Belföld

A kormány hárommilliárd forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács szervezeteinek

A kormány a Magyarországot is közvetlenül érintő humanitárius katasztrófa hatásainak mérséklésére és kezelésére hárommilliárd forint forrást biztosít a Karitatív Tanács szervezeti tagjai számára - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton Beregsurányban, az Ukrajnából érkező menekültek számára létrehozott segítségponton.

A kormány hárommilliárd forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács szervezeteinek
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (k) beszél az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek számára a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál 2022. március 5-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elmondta, hogy a kabinet döntése értelmében 500-500 millió forintot kap a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt.

Szentkirályi Alexandra kifejtette, a kormányzati szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok, a segélyszervezetek és a civilek „nagyon komoly és lélekemelő” erőről tettek bizonyságot az elmúlt időszakban, amire a következő napokban vagy hetekben is szükség lesz.

A kormányra számíthatnak ebben a munkában, a kabinet továbbra is minden segítséget meg fog adni mindenkinek ahhoz, hogy a lehető legnagyobb segítséggel tudjunk odafordulni a bajba jutott emberekhez - fogalmazott a kormányszóvivő.

Emlékeztetett, a közelmúltban többféle segítség érkezett a kormányzati oldalról, elindult az eddigi legnagyobb, mintegy 600 millió forint értékű segélyszállítmány Kárpátaljára, illetve a Hungary Helps program révén egyaránt érkezik majd segítség a karitatív munkához. 

A kormányszóvivő megismételte, Magyarországnak semmilyen módon nem szabad belekeveredni az orosz-ukrán konfliktusba, de az ország minden segítséget megad azoknak az embereknek, akik a háború elől ide menekülnek. 

A kormány koordinálja és szervezi a segítségnyújtás folyamatát, forrásokat biztosít a menekültek ellátására, akiket a Magyarországon „biztonság, szeretet, odafigyelés és segítség vár” - erősítette meg Szentkirályi Alexandra. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakció keretében szombat reggelig 480 millió forint adomány érkezett az 1357-es segélyvonalon és az erre a célra nyitott számlaszámon keresztül. Ebből az összegből a hat segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek azonnali támogatásként 25-25 millió forinttal részesülnek.

Záhonyban a református szeretetszolgálat, Lónyán a Magyar Vöröskereszt, Barabáson a Katolikus Karitász, Beregsurányban a Máltai Szeretetszolgálat, a határ ukrán oldalán az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat segítségpontjai kapnak majd a pénzből - közölte az államtitkár.

Soltész Miklós megjegyezte, a Hungary Helps programon keresztül újabb, nagyságrendileg 1,3 milliárd forint értékű támogatás érkezik Ukrajnába, amelyből szintén a háború elől menekülő, bajban lévő embereket segítik.

Tájékoztatása szerint a Vásárosnaményhoz közeli Aranyosapátiban egy raktárt alakítottak ki a nagyobb mennyiségű segélyszállítmányok fogadására, innen osztják majd szét az adományokat és felajánlásokat a segítségpontok számára. Hasonló raktárat alakítanak ki hamarosan Biatorbágyon is, ahol a főként a Budapestről felajánlott adományokat fogják gyűjteni - tette hozzá az államtitkár.

Újabb felajánlások a menekültek segítésére 

Számos hazai szervezet jelentette be szombaton is, hogy milyen módon segíti az ukrajnai háború elől menekülőket.

Az Országos Polgárőr Szövetség közölte, hogy ezernél több kollégájuk segíti a menekülteket országszerte. Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetséghez tartozó határközeli polgárőr egyesületek tagjai közül több százan támogatják a hatóságok munkáját a helyszínbiztosításban, leginkább a vasútállomások és határátkelőhelyek mentén - tudatta a szervezet.

A polgárőrok segítenek a menekültek útbaigazításában, kísérésében, szállításában, illetve a segélyszállítmányok őrzésében, míg a Záhonyi Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai a vonatokon látnak el megerősített szolgálatot.

Az országhatártól távolabb eső településeken ugyancsak több száz polgárőr vesz részt a helyi lakosság adománygyűjtő akcióiban és a segélyszállítmányok gyűjtőpontokra való eljuttatásában. A polgárőrök eddig mintegy harminc tonna élelmiszert, tisztálkodó- és fertőtlenítőszert, valamint ruhaneműt szállítottak az ukrán határ melletti településekre - emelték ki.

A somogyi polgárőrök négy kisteherautóval ötmillió forint értékű adományt vittek a menekültek számára.

A polgárőrök emellett közreműködnek az ételosztásban, a melegedőhelyek és szálláshelyek kialakításában is - írták.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekbarát játszóhelyet hozott létre a menekülő családoknak a repülőtéren. Mint közölték, számos, Ukrajnából elmenekült család várakozik a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren arra, hogy tovább indulhasson. Számukra átmeneti szállást is nyújt fővárosi intézményeiben az Ökumenikus Segélyszervezet, ahová a Budapest Airport kisbuszai szállítják el, majd vissza őket.

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint már rengeteg felajánlás érkezett a helyhatósághoz a városban élőktől és a helyi vállalkozóktól: egy gyógyszertár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, egy vállalkozó az adományok városon belüli szállításával járult hozzá a menekültek ellátásához, de több iskola is kapcsolódott a felajánlások gyűjtéséhez. 

Továbbra is várják ugyanakkor a konzerveket, higiéniai termékeket, elektromos elosztókat, plédeket, takarókat, polifómokat a helyi családsegítő szolgálat telephelyein, a Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének irodájában és az egyházi szervezetek gyűjtőpontjain. 

Az adományokkal, szállásfelajánlással vagy önkéntes munkával kapcsolatos információk a város hivatalos honlapján, a pecs.hu-n olvashatók.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács közleményben jelentette be, hogy az országos adománygyűjtés mellett menekültügyi és idegenrendészeti online jogsegélyszolgálatot indít a hazájukat elhagyni kényszerülők számára.

Adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab, tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.

Szász Jenő, az intézet elnöke az eseményen elmondta, hogy az adományokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség segítségével juttatják el a bajban lévő emberekhez.

Megjegyezte, hogy az intézet már tíz éve tart szoros kapcsolatot a kárpátaljai szervezetekkel és egyházakkal, rajtuk keresztül több iskolát, fogyatékossággal élő gyermekek intézményeit tudta támogatni. A szomszédban zajló háború okán úgy érezték, kötelességük jönni, hívó szavukra pedig nagyon sokan ajánlották fel segítségüket - fogalmazott Szász Jenő.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány segítséget nyújt minden, a háború miatt bajba jutott és Magyarországra menekülő ember számára.

Újabb hárommilliárd forint támogatást biztosít a kormány a hat legjelentősebb, menekülteket ellátó karitatív szervezet számára, amelyek a hat segítségponton tevékenykednek - közölte a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra megjegyezte, ha szükséges, a kormány további segítséget is tud adni annak érdekében, hogy minden bajba jutott, Ukrajnából érkező menekült a megfelelő ellátásban részesüljön.

Felemelő, hogy a magyar emberek hovatartozástól függetlenül össze tudnak fogni, együtt dolgoznak és egyetlen cél lebeg a szemük előtt, az, hogy a szomszédos országból menekülő embereket segítsék - fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje elmondta, a választókörzet 88 települése közül 24 közvetlenül határos Kárpátaljával.

Minket "élesben érint", ami a szomszédban kialakult, a települések egy emberként állnak a nemes ügy mellé és minden erőforrásukkal megpróbálnak segíteni a menekülőkön - tette hozzá a képviselő.

Varga Judit csatlakozott a Katolikus Karitász csapatához

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán azt írta: reggel felkerekedtem, hogy utánpótlást, fertőtlenítőszereket, süteményt, édességet, üdítőket vigyek az önkénteseknek a Barabás községben található segítségponthoz, megköszönve példamutató és emberfeletti munkájukat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom