Gazdaság

Századvég: Továbbra is kiemelkedő Magyarországon a gazdaság növekedése, élen a bérek

Stabil magyar költségvetés

A magyar gazdaság növekedése az idei év második negyedévében ismét meghaladta az elemzői várakozásokat, ennek értelmében a nyers adatok szerint 4,8, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,6 százalékot tett ki – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. sajtóközleményéből.

epitkezes
A csok a családoknak, a megelőlegezett uniós források a beruházásoknak segítettek (Fotó: Papajcsik Péter)

A magyar gazdaság korábbinál kedvezőbb bővülése eredményeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a prognózisát felfelé módosítva 2018-ra 4,4 százalékos, 2019-re pedig 3,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. A gazdasági bővülést természetesen több kockázati tényező is befolyásolja, mint például az időjárás mezőgazdaság teljesítményére gyakorolt hatása, az olajár alakulása, illetve a külső kereslet pályája, amelyet nagyban meghatározhatnak például a török gazdaságban lezajló események, valamint a vámháborúk.

A gazdasági növekedés egyik motorja a bérek dinamikus emelkedése volt. Az év első hét hónapjában a bérek 12,1 százalékkal emelkedtek, ami a reálbérek 9,4 százalékos növekedését jelenti. A növekedés másik hajtóereje a beruházás volt az év eddigi részében. Ehhez a magyar költségvetés által megelőlegezett uniós források mellett nagyban hozzájárult a vállalatok beruházásainak és a lakásépítések számának emelkedése is, amelyet több ösztönző, mint a csok és a kedvezményes lakásáfa is segített.

A nettó export nem tudott hozzájárulni a bővüléshez. Az államháztartás egyenlege a költségvetési törvényben meghatározottnál kismértékben kedvezőbben alakul – írták a közleményben.