Gazdaság

Fénysebességgel terjed a széles sávú mobilinternet használata és az online kommunikáció

Magyarország az élvonalban a digitalizációban

A legnagyobb ütemben a 4G-s mobilinternet terjed Magyarországon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozott kutatásából. Egy év alatt kétszeresére nőtt azok aránya, akik a hagyományos telefonálás helyett vagy mellett online platformokon beszélgetnek.

mobilinternet
Az okostelefon-tulajdonosok 92 százaléka netezik a készüléken (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az NMHH kutatási eredményei szerint az okostelefonnal rendelkezők 92 százaléka internetezik az eszközön, és egyre nagyobb – jelenleg nyolcvan százalék körüli – azoknak az aránya, akik ehhez a wifi mellett vagy helyett mobilinternet-előfizetést is használnak. A nagy sávszélességet biztosító 4G-s előfizetések aránya két év alatt megduplázódott. A legtöbben továbbra is internetes keresésre, közösségi oldalak felkeresésére, tájékozódásra, levelezésre, internetes telefonálásra és chatelésre használják okostelefonjukat. Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: a kormány intézkedéseinek célja, hogy minden magyar ember, vállalkozás a digitalizáció nyertesévé váljon. 2015 óta a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében ötszázezer háztartás számára épült ki új hálózat, ezzel jelenleg Magyarországon 2,8 millió háztartás számára érhető el vezetékes szupergyors internetkapcsolat. 2019 januárjában elindult a program második fázisa, a SZIP 2.0 célja már minimálisan a száz Mbit/s-os kapcsolatok biztosítása, preferálva az optikai hálózatfejlesztést. A kormányzat célja, hogy Magyarország a mobil távközlés következő, minőségi ugrást jelentő generációja, az 5G-hálózat elindulásánál is az elsők között legyen Európában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom