Határon túl

Sepsiszentgyörgyön készülnek „ünnepelni” a román soviniszták

A Maszol cikke szerint Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román szélsőjobboldali szervezet vezetője Sepsiszentgyörgyre hívja követőit, hogy a székely városban ünnepeljék a Románia nemzeti ünnepének számító december 1-jét. A portálon kiemelik, hogy a rendezvény iránt érdeklődőket a már jól megszokott módon igyekszik feltüzelni a szélsőségesen magyarellenes brassói fogorvos, Mihai Tîrnoveanu – számolt be a Mandiner.

Sepsiszentgyörgyön készülnek „ünnepelni” a román soviniszták
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Hans Lucas /Justine Bonnery

„A Nemzet Útja Egyesület minden erejét mozgósítja, hogy felvonja a román trikolórt az ország szívében!” – olvasható a felhívásban, amelyben leírja:Egyesületünk a Kovásznáért és Hargitáért folytatott harcokban született. Itt, az ország szívében és az ország szívéért vívtuk az első csatáinkat 2014 óta” – írja a nacionalista vezető, aki szerint őt nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli, ezért csatlakoztak hozzá támogatók az ország minden pontjáról, mert az „ország szívét” nem lehet „egyedül legyőzni” – írja Sepsiszentgyörgyre vonatkoztatva Tîrnoveanu.

„Nem mi vagyunk »kívülállók«.”

Kifejtette, szerinte lázító mindaz, ami Kovászna vagy Hargita megyében „magyar struktúrát” jelent.

„Nem, nem mi vagyunk »kívülállók«, hanem ők jönnek a román térfélen kívülről, a budapesti kormány által közvetlenül koordinált, etnikai szempontok szerinti területi autonómiapolitikát szolgálva” – fejtegeti a Nemzet Útja vezetője. Az esemény kapcsán Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: „Elítélem, mert azt gondolom, hogy árt a kiegyensúlyozott és harmonikus etnikai kapcsolatoknak, a gyűlölet és feszültségkeltést szolgálja, nem a közösségek békés együttélését. Remélem, hogy a hatóságok kellő szigorral lépnek fel, mert egy európai államban ilyen primitív és bántó nacionalizmusnak nincs helye.”

Kapcsolódó írásaink