Határon túl

Új érseke van a belgrádi katolikusoknak

A Boldogságos Szűz Mária mennybevétele székesegyházban iktatták be Német László új belgrádi metropolita érseket. Az ünnepi szentmisén részt vettek a római katolikus egyház és a hívek képviselői, Erdő Péter bíboros és Porfirije, a szerb ortodox egyház pátriárkája is.

Új érseke van a belgrádi katolikusoknak
Németh László a beiktatási ceremónián
Fotó: Facebook.com

Ünnepélyes szentmise keretében iktatták be hivatalába Németh László új belgrádi metropolita érseket. Mint a Vajdaság Ma cikkéből kiderült, a volt nagybecskereki püspököt, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnökét Ferenc pápa november 5-én nevezte ki a tisztségre. Német László Stanislav Hočevartól vette át a tisztséget, akinek az imájával és beszédével kezdődött el a szertartás a Boldogságos Szűz Mária mennybevétele székesegyházban. Német László a Belgrádi Főegyházmegye kilencvennyolc éves fennállása óta a hetedik főpap a szervezet élén.

Az idén 66 esztendős Német László Hódságon született. Szabadkán a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium növendékeként érettségizett, majd Lengyelországban végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. Dogmatikai doktorátust szerzett a római Pápai Gergely Egyetemen. Német László magyarul, szerbül, angolul, németül, lengyelül, olaszul és horvátul beszél. Stanislav Hočevar az eddigi érsek húszonkét évnyi szolgálat után vonult nyugdíjba.

Az ünnepi szentmisén részt vettek a római katolikus egyház és a hívek képviselői, Erdő Péter bíboros és Porfirije, a szerb ortodox egyház pátriárkája is.

Kapcsolódó írásaink