Határon túl

Magyar Levente: A vajdasági magyar közösséget az összetartó ereje segíti át a változásokon és nehézségeken

A politikus a vajdasági városban egy olyan szállodát nyitott meg, amely a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően jött létre

Az ember folyamatosan érzi a változások erejét és következményeit, ugyanakkor érez egyfajta változatlanságot és stabilitást is, ami abból fakad, hogy a vajdasági magyar közösségnek olyan összetartó ereje van, amely minden változáson és nehézségen átsegíti – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szabadkán.

Magyar Levente: A vajdasági magyar közösséget az összetartó ereje segíti át a változásokon és nehézségeken
Nemzeti összefogás: gyermekbarát szállodával gazdagodott Szabadka
Fotó: Facebook/Dr. Pásztor Bálint

Az államtitkár elmondta: a programot megvalósító Prosperitati Alapítvány tevékenysége messze túlmutat a vidéken, a mezőgazdasági tevékenységen és az iparon, és a programnak köszönhetően a városokban kimagasló színvonalú turisztikai fejlesztések tudnak megvalósulni.

„Szabadkát ezzel önök felhelyezik a turisztika térképére, még egy erősebb pozícióba, mint amilyenben korábban volt, hiszen sok szép látnivaló van Szabadkán a szecesszió csodáitól kezdve a természeti látványosságokig, de ha nincsenek megfelelő színvonalú szálláshelyek, akkor el fognak maradni a turisták" – hangsúlyozta.

Magyar Levente Törökbecsén egy mezőgazdasági gépkereskedő vállalkozásfejlesztést adott át. Mint mondta, az ilyen fejlesztések arra mutatnak rá, hogy „elementáris életösztön, életerő és az összetartozás érzése tartja össze ezt a közösséget, amely a jövőbe tekint, és ilyen beruházások révén bizonyítja azt, hogy építeni akar itt a Vajdaságban, itt helyben, és minden nehézség ellenére a jövő boldogságát itt akarja megteremteni".

December 17-én előrehozott parlamenti és tartományi választást tartanak Szerbiában, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség is indul. Magyar Levente rámutatott, minden választást fontosnak és sorsdöntőnek szoktak nevezni, de a mostani választás valóban vízválasztó lesz. A most átadott beruházások azonban bizonyítékai annak, hogy a vajdasági magyar közösség „jó állapotban és jó lelkületben tud nekifutni ennek a mérkőzésnek".

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke kiemelte, az új pályázatok és az átadott beruházások azt bizonyítják, hogy „konkrétan tudunk tenni annak érdekében, hogy legyen magyar jövő a Vajdaságban a továbbiakban is". Hozzátette: az új pályázatok a bizonyíték arra, hogy a magyar kormány részéről megvan a fogadókészség és a megfelelő segíteni akarás a program folytatása iránt.

A VMSZ megbízott elnöke köszönetet mondott Magyar Leventének azért, hogy 2016-tól kezdve hitt a vajdasági gazdaságfejlesztési programban, akkor is, amikor mások kételkedtek annak sikerében.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016–2018-as szakaszára a magyar kormány kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték a legnagyobb hangsúlyt, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakaszát 2019-ben indították el. A program összértéke már meghaladta a 170 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink