Határon túl

Mézeskalács-kiállítás az ungvári várban

Liszt, méz és cukorszirup – mindössze ezekre a hozzávalókra van szükség az eredeti mézeskalács elkészítéséhez. Ezen édességek szerelmesei most Munkácson csodálhatják meg a szakma emlékeit és termékeit.

Mézeskalács-kiállítás az ungvári várban
Ehető díszlet egy vásárban (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Különleges tárlat nyílt Kárpátalján, a munkácsi várban – írta meg hétfőn a Kárpát.in.ua. Mint olvasható, a mézeskaláccsal kapcsolatos első írásos emlék a 11. századból származik, és Nürnberg városához kötődik. Arról nincs pontos adat, hogy e termék miként került Kárpátaljára – ám az bizonyított tény, hogy Munkácson és Ungváron már a 18–19. században is működtek mézeskalácsgyártó vállalatok.

A tárlaton nem csak a kész mézeskalácsokat lehet megtekinteni, hanem a gyártás eszközeit is, valamint bepillantást nyerhetünk az elkészítés folyamatába. A január 20-ig tartó kiállítás nem csak az édességek kedvelőinek szól, hanem mindazoknak, akik szeretnék alaposabban megismerni e szép szakma titkait.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

ĀIdén a Nemzeti Botanikus Kertben található Vigyázó-kastély egykori és mai épületét formázták meg a süteményből, a gyerekeknek a Mancs őrjárat szereplőivel kedveskednek