Gazdaság

Visegrádi összefogás a fuvarozásban

Érdekvédők szerint a versenykorlátozó intézkedések a nyugati cégeknek jók

Közös álláspontot fogadtak el a nyugat-európai versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a visegrádi országok fuvarozási érdekképviseleti szervezeteinek vezetői.

Az érdekvédők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy minden tagállamra egységes szabályozást, irányelveket fogadjon el a piacon, mert véleményük szerint a jelenlegi helyzet versenykorlátozó, és ellehetetleníti az európai ellátási láncot – jelentette be tegnap Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, miniszterelnöki megbízott. Példaként említette, hogy a nyugat-európai hatóságok a kelet-európai fuvarcégek alkalmazottaitól országonként különböző igazolások – egyebek közt munkabér-igazolás vagy munkaszerződés, társadalombiztosítási igazolás, bérjegyzék – bemutatását követelik meg az adott nemzet nyelvén, illetve kiküldetésnek minősítve a munkavégzésüket az adott ország minimálbér-szabályainak alkalmazását írják elő. Ezen túl nagy összegű bírságokat is kiszabnak a vállalkozásokra – adta hírül a távirati iroda. Az érdekképviseletek szerint az uniós kiküldetési irányelv alkalmazása protekcionista, és a korábbi uniós tagországok piacait védi.

A visegrádi országokban működő – körülbelül 172 ezer kamionszerelvényt használó – mintegy tízezer vállalkozás képviseletében első ízben ültek össze a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar érdekképviseletek vezetői. Wáberer György hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a fuvarozók kikerüljenek a kiküldetési irányelv hatálya alól, vagy a szabályokat uniós szinten egységesítsék.