Határon túl

Nemzetközi karitászkonferencia volt Sárospatakon

Miroslav Rusin az Ukrajnában élő emberek háború miatti szenvedéséről és félelmeiről beszélt

Magyar, szlovák és ukrán egyházmegyei igazgatók részvételével nemzetközi karitászkonferenciát tartanak Sárospatakon, a tanácskozás célja a három ország karitászszervezetei kapcsolatának fejlesztése a közös segítségnyújtásért.

Nemzetközi karitászkonferencia volt Sárospatakon
Écsy Gábor: Járvány, természeti katasztrófák és háborús helyzet idején különösen fontos, hogy a segítség az országok határain túl is elérjen minden bajban lévő emberhez
Fotó: MH

A konferencia pénteki sajtótájékoztatóján Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese azt mondta: a szervezetek együttműködésének eredményeként közösen segíthetnek a rászorulókon és az ukrajnai háború elől menekülőkön.

Emlékeztetett arra, hogy a karitász több segélyprogramot indított a háború első napjától. Segítőpontokat állítottak fel a határ mentén és a Keleti pályaudvaron, ezenkívül ideiglenes szállásokat is biztosítottak a menekülőknek. Jelenleg több mint hatszáz rászorulónak adnak szállást, május végén pedig egy integrációs központot létesítettek Budapesten, ahol információs, jogi és lelki segítségnyújtás mellett megélhetési és lakhatási támogatást is igényelhetnek a menekültek.

Több mint 250 tonna élelmiszert, illetve tárgyi eszközt juttattak el Kárpátaljára, és nyolc gépjárművel is segítették az ottani segélyszervezetek működését. Emellett négy segélyszállítmányt szerveztek a belső-ukrajnai területekre is – ismertette Zagyva Richárd.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója kiemelte: járvány, természeti katasztrófák és háborús helyzet idején különösen fontos, hogy a segítség az országok határain túl is elérjen minden bajban lévő emberhez.

Miroslav Dzurech egyházmegyei igazgató a Szlovák Katolikus Karitász nevében köszönetet mondott a nemzetközi kapcsolatok építésének lehetőségéért a szervezőknek. Azt mondta, hisz abban, hogy a karitászszervezetek együttműködésével sok olyan lehetőség valósítható meg, mellyel segíteni tudnak. Hozzátette, külön öröm, hogy a találkozón az ukrán partnerek is részt vesznek.

Fehér Ferenc, a kárpátaljai Szent Márton Karitász igazgatója elmondta: az ukrajnai háborúval feladataik szinte megduplázódtak. Kiemelte, a magyar és szlovák támogatások nélkül nem tudtak volna segíteni a rászorulókon.

A háború miatt érkező menekülteket üres plébániákban, üres kollégiumokban és óvodákban szállásolták el, az érkező humanitárius segélyeket pedig elosztották a rászorulók között. A segélyek körülbelül hetven százalékát Kelet-Ukrajnába küldték, harminc százalékukat pedig helyben a menekültek és a szegények között osztották szét. Aggodalmának adott hangot a közelgő tél miatt, mondván, saját szociális intézményeikben is keresik a megoldásokat, hogyan biztosíthatnák a fűtést.

A sajtótájékoztatón részt vett Miroslav Rusin, az ukrajnai görögkatolikus egyházmegye képviseletében, aki az Ukrajnában élő emberek háború miatti szenvedéséről és félelmeiről beszélt.

Miroslav Rusin megköszönte a humanitárius segítséget, az önkéntesek munkáját és a szeretetet, amelyet a magyar és szlovák karitásztól kaptak.

Kapcsolódó írásaink

Segít a Katolikus Karitász

ĀSellyén és környékén nemcsak az otthonokban pusztított a jeges vihar, hanem sok tízezer paprika- és paradicsompalánta, több száz hektár dinnye is áldozatul esett az időjárásnak