Határon túl

Sepsiszentgyörgy polgármestere feltételekhez köti az Eminescu-szobor állítását

Román nacionalista szervezetek Mihai Eminescunak, a románok nemzeti költőjének állítanának szobrot a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. Antal Árpád polgármester bejelentette: csak akkor ül tárgyalóasztalhoz a szoborállítást kezdeményező szervezetekkel, ha visszavonják a város érdekeit sértő pereiket.

Sepsiszentgyörgy polgármestere feltételekhez köti az Eminescu-szobor állítását
Sepsiszentgyörgy polgármestere feltételekhez köti az esetleges szoborállítást
Fotó: Sepsiszentgyörgy városának közösségi oldala

A polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be a szoborállítási kezdeményezésről, és a román szervezeteknek küldött válaszáról, az eseményről a Székelyhon.ro portál tájékoztatott.

Mihai Eminescu sepsiszentgyörgyi szobrának a felállítását a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) kezdeményezte, és kéréséhez a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület is csatlakozott.

Antal Árpád a csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: nem tárgyal azokkal, akik a város érdekei és a magyar közösség ellen ügyködnek. Minden egyeztetés előfeltétele, hogy a román civil fórum vonja vissza az általa elindított pereket. A polgármester példaként hozta fel a városi sporttelep esetét. A polgármesteri hivatal hosszas utánjárással érte el, hogy a korábban állami tulajdonban lévő, elhanyagolt sporttelepet kormányhatározattal helyezzék át az önkormányzat tulajdonába. Miután ez megtörtént, a város fel is újíttatta a létesítményt. A FCRCHM azonban bíróságon támadta meg a kormányhatározatot. Ugyanezt tette a városzászlót elfogadó kormányhatározattal is. Mindkét per folyamatban van.

„Miután ezeket a pereket visszavonták, jöhetnek, tárgyalhatunk az Eminescu-szoborról és másról is” – idézte a polgármestert a Székelyhon. Antal Árpád arra is emlékeztetett, hogy korábban éppen a románok civil fóruma akadályozta meg, hogy a jelenlegi 1918. december 1. sugárút egy-egy szakaszát Mihai Eminescuról, illetve Petőfi Sándorról nevezzék el.

A románok civil fóruma arra hivatkozva kérte az Eminescu-szobor felállítását, hogy az önkormányzat a Hármas Alapítvánnyal partnerségben Petőfi Sándor-szobrot állít a városban. Az egész alakos Petőfi-szobor megalkotására kiírt pályázatra hat pályamunka érkezett, a szakmai zsűri november 30-ig fog választani a szobortervek közül, a szoboravatót 2023. július 29-re tervezik.

A civil fórum az egyenlő bánásmódra és méltányosságra hivatkozva kérte, hogy tüköreljárásban a város egy Eminescu-szobornak is biztosítson méltó helyet. Egyben vállalta, hogy a szoborállítás költségeihez olyan arányban járul hozzá, mint a Hármas Alapítvány a Petőfi-szoborhoz, és azt is, hogy a pályáztatást maga bonyolítja le. A fórum képviselői szerint a két szobor egyidejű leleplezése az etnikumok közötti harmónia üzenetét közvetítené.

Kapcsolódó írásaink