. Innen intézett rádiószózatot a nemzethez Mindszenty hercegprímás 1956. november 3-án este.

„A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.”

A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Retörki

Retörki

A szokásosnál nagyobb terjedelemben, 112 oldalon tiszteleg a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) negyedévente megjelenő periodikája, a Rendszerváltó Szemle az 1956-os forradalom emléke és hősei előtt. Az ’56 – 65 címet viselő szám nyitóközleményében M. Kiss Sándor Németh László forradalommal egykorú tanulmányát elemzi.

A Műhely rovatban Zinner Tibor a kegyelmi intézkedések kérdéséről, Marschal Adrienn a politikai foglyok börtönökben való önszerveződéséről, Jónás Róbert ’56 változó megítéléséről, Sárhegyi Tamás pedig a Szabadság tér változó képéről közöl tanulmányt. A 20. század arcai között ezúttal Pongrátz Gergelyt mutatják be (Juhász-Pintér Pál), míg a Dokumentum rovatban Varga László kereszténydemokrata politikai emigránsnak a forradalmat értékelő esszéjét olvashatjuk (Gulyás Martin), valamint egy XIV. kerületi nemzeti bizottság röplapján keresztül értesülhetünk Zakariás József októberi szerepvállalásának mikéntjéről (Szabó Róbert).

Kahler Frigyes jogász, történész egy vele készült interjúban értékeli az igazságtétel folyamatát, míg a Recenzió rovat ezúttal a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Az árnyékos oldalon című kiadványát mutatja be (Endrédi Tamás). A lap munkatársai röviden megemlékeznek az elhunyt Regéczy-Nagy Lászlóról és az intézet egykori munkatársáról, Tóth Károlyról.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor történész
Elérhetőség: [email protected]


Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Mesterségek tárháza: A szakkör A 19 megyei igazgatósággal rendelkező Nemzeti Művelődési Intézet kiemelt feladata, hogy támogassa a Kárpát-medence magyarságát a páratlanul gazdag magyar kultúra átörökítésének és folytonosságának megtartásában és az értékeiket, hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó közösségek szervezésében.

Az intézmény mintaprogramjai az elmúlt évtizedben sokféle módon és témában vonták be a helyi közösségeket. A Kapunyitogató Program a bezárt művelődési házak ajtajait tárta újra szélesre, a Pajtaszínház Program
a színjátszó közösségeket szólította meg, a Komatál Program a rokoni, baráti szomszédsági kapcsolatokat erősítette a komatáladás hagyományának felelevenítésével, az Újra öltünk, örökítünk elnevezéssel indított fejlesztő folyamat eredményeként pedig a térség hímzőkultúráját visszatanító hímző szakkörök indultak a kistelepüléseken.

A 2020 első hónapjaiban indított fejlesztés A szakkör (Aszakkor.hu/) webfelület interaktív online eszközökkel, új célközönség, többek között az ifjúság bevonásával támogatja ugyanezen célokat. A felület a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, az azokban való elmélyedésre. A szakkör felülete segítő kezet nyújt mindazoknak, akik földrajzi távolságok miatt nem érnek el tevékenységi formákat és azoknak is, akik bátortalanabbak a közösségi aktivitások terén. A Nemzeti Művelődési Intézet 2021 őszén személyes részvételre építő települési szakkörök indítására tett közzé felhívást. Több mint ötezer szakkör indítására nyújtottak be igényt a közművelődési intézmények és közösségi színterek. A helyi szakkörök eszköz- és alapanyag-szükségletét biztosító szakkörtámogatási felhívás eredményeként csaknem hétezer-ötszáz fő részvételével indul országszerte szakkör – első körben – nemezelés, gyöngyfűzés, hímzés, csipkeverés, vesszőfonás, mézeskalács-készítés témakörökben.

A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: [email protected]


 

Kertészet

Kertészet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az 5500 négyzetméter alapterületű, modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházban öko minőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik 2018 óta. A megtermelt zöldségek egy részét a Tisza vendéglő konyhájában használják fel, más részét pedig zöldségfeldolgozó üzemünk tartósítja befőzéssel, savanyítással, illetve fagyasztással. Dísznövényeink a Hungarikum Liget területén is megtalálhatók. A zöldségek és virágok fennmaradó részét pedig helyben, illetve a környékbeli piacokon értékesítjük.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye–meggy, körte, körte–alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca–meggy, szilva
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág–akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca–bodza
Rostos levek: almalé, cékla–almalé, cékla–alma–répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa–almalé, szamócalé, szilvalé
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka
Aszalványok: meggy, szilva
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógyfürdő

Gabriella Gyógyfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fürdőben családi élménymedence, pancsoló és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, többcsúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, Kneipp-taposó található. A télen is használható, 38 °C hőfokú, száz négyzetméteres Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók vetítő segítségével az év minden szakában.  A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, amelynek nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. A fedett részben található a wellness-részleg, amelyben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium, élményzuhany /merülőmedence és tágas szaunapihenő várja a vendégeket.
A Gabriella Gyógyfürdő októbertől – májusig téli nyitva tartás szerint: 10.00–19.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Bethlen Gábor Alapítvány

A 2021. évi Bethlen Gábor-díjat – az alapítvány legrangosabb elismerését – Deák Ernő és az általa szerkesztett Bécsi Napló folyóirat kapta. Deák Ernő történész, a lap főszerkesztője és a kéthavonta megjelenő periodika évtizedek óta szolgálja a nyugat-európai magyarság szellemi és kulturális megmaradását, gyarapodását.

Deák Ernőt áldozatkész munkásságában mindig az összmagyarság, a nemzet érdekében végzett szolgálat vezérelte. A Márton Áron-emlékérmet Korzenszky Richárd bencés szerzetes, korábbi tihanyi perjel vehette át. Korzenszky Richárd egyházi és oktatói tevékenysége évtizedek óta szolgálja a kettős célt, a keresztény lelkiség és a nemzettudat erősödését. Számos könyve, publicisztikája, lelkigyakorlata és beszéde közérthető formában szól a hívekhez, és ezek jó termést hozó magként hullhatnak  az emberek szívébe.

A nemzeti összetartozás napján adományozott Teleki Pál-érdemérmeket a járvány miatt csak most, novemberi díjátadónkon tudtuk átadni. Kitüntetettjeink idén: Egyed Emese irodalomtörténész, pedagógus, és költő; Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi tanár és jogtörténész; az IKON Egyesület; Szajkó Gábor közösségszervező, lokálpatrióta; Tereza Worowska lengyel műfordító, irodalomtörténész. Átvehették elismerésüket és az azzal járó pénzösszeget a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíj idei nyertesei: Szilágyi Eszter és Varga Andrea is. A BGA egykori támogatója, Keresztes György Pál primor által létesített ösztöndíjalap azt a célt szolgálja, hogy tehetséges erdélyi, székely fiatalok szülőföldjükön történő tanulását elősegítse.
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya

A Kácsor-tanyában két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avarkori régészeti leleteinek kiállítótere, itt kerül bemutatásra Lakitelek és a népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is. A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: hétfőtől–péntekig – 14.00 és 15.00 óra között


 

Felhívás

„Hungarikum Pedagógus Műhely”
A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány – a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatásával – pályázatot hirdet
alapfokú és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára a „Hungarikum Pedagógus Műhely” munkájához való csatlakozásra.

A megvalósuló program szakmai előzménye: Az eddigi Kárpát-medencei tapasztalatok alapján megállapítható, hogy több olyan iskolai közösség is van már, ahol a települési értéktár létrehozása után az értékekről szóló ismeretek valamilyen formában megjelentek az alap vagy középfokú oktatásban.

A program célja: A Népfőiskola Alapítvány pályázati felhívásának célja, hogy összegyűjtse azokat a „jó gyakorlatokat”, amelyek bemutatják, hogyan lehet a települési értéktárak tartalmát megjeleníteni az oktatásban.

Keressük azokat a pedagógusokat, akik valamilyen módszertani elképzelés alapján mindezt már megvalósították. Azt szeretnénk, ha a Kárpát-medence területén dolgozó pedagógusok megismernék e módszertani elképzeléseket, és a tapasztalatokat hasznosítani tudnák a saját intézményeikben.

A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az alternatív lehetőségek, amelyek azt mutatják be, hogy ezeket alkalmazva bármely iskolai közösség a saját környezetében, a saját települési értékeire vetítve tudja ezeket alkalmazni.

A pályázók köre: a Kárpát-medence alap és középfokú oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok.
A pályázat tartalma: a pedagógus szakmai önéletrajza; motivációs leírás arról, hogy miért tartja fontosnak
a települési értéktárak megjelenítését az oktatásban; a pedagógus által alkalmazott módszertan részletes leírása; a módszertani leírásnak tartalmaznia kell azt a megoldást is, amely alapján a települési értéktár tartalma felhasználásra kerül.

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. november 30.
A pályázat benyújtása elektronikus úton történik, a [email protected] e-mail címre, a levél tárgyaként tüntessék fel: Hungarikum Pedagógus Műhely
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Judit és Vince padja
„A szeretet életre hangol”
 

Kollégium

A tanyakollégiumi program folytatása az ezredfordulón lezajlott Tanyakollégiumnak, amelynek a 2019 őszén elhunyt
Csatári Bálint geográfus volt a vezetője. A Tanyakollégium III. neki állít emléket.

A kutatás az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért (IKON) és a lakiteleki Népfőiskola szervezésében jött létre. A 2021. október 15. és 24. között tartott első heti kérdőíves terepmunkában tizenhat csapat, összesen ötvenhárom kutató vett részt.

A kutatott települések: Ágasegyháza, Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Fülöpjakab, Fülöpszállás,
Gátér, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát,
Nyárlőrinc, Orgovány, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szank, Tiszaalpár, Tiszaug.

Az első héten a kutatók 443 tanyára jutottak el, és 443 kérdőívet töltöttek ki. A Tanyakollégium szakmai vezetője: Rigó Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet-  és Társadalomtudományi Kar és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos főmunkatársa; technikai szervezője: Demeter Péter az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület
alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola munkatársa. A második kutatási hét várhatóan 2021 tavaszán lesz.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Aki ellátogat a Hungarikum Liget kunhalom formájú borkatedrálisába, az megismerheti a magyar szőlőtermő helyek földrajzi fekvését, és meg is kóstolhatja a területeken született borokat. A bor élet, kellő tisztelettel kóstolva, felragyog benne a Mindenható. A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetik és otthont adnak egy-egy magyarországi borrégiónak, ahol megtalálhatók a kiváló borászok által alkotott tételek minden magyar borvidékről. A Felső Magyarország borrégiót a Bükki, a Mátrai és az Egri borvidék, a Felső Pannon borrégiót az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi, a Soproni borvidék alkotja.

A borkatedrálisban ezek a vidékek is bemutatkoznak, és megismerhetik a vendégek a területeken dolgozó kiváló borászok alkotásait. A fotón a Felső Magyarország borrégió és a Felső Pannon borrégió pinceágából 1–1 tétel: Thummerer Vilmos (1995. év Bortermelője): Egri Bikavér Classicus – „A sötét rubin színű, Kékfrankos alapú vörösbor a fűszeresség mellett gyümölcsös, ribizlire emlékeztető jegyeket hordoz magában, a fahordós érlelés ászkolási illatával karöltve. Gazdag, lesimult tanninos harmonikus, szép bort alkot, kellemesen száraz ízvilággal.” Csóbor Pincészet: Agárdi Cabernet Sauvignon (a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének ajánlásával) – A pincészet borai többször bekerültek már az évente zsűri által kiválasztott „100 Legjobb Magyar Bor” válogatásába. „Bíbor színű, testes, kellemesen barrique-olt. Zamatos, telt vörösbor, amelynek szőlője Agárd határában termett. A fajtajelleges illatokat, ízeket barrique és hagyományos tölgyfahordós érlelés és bársonyos tanninok teszik még élvezetesebbé.”
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Meghívó

A Tisza Vendéglőben vendégeinket welcome drink, svédasztalos gálavacsora, éjfélkor közös koccintás várja, valamint tűzijátékkal búcsúztatjuk az óévet.
Érkezés: 19.00 órától / vacsora: 20.00 órakor.
Az élőzenét a Flash Zenekar biztosítja.

A szilveszteri vacsora menüje:
Érkezéskor: Baileys, Zsindelyes ágyas barackpálinka (gyermekeknek házi szörp). Éjfélkor: egy pohár pezsgő kerül felszolgálásra (gyermekeknek egy pohár kölyökpezsgő)
Előétel: vendégváró sajtfalatkák, kaszinótojás franciasaláta-ágyon. Leves: vargányagombás, citromos malacraguleves, korhelyleves. Főétel I.: borjúpörkölt, bőrös malacsült, egészben sült karaj mártásban, tojással töltött Stefánia szelet.
Főétel II.: roston sült harcsafilé, füstölt csülökkel és sajttal töltött sertésszelet, rántott camambert, házi disznótoros.
Köret: túrós tészta, burgonyakrokett, petrezselymes burgonya, párolt rizs. Saláta: párolt pezsgős lilakáposzta, lencsesaláta, friss saláta olivabogyóval, majonézes virslisaláta. Savanyúság: almapaprika, csemege uborka, vegyes vágott, cékla. Mártás: áfonya, tejszínes gomba
Desszert: rétesváltozatok, puncskocka, sajtroló, gyümölcstál
Újévi köszöntő: lencsefőzelék sült virslivel, mini töltött káposzta

Élőzenés jókedvű est, éjféli koccintás és tűzijáték várja mindazokat, akik velünk ünnepelnek 2021 utolsó estéjén
Belépőjegy: 14 900 Ft/fő
Jegyvásárlás az alábbi lehetőségeken: [email protected], [email protected] vagy személyesen: a Hotel Club Tisza recepcióján
 

Antológia

Antológia

Tollas Tibor: Szólnál mint tücsök
You would speak like crickets
(A verseket angol nyelvre fordította: Varjú Lívia, Svájc)
A könyv ára: 3150 Ft
(B/5, 152 oldal, cérnafűzött, keménytáblás, ISBN 978 615 5862 86 1)
A könyv megrendelhető az Antológia Kiadó címén:
Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045; Antologia.hu
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]


Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Agyagosszergény – Közi Horváth József Népfőiskola
A Közi Horváth József Népfőiskola 2011. november 27-én alakult Agyagosszergényben, a közösségért felelősséget vállaló, tenni akaró, a kulturális értékeket védő, a tudást és a tehetséget tisztelő és azt fejleszteni kívánó tizenegy fő elhatározása révén.

Célunk, hogy magyarságtudatunkat, kereszténységünket erősítő, korszerű, általános, és szakműveltségünket fejlesztő színvonalas előadás-sorozatokat, rendezvényeket szervezzünk; a népi hagyományok ápolásának ösztönzése, a lakóhelyhez való kötődést teremtő tevékenységi formák kibontakozásának elősegítése. A népfőiskolai tevékenység továbbvitele mellett fontos feladatunknak, küldetésünknek tartjuk névadónk, községünk egykori szülöttjének, posztumusz díszpolgárának, Közi Horváth József pap-politikus-író szellemi örökségének kutatását és megismertetését, illetve a Sopron vármegyei kor- és pályatársai életművének feltárását. Ezzel kapcsolatos tevékenységünk két fő része a helytörténeti programok, rendezvények, előadások, foglalkozások szervezése; míg a kutatási munkákat különböző munkacsoportok segítik. Emellett könyvkiadással is foglalkozunk, eddig 23 önálló kiadványt jelentettünk meg. A Népfőiskola alkotó közössége: Czinder Györgyné, Galavics Diána, Hadarits Kálmán, Horváth Dénes, Káldy Márton, Kóbor Mirandola, Menyhártné Németh Rita, Póczáné Németh Alojzia, Stangl Csaba, Szalai Áron, Szalai Istvánné, Szalai Viktor.
A Közi Horváth József Népfőiskola elnöke: Póczáné Németh Alojzia
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

TÁJOLÓ
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését. Besztercebánya (Szlovákia), Csíkszereda (Románia), Eger, Gyulafehérvár (Románia), Hajdúböszörmény, Kiskunfélegyháza, Kismarton (Ausztria), Lendva (Szlovénia), Mezőtúr, Nagykanizsa, Nagyszeben (Románia), Orosháza, Paks, Sepsiszentgyörgy (Románia), Szekszárd, Zenta (Szerbia).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső tanuszoda

Gyarmati Dezső tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magába foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabda pályát.
 A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő októbertől májusig téli nyitvatartás szerint: keddtől–péntekig: 15.00-22.00 és szombat–vasárnap: 10.00-22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit!
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat

A Ligetszépe Gyógyászat kedvezményes csomagajánlatai:
LIGETSZÉPE csomag (4500 Ft/négy kezelés): négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, amelyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén
LIGETSZÉPE PRÉMIUM csomag (6500 Ft/három kezelés + masszázs): háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy negyvenperces orvosi gyógymasszázst tartalmaz Fürdőgyógyászati kezelések: víz alatti vízsugármasszázs (15 perc); szénsavas kádfürdő (20 perc); iszappakolás (30 perc); víz alatti csoportos gyógytorna (25 perc); szárazföldi egyéni vagy csoportos gyógytorna (30 perc); mágnesterápia (30 perc); ultrahang (10 perc); orvosi gyógymasszázs (20 perc); súlyfürdő (kizárólag orvosi javaslatra). A gyógyászati kezelések társadalombiztosítási finanszírozással is igénybe vehetők. A kezelések felírásában kérje mozgásszervi szakorvosa/reumatológusa segítségét, és az orvos által javasolt kezeléseket kedvezményes áron elvégezzük.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap és ünnepnap kivételével – 10.00–18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ: 06-76-549-053


 

Teqball

Teqball
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok, a karok és a kezek kivételével a test bármely részével hozzáérhetnek a futball-labdához. Egyesben két játékos, párosban négy játékos játszhatja. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strandkörülményeket, tehát a homoktalajt is. A térfeleket elválasztó háló szilárd és ellenálló, így a labda visszapattan róla, lehetővé téve a folyamatos játékélményt. Összhangban a hivatalos teqballszabályokkal, az asztalok felépítése lehetővé teszi, hogy a szerencse vagy a véletlen semmilyen formában ne befolyásolhassa a játékot; a játékosok kizárólag tudásukra és képességeikre hagyatkozhatnak. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére. A teqball kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György. A sportágat hivatalosan Budapesten, 2016. október 18-án mutatta be Ronaldinho brazil futballista, a teqball egyik nagykövete. A teqball első világbajnokságát 2017-ben Budapesten rendezték meg.
A teqballjátékra a Hotel Club Tisza recepcióján lehet bejelentkezni
 

Épületek

Épületek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kölcsey-ház
A Kölcsey-ház a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete. A kétszáz személyes konferenciateremben Ferencz Béla fafaragó életművének kiállítása, a nyári képzőművészeti táborok alkotóinak festményei, valamint az épület emeleti részében a Burg Kastl-i Gimnázium emlékszobája és az Emigráció a hazáért című állandó kiállítás kap helyet, amely a második világháború, majd az 1956-os forradalom utáni időszak során Magyarországról elüldözöttek, menekültek életútját mutatja be.
A földszinten büfé, ruhatár, mosdók, kiállítóterem, öltözők, az emeleten pedig irodák találhatók.
 

Útjelzők

Útjelzők

Kiskunfélegyháza, 26 km – Móra Ferenc (1879–1934) szülővárosa
Tiszakécske, 10 km – Sortűz, 17 halott, 110 sebesült, 1956. X. 27.
Bugac, 42 km – Pusztatízes
Szentkirály, 9 km – Ásványvíz, a hazai világsiker
Tiszaalpár, 9 km – Zalán futása (Anonymus)
Kecskemét, 27 km – Kodály Zoltán (1882–1967) szülővárosa
 

Vaspatkó Lovarda

A Kincsem Kollégiumról
Újabb mérföldkőhöz érkezett az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata, hiszen szeptemberben megkezdte munkáját a Lakitelek Népfőiskola égisze alatt a Kincsem Kollégium, amelynek vezetője Radácsné Reszegi Rita lett.

Hosszú előkészületek előzték meg a kollégium indulását. Célként azt jelöltük meg, hogy a lovas szolgálatot ellátó polgárőrök megfelelő szakmai ismereteket kapjanak mind a lovakkal, mind pedig a szolgálattal kapcsolatosan, hogy a feladatellátás mindig az elvárt legmagasabb szinten történjen – mondta Radácsné Reszegi Rita, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának az elnöke, a kollégium vezetője. – A másik célkitűzésünk az, hogy a lakosság is megismerje a lovas polgárőrök munkáját, bepillantás nyerjenek abba, illetve tudják, mit jelent polgárőrnek lenni – ezt tekinthetjük egyfajta élménypedagógiának is. Mindezeken túl egy új fajta utat is nyitunk a lakosság felé, hiszen szeretnénk, ha nagyobb teret kapna a lovas terápia is – magyarázta a vezető.

A Házhoz visszük a lovat program – amely a Készenléti Rendőrséggel közösen valósult meg – már eddig is nagy sikert aratott elsősorban a fiatalok és a lovas élet felé nyitott emberek között. Ezt a vonalat kívánják a kollégium által erősíteni, segíteni a lovas kultúra fejlődését, és minél több felnőttel és kisgyermekkel megismertetni a lovakat, a lovas életet. Ezzel szorosan összefügg az iskolai lovas oktatás elősegítése, az ismeretek átadásának hatékonyabbá tétele, ezzel is segítve a gyerekek állatok iránti elkötelezettségét, szeretetét.

A kollégium résztvevői tíz alkalommal vesznek majd részt kurzusokon, amelynek a záró akkordja a 2022-ben megrendezett jubileumi lovasszemlén lesz megtartva, amelyre egy különleges előadással is készülnek majd
a résztvevők – tette hozzá az elnök asszony.
(Forrás: Opsz.hu – Országos Polgárőr Szövetség
Szöveg: ECS).
A Kincsem Kollégium vezetője: Radácsné Reszegi Rita
Elérhetőség: [email protected]
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]

 

Kincsem Fogadó

A felújított épületben 2019 óta működő Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni. A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba található. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy [email protected] elérhetőségeken
 

Footgolf

Footgolf

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected]


Hungarikum Liget összeállításunk a Népfőiskola Alapítvány támogatásával készült
Szerkesztette: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

Gálfalvi György: Közelről követhettem a csoda születését

Hasznosan és másokért élni

Varga Bence
Gálfalvi György: Közelről követhettem a csoda születését
Gálfalvi György: Közelről követhettem a csoda születését
Fotó: Wikipedia

Tanúként állíthatom, hogy a népfőiskola tervének csírája Lezsák Sándorban már ezerkilencszázhetvenkettőben mocorgott – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Gálfalvi György író, akivel legújabb könyvéről és Balázs Ferenc munkásságáról is beszélgettünk.

– Több évtizedes barátság köti össze Lezsák Sándorral. Hogyan kerültek kapcsolatba?

– Lezsák Sándor ezerkilencszázhetvenkettőben keresett meg a feleségével együtt Marosvásárhelyen, az Igaz Szó szerkesztőségé­ben. Kihívott a folyosóra, és azt mondta, olvasta az írásaimat, az az érzése, hogy nekünk közünk van egymáshoz. Meghívtam őket magunkhoz, csaknem reggelig beszélgettünk, az első mondatok után kiderült, hogy feltűnően talál köztünk a szó. Kamaszkoromtól konokul kerestem a hasonló – akkor úgy mondtam, azonos – gondolkozású embereket, a társulási ösztön az átlagosnál jóval erősebb volt bennem. Lezsák Sándorhoz fél évszázada nagyon szoros, időt és vitákat álló barátság köt, életem nagy elégtételei közé tartozik, hogy közelről követhettem, hogyan lett a tanyasi segédtanárból az Országgyűlés alelnöke, mert volt ereje végigmenni az úton, amely szembejött vele,
s a legjobb képességei szintjén valósította meg önmagát. Nagyon fiatalon leírtam – Tamási Áron közismert gondolatát parafrazálva –, azért vagyunk a világon, hogy azzá legyünk, akik lehetnénk. Lezsák Sándor azzá lett, mert következetesen törekedett erre, és töretlenül munkált benne az elszánás, hogy hite szerint másokért éljen.

– Úgy tudjuk, Lezsák Sándor öntől kapta meg a mészkői prédikátor, Balázs Ferenc egyik könyvét, és ön avatta fel az író népfőiskolai szobrát is. Hogyan jellemezné röviden Balázs Ferenc munkásságát?

– Valóban én adtam oda már az első találkozáskor Lezsák Sándornak Balázs Ferenc A rög alatt című könyvét, és később más írásait is. Tanúként állíthatom, hogy a népfőiskola tervének csírája Lezsák Sándorban már ezerkilencszázhetvenkettőben mocorgott. Balázs Ferenc példája csak katalizátorként szolgált tervei megvalósításához. Balázs Ferenc unitárius teológiát végzett, „bejárta a kerek világot” – ezen a címen írt úti beszámolót –,
a dániai népfőiskolák mintáját, majd Amerikában, Japánban, Indiában tanulmányozva a népfőiskolai mozgalmakat, megerősödött benne az elszánás: hasznosan és másokért kíván élni, mert „Életünk céladomány, és nem magántulajdon”. Szuggesztív egyéniség volt, de Mészkőn, ahol lelkészként szolgált, nem minden nehézség nélkül tudta híveit arra késztetni – késztetni és nem kényszeríteni! –, hogy életükön változtassanak.

– A Hungarikum Ligetben a Gálfalvi Terem az ön nevét őrzi, és tiszteletére padot is faragtak. Milyen érzés, ha erre gondol?

– Természetesen óriási megtiszteltetésnek érzem mindkettőt, de meg kell jegyeznem, hogy a népfőiskolán nem csak nekem van névre szóló padom, hanem nálam jóval érdemesebb embereknek is. Az olyan estéken – ritkán fordul elő – amikor egyedül vagyok, néha kiülök a padra, meglesem a napszentültét, majd a kovácsoltvas lámpák fényeinek kigyulladását, s arra az útra gondolok, amikor Lezsák Sándorral Szalkszentmártonból jövet először láttam meg az alföldi puszta csillagai közé vetülő fényeket, melyek jelezték: az egykor elhanyagolt állami gazdaság területén épül a népfőiskola. Nem tudom, mert nem is akarom kerülni a nagy szavakat: közelről követhettem a csoda születését, mert valakik nemcsak álmodoztak róla, hanem művelték is.

– Milyen gyakran jár a Hungarikum Ligetbe?

– Korábban gyakrabban jártam a népfőiskolára, de megvénülve és mozgásomban korlátozva egyre ritkábban. Utoljára augusztusban töltöttem ott huzamosabb időt, most november közepén, az elmúlt napokban pedig részt vettem a Lakiteleki Filmszemlén és Sára Sándor szobrának felavatásán.

– Mit gondol a Hungarikum Liget küldetéséről?

– A Hungarikum Liget lehetőséget és folyamatosan tágítható teret kínál a határokon belül és kívül az egyre erősödő és terebélyesedő népfőiskolai hálózatnak. Igényekre válaszol, és ezekre alapozva igényeket teremt, fórumokat és intézményes kereteket kínál. Hangsúlyozza és magától értetődővé teszi az egyetemes magyarság együvé tartozásának, egymásra utaltságának tudatát. A táborozások, az előadások sokáig fájóan hiányzó alkalmat biztosítanak a találkozásra, a közös gondolkodásra és a összetartozás bőrközeli élményének megélésére.

– A tavalyi évben jelent meg Világszélen című könyve. Mivel ajánlaná ezt az olvasóknak?

– Ajánlás helyett inkább arra kérném a feltételezett olvasót, hogy ebben a sok tekintetben elidegenedettnek bizonyuló világban, a joggal kárhoztatott árokásások és szekér­táborozások korában próbáljon meg legalább az út feléig elébe jönni a hozzá közeledő, megértést kereső szerzővel való találkozáshoz. Egyetlen gondolatot emelnék ki kedvcsinálónak a könyvből: mi, nemzetiségi sorsban élők kihegyezetten alkalmasak vagyunk arra, hogy a vészjósló jeleket érzékeljük, van a lelkünknek egy csücske, amely tapasztalatainkat begyűjtve szinte predesztinál a veszélyérzetre.

Gálfalvi György (1942): József Attila-díjas romániai magyar író, szerkesztő. Magyar irodalom szakot végzett 1965-ben Kolozsváron, 1970-től az Igaz Szó – később Látó – című folyóirat munkatársa nyugdíjazásáig, 1991-től a Lakitelek Alapítvány kurátora. Munkásságát számos díjjal ismerték el, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.