Gazdaság
A prémiumborok irányába érdemes a hazai termelőknek elmozdulniuk
Uniós és hazai támogatás
Varga Péter elmondta, hogy a háromszázmillió forintot meghaladó uniós támogatás és hasonló összegű kamattámogatott hitel segítségével fejlesztett új palackozó létszámigénye mintegy harmadával csökken, a minőségbiztonság emelkedik, az átállási idők csökkenése miatt is nő a cég termelőkapacitása. Hozzátette: 2019-ben megszüntetik az olaszliszkai pincészetet, illetve a szerencsi palackozót, és nem forgalmaznak a jövőben tokaji borokat, a tartályokat pedig Feldebrőre telepítik. A tulajdonos szerint a fejlődés fő iránya a prémiumborok felé mutat, ahol az elkövetkező években hasonló meghatározó szerepre törekednek, mint a közepes árszegmensben. A pincészet idén félmillió kilogrammal meghaladva a tavalyi mennyiséget, huszonegymillió kilogramm szőlőt dolgoz fel. Ebből az Egri borvidékről 8,5 millió kilogramm, a Balatoni Borrégióból pedig tizenkétmillió származik – közölte a távirati iroda.