Határon túl

A Felvidékről kitelepítettekről emlékeztek meg az Országgyűlésben szerdán

Az anyanemzet mindig tárt karokkal fogadta és fogadja a határon túl élő magyarokat

A Felvidékről kitelepítettekről emlékeztek meg az Országgyűlésben szerdán, napirend előtt, ahol szó volt az akkumulátorgyárakról, az energiaszegénységről és a kormány gazdaságpolitikájáról.

A Felvidékről kitelepítettekről emlékeztek meg az Országgyűlésben szerdán
Lezsák Sándor felidézte, hogy a második világháború után a csehszlovák állam a magyarokat és a németeket kollektívan tette felelőssé a háborús eseményekért
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy 2012-ben nyilvánították a magyar lakosság Felvidékről való drámai kitelepítésének kezdőnapját, április 12-ét, országgyűlési emléknappá.

Felidézte, hogy a második világháború után a csehszlovák állam a magyarokat és a németeket kollektívan tette felelőssé a háborús eseményekért; a Benes-dekrétumokkal megfosztotta őket állampolgárságuktól, és elérte, hogy minél több magyar hagyja el otthonát.

Hozzátette: az 1947-ben indult lakosságcsere révén Szlovákiából több mint 76 ezer magyart szállítottak Magyarországra, míg innen 60 ezer szlovák választotta a kiköltözést.

Az anyanemzet mindig tárt karokkal fogadta és fogadja a határon túl élő magyarokat, ha bármilyen veszedelem, üldözés vagy jogfosztás fenyegeti őket: Magyarország az ő mindenkori otthonuk is, ahol biztonság, béke és szolidaritás várja őket – fogalmazott Lezsák Sándor.

Kapcsolódó írásaink