Gazdaság

Jelentősen nőtt az ipari termelés

Júliusban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Jelentősen nőtt az ipari termelés
A szezonálisan és munkanappal kiigazított az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal nagyobb volt az előző havinál
Fotó: MH

A szezonálisan és a munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal nagyobb volt az előző havinál – erősítette meg szerdán kiadott, második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, leginkább a villamos berendezés gyártásában, ahol 26,3 százalékos emelkedést mért a KSH. A járműgyártásban 16,6, az élelmiszeriparban 7,4 százalékkal nőtt a termelés, míg a számítógépek elektronikai és optikai termékek gyártása 14,4 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökken a termelés a tavaly júliusihoz viszonyítva, így a feldolgozóipar kibocsátása 3,7 százalékkal volt nagyobb, míg az energiaipar termelése 29,1 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 16,1, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett, a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal csökkent, az energiaiparé 19,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Kapcsolódó írásaink