Határon túl

Változásokra várnak a magyarok az oktatási törvényben

A legjobb az, ha a gyerek anyanyelvén tanulhat

Hamis állítás az, hogy a kárpátaljai magyarok nem beszélik az államnyelvet, az viszont, hogy nem beszélik azt megfelelő szinten, igaz – nyilatkozta Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, megyei képviselő a Re: Open Zakarpattia 2023 fórum Magyar kérdés az ukrán oktatásban panelbeszélgetésén, amiről a karpatalja.info is írt.

Változásokra várnak a magyarok az oktatási törvényben
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Gwenvael Engel

Barta József megjegyezte, hogy a minap az elnöki hivatalnál közölték, hogy Ukrajna kész az oktatási törvény módosítására. „Van remény arra, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői elégedettek lesznek ezekkel a változásokkal, és ez nem lesz akadálya Ukrajna uniós csatlakozásának. Az ukrán nép többsége támogatja Ukrajna EU felé vezető útját. Kárpátalján ez a szám igen magas. A magyar közösség száz százalékban támogatja az EU-csatlakozást. Azt szeretnénk, hogy Ukrajnában béke, nyugalom és stabilitás uralkodjon” – tette hozzá.

„A legjobb az, ha a gyerek anyanyelvén tanulhat. Hamis állítás az, hogy a kárpátaljai magyarok nem beszélik az államnyelvet, az viszont, hogy nem beszélik azt megfelelő szinten, igaz. Jómagam is írtam és kezdeményeztem egy programot az államnyelv elsajátításának javítására a nemzeti kisebbségek iskoláiban. Ez problémát jelent a gyerekek számára, akik nem versenyképesek az egyetemre való felvétel terén, s probléma a közösség számára is. A magyar közösség nem tud létezni saját elitje nélkül, s az elit csak akkor létezhet, ha ezek az emberek beszélik az államnyelvet” – mondta Barta József.

Kiemelte: a megyében jelenleg 72 iskolában folyik magyar nyelvű oktatás, 26 iskolában kétnyelvű – ukrán és magyar – oktatás van.

Kapcsolódó írásaink