Gazdaság

Vegyes kilátások a világgazdaságban

Equilor: Hazánkban dinamikus a növekedés, az ipari termelés az autóipar dominanciájával erősödik, a belső fogyasztás mellett a régiós félelmek ellenére az export is bővül

Továbbra is növekedés jellemzi a világgazdaságot, a jövővel kapcsolatban azonban egyre több a bizonytalanság és a kockázat az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb kiadványa szerint. A cég elemzői szerint idén folytatódik a magyar gazdaság lendületes növekedése, de jövőre lassulhat a gazdaság dinamikája.

Azzal számolunk, hogy a forint/euró árfolyam 323–328-as sávban marad – mondta egy tegnapi sajtóbeszélgetésen Holecz Noémi, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, aki bemutatta a társaság legfrissebb, a globális és magyar kilátásokkal foglalkozó kiadványát. Az itthoni helyzetről elmondta, idén 2,9 százalékos, jövőre 3,2 százalékos éves átlagos inflációt várnak. A vezető elemző kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank egyelőre kitart az „ultralaza” monetáris politikája mellett. Ezzel Magyarország különbözik a régió többi országában folytatott monetáris politikától, amit a forint árfolyamának a térség országainak devizáihoz képest tapasztalható nagyobb leértékelődése is mutat. Hozzátette: a forint tartósan gyenge árfolyama 65 dollár feletti hordónkénti olajár esetén az infláció felpörgését hozhatja magával. Beszélt arról is, hogy a nyitott és exportorientált magyar gazdaságra a globális és az európai gazdasági növekedés pozitív, de a régiót érintő tőkekivonás és egy, az Európai Unióra is kiterjedő amerikai kereskedelmi háború lehetősége negatív hatással van.

Magyarországon a növekedést a belső kereslet, a lakossági fogyasztás is támogatja, a banki hitelezés beindult, az ipari termelés az autóipar dominanciájával folyamatosan erősödik. A növekedés lendülete jövőre több ok miatt is gyengülhet, a mostani uniós támogatások kifutása például visszafoghatja a beruházásokat – fejtette ki a vezető elemző.

A nemzetközi helyzetet elemezve az erő háborújaként jellemezte a Donald Trump amerikai elnök által meghirdetett gazdasági programot, melynek szerves része az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja. A szakértő azt mondta, az elemzések alapján úgy látszik, kitart a dinamikus bővülés, mert a vállalatok stabilan működnek és a monetáris gazdasági stimulusok is elérték a gazdaságot, amit kiegészít az év elején a cégeknek adott adókedvezmény. Ez a jövő év elejéig tarthat ki. Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújában a hatás egyelőre úgy fest, hogy 100 milliárd dollárnyi árura vezettek be kölcsönösen vámokat. A GDP-növekedésre egyelőre egyik országban sincs ennek hatása, de ennek káros hatása, hogy növeli a bizonytalanságot a világban. A brókercég szerint rövid távon a részvénypiacon további emelkedés várható a tengerentúlon.

Európáról elmondta, hogy a kontinens gazdaságát mostanában visszafogott növekedés jellemzi. Az Európai Központi Bizottság most vezeti ki eszközvásárlási programját, míg a kamatemelési ciklusát csak szeptemberben kezdi meg – hívta fel a figyelmet Holecz Noémi. Hozzátette, hogy a gazdaságra egyelőre komoly hatást fejt ki az olasz költségvetés problémája, a görög finanszírozhatóság és az amerikai kereskedelmi háború, valamint a Brexit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom