Határon túl

Olcsóbbá válhat a szlovák lakáspiac

A szlovák ingatlanszövetség elemzője szerint a folyamatos áremelkedések után a lakások idén olcsóbbá válhatnak. A szakértő emlékeztetett, a nagyvárosokban huszonhárom százalékkal ugrottak meg az otthonok árai 2021 augusztusától 2022 februárjáig.

Olcsóbbá válhat a szlovák lakáspiac
Érdemes várni nyárig a felújítással (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Tavaly tetőztek a szlovákiai lakásárak, így 2023-ban jelentős áresés várható – hangoztatta a HN Online Magazinnak adott keddi interjújában Vladimír Kubrický. A Szlovák Köztársaság Ingatlanszövetségének munkatársa azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyivel csökkenhetnek a kifizetett összegek, azt azonban leszögezte, a világjárvány enyhülésével párhuzamosan stabilizálódhat a korábban erősen megrángatott piac.

Kubrický az építőanyagok ára kapcsán kiemelte, változás csak a nyár derekán következhet be, így aki új házat építene, esetleg felújítaná már meglévő ingatlanát, annak érdemes legalább fél évet várnia, ha olcsóbban meg akarja úszni a beruházást. Utalt arra is, a szövetség számításai szerint a nagyvárosokban huszonhárom százalékkal ugrottak meg az otthonok árai 2021 augusztusától 2022 februárjáig. Hozzátette, ez a tendencia azonban megtörni látszik, így most alapvetően esésre lehet számítani.

Kapcsolódó írásaink

Szétválhat a használt- és újlakás- piac

ĀAz új lakóingatlanok a használt lakásoknál gyorsabban drágulhatnak olyan keresletfüggetlen külső tényezők miatt, mint a munkaerőhiány és az építőanyagok áremelkedése