Határon túl

Medvék kilövését javasolja a miniszter

A túraösvényen egy 19 éves nő életét vesztette

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető a Bucsecs-hegységben történt, halálos medvetámadás nyomán szerdán bejelentette, hogy növelik az idei évre szóló kilövési kvótát.

Medvék kilövését javasolja a miniszter
A medve rátámadt a nő holttestét lehozni akaró mentőcsapatokra is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Biosphoto/Ervin Horesnyik

Mircea Fechet a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a kedd esti tragédia miatt, amelyben egy 19 éves nő életét vesztette, miután medve támadt rá a Bucsecs-hegység egyik közkedvelt túraösvényén.

Az állatot kedden este kilőtték a beavatkozó hatóságok, mert a csendőrség közlése szerint agresszív volt, és többször rá akart támadni a nő holttestét lehozni akaró mentőcsapatokra. A Prahova megyei rendőrség szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat vádjával is bűnvádi eljárás indított az ügyben. Azt is vizsgálják, hogy a beavatkozó csapat törvényesen járt-e el, amikor kilőtte a védett nagyvadat.

Mircea Fechet a hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy Romániában túlszaporodott a barnamedve-állomány, és a településekre bejáró egyedek áthelyezése nem megoldás. Kijelentette: véleménye szerint azokat a medvéket, melyek emberek által lakott területeket közelítenek meg, el kell altatni vagy ki kell lőni.

Azt is bejelentette, hogy javasolni fogja a medvék kilövési kvótájának a jelenlegi 220-ról 500-ra való emelését, ahogy azt elődje, Tánczos Barna kezdeményezte. Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa által javasolt kvótát a Román Akadémia ajánlására csökkentették. Hangsúlyozta: az emberi életnél semmi nem lehet fontosabb, és jelenleg Romániában nincs garancia arra, hogy nem történik újabb hasonló tragédia.

Elmondta: a lakott településeket megközelítő medvéket el kell altatni vagy ki kell lőni, az áthelyezésük nem megoldás, hiszen a tragédia helyszínéül szolgáló vadászterületről tavaly száz medvét helyeztek át. „Más szavakkal elköltöztettük a problémát egyik településről a másikba, de nem oldottuk meg” – idézte a minisztert a Digi24.

Hozzáfűzte: széles körű párbeszédet kezdeményez a témáról, mert a 8000 egyedre becsült romániai barnamedve-populáció nincs ellenőrzés alatt, ezért egyre gyakoribbak a konfliktusok és a medvék által okozott károk.

Hevesen bírálta a kormánykoalíciót a hatósági megelőző intézkedések hiánya miatt Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter, aki szerint ez vezetett a keddi tragédiához. „Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a politikai döntéshozóknak legyen bátorságuk intézkedéseket hozni az állampolgárok életének megóvásáért a medvék túlszaporodása által jelentett valós veszélytől?” – tette fel a kérdést Facebook-oldalán. Az RMDSZ szenátora szerint az általa javasolt intézkedések végrehajtásával sok életet meg lehetett volna menteni, baleseteket elkerülni. Szerinte „elfogadhatatlan és érthetetlen”, hogy a kormánykoalíció sem a megelőzési kvótákat előíró miniszteri rendeletet, sem a villanypásztorprogramot nem ültette át a gyakorlatba.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a szenátus novemberben elfogadta az általa kezdeményezett, szaktanulmány alapján megállapított vadászati kvótákról szóló törvénytervezetet, a képviselőház nyolc hónapja nem tűzi napirendre. „A vadászati kvótákról szóló törvényt már holnap meg lehet szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat” – értékelt Tánczos Barna, utalva arra, hogy a kormány „a környezetvédelmi aktivistáktól való félelem” miatt nem meri újra bevezetni a vadászatot.

Tánczos Barna tavaly júniusban, mandátuma utolsó napján írta alá azt a miniszteri rendeletet, mely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, további 55-öt beavatkozási céllal lehet kilőni. Miután utódja a Román Akadémia ajánlására a javasolt szám felére csökkentette a kvótát, a szenátor törvénytervezetet terjesztett be a bukaresti parlamentbe, mely rögzíti a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat. A jogszabálytervezetet a szenátus elfogadta, de döntő házként a képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Romániában a környezetvédelmi tárca korábban évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, de 2016-ban a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány betiltotta a populációszabályozó medvevadászatot, és az állomány elszaporodott. A lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak napjainkban már országszerte számos esetben okoznak személyi sérülést és anyagi kárt.

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán bejelentette, hogy a kormánykoalíció nagyobb pártjaként a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a medvekérdés rendezésére. Az Agerpres szerint a miniszterelnök közölte: olyan jogszabálytervezeteket dolgoznak ki, melyek a „veszélyes”, nagy medvesűrűségű térségekben lehetővé teszik a nagyvadak kilövését.

Kapcsolódó írásaink