Határon túl

Veszélybe került Torja elsősége

Lehet, hogy hamarosan eltűnik az erdélyi Torja elsősége, miszerint ott áll a földkerekség legnagyobb székelykapuja. A magyarországi Sokorópátkán ugyanis egy 10,5 magas és tizenhat méter széles alkotást terveznek felállítani.

Veszélybe került Torja elsősége
A torjai kapu képe napjainkban
Fotó: Facebook.com

A Győr–Moson–Sopron megyei Sokoróapátkán a múlt év végén mutatták be egy huszonnyolc négyzetméter faragott felületű, mintegy harminc millió forintba kerülő székelykapu tervét, amelyet civil összefogás révén készülnek felállítani - írta meg kedden a Székelyhon. Mint olvasható, az alkotás alatt a tervek szerint közúti forgalom halad majd át. A Torjáról pár évvel ezelőtt a településre költöző Pethő Sándor a lapnak elmondta, technikailag is nagy kihívás elé néz, mert a kész szerkezet körülbelül 11,5 és fél tonnát fog nyomni.

A világ jelenlegi legnagyobb, 9,45 méter magas és 15,06 méter széles székelykapuja a háromszéki Torja Kézdivásárhely felőli bejáratánál magasodik. A cikkben felidézik, ezt 2005 szeptemberében avatták fel Daragus Attila akkori alpolgármester (2008 óta polgármester) kezdeményezésére. Készítése önerőből történt mintegy két hónap alatt. A torjai mű húsz köbméter tölgyből az akkor 26 éves Pethő Sándor terve alapján született meg.

Torja előtt Székelyföldön – 2004 novemberétől – az alcsíki tájegységben található Fiság-völgye bejáratát jelző Akó-kapu számított a legnagyobbnak a maga öt méteres magasságával és 12,29 méteres szélességével. Ezt az akkor a nyolcvanas éveiben járó, csíkszentgyörgyi Molnár György faragta a fiaival, Lászlóval és Józseffel.

Kapcsolódó írásaink