Határon túl

Látszanak az embercsempész-hálózat nyomai: kiégett, összetört és kibelezett autók sorakoznak a déli határnál

Az erdős szakasz közelében továbbra is hallani fegyverropogást

A kiépített embercsempész-hálózat nyomai ma már elég egyértelműen látszanak a déli határnál. Kiégett, összetört és kibelezett autók sorakoznak a déli határ magyar oldalán. Az autóroncsok aztán újabb bűnözőket vonzanak, akik szétszedik azokat, és eladják az autók alkatrészeit. A helyiek félnek, Szerbiából Magyarországra most is több ezer migráns próbál átjutni – írta meg a hirado.hu.

Látszanak az embercsempész-hálózat nyomai: kiégett, összetört és kibelezett autók sorakoznak a déli határnál
Migránsok a határkerítés mellett a Szabadka melletti Kelebija határközségben
Fotó: AFP/Istvan Huszti

Kiégett és vázig lecsupaszított autók. A Mórahalom és Ásotthalom közötti néhány kilométeres útszakasz akár egy roncstelep is lehetne. Az elszenesedett kocsik körül rakásban áll a szemét: főleg az autóból kikerült, fel nem használt alkatrészek és a műanyaghulladék. Sörös- és üdítős dobozok is vannak, sőt ruhadarabok és hátizsák is. Ezeket az általában lopott vagy autókölcsönzőből bérelt kocsikat az embercsempészek hagyják hátra menekülés közben a határ magyar oldalán.

Farkas Mátyás az ásotthalmi tanyavilágban él. Azt mondja: már ismerősként köszöntik az embercsempészek, akik naponta többször is fordulnak, és fuvarozzák a migránsokat a szerb–magyar határnál.

„Van, amikor ötven–hatvan ember jön át egy csoportban. Abból már jut nem egy embercsempésznek, hanem többnek is” – mondta. Szerinte a migránsok és az embercsempészek miatt élhetetlen lett a környék.

„Költözzenek ki ilyen helyre, aztán tapasztalják meg az áldást. (…) Nagyobb öröm ne érje őket soha, mint ami az itt lakókat éri. Ez teljesen abnormális. Ez árulás. Eladják Európát, kész.”

Többezres az utánpótlás a magyar határ szerbiai oldalán

A szabadkai befogadóközpont is folyamatosan tele van, mindennap érkeznek újabb migránscsoportok. A szerb rendőrség rendszeresen razziázik, de a helyiek szerint még sincs jelentős javulás.

Az erdős szakasz közelében továbbra is hallani fegyverropogást, és állandósultak a taxis fuvarok is. Sokan félnek.

Az elmúlt hetek közel-keleti eseményei és a nyugat-európai terrorfenyegetések miatt szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Balkánról Európa felé tartó migránscsoportok között sokan lehetnek olyanok, akik papír nélkül érkeznek az Európai Unióba, és biztonsági veszélyt jelentenek.

Kapcsolódó írásaink