Gazdaság

Vita aszfaltkeverő telepekről

Brüsszel azt nehezményezi, amit már jóváhagyott

A kormány hivatalos meghallgatást kér az Európai Bizottságtól (EB) az úgynevezett aszfaltkeverőügyben, mert nem ért egyet az uniós testület előzetes döntésével – mondta tegnap Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Az ügy előzménye, hogy az EB 2007-ig visszamenőleg vizsgálja a magyar útépítésekre kiírt közbeszerzéseket. A szóban forgó útépítési, felújítási munkák európai uniós támogatást kaptak, amely támogatások felhasználásának ellenőrzése Brüsszel kötelező feladata. A bizottság versenykorlátozónak minősítette az útépítések során alkalmazott azon magyar gyakorlatot, hogy a közbeszerzési kiírásban a beépítés helyétől meghatározott kilométeren belüli távolsággal előírták az aszfaltkeverő telep meglétét. Ez azonban annak az uniós szabálynak való megfelelést szolgálta, amely szerint az aszfaltot meghatározott hőmérsékleten kell előállítani, szállítani és beépíteni.

Csepreghy Nándor a távirati irodának hangsúlyozta: a magyar kormány a lehető leggyorsabb megállapodásra törekszik, mert a 2007-2013-as uniós költségvetési időszak programjainak elszámolását 2015 végéig be kell fejezni. Az EB kilencvenmilliárd forint összegű korrekciót javasolt Magyarország számára, amelyet azonban a kormány nem tart korrektnek – emelte ki. Úgy vélte, egy olyan ügyben indított eljárást hazánkkal szemben az EB, amelyet 2007 és 2013 között többször ellenőrzött, és mindig „rendben lévőnek talált”, majd 2013 végén, 2014 elején versenykorlátozónak minősítette. A kormány csak olyan „szankciót” tud elfogadni, amely figyelembe veszi, hogy a bizottság korábban semmilyen kifogást nem emelt a magyar gyakorlat ellen. Kifejtette, hogy az érintett hatszázmilliárd forintos projektállomány átvizsgálása megtörtént, 240 milliárdnyi projektállományt „sikerült kitisztázni”, a fennmaradó 360 milliárd forintnyi állomány 25 százalékát jelölte meg szükséges korrekcióként a bizottság, de ezt az összeget sem veszíti el a kormány.