Gazdaság

Várja a hadiipar a K+F pályázati forrásokat

Az Irinyi-terv hat fő ágazat fejlesztéseit támogatja, amelyekre tizennégymilliárd forintot különítettek el, azonban még nem dőlt el, melyik terület mennyi forráshoz juthat

Iparági szakértők szerint nem volt elegendő K+F pályázati lehetőség a védelmi ipari termékekre az elmúlt években, a jelenség a hadiipar koncentrációja miatt leginkább Budapesten és Pest megyében éreztette a hatását.

Körképünkből kiderült, a fejlesztések ettől persze nem álltak le, ám lassultak – mivel az érintett cégek a pályázatok híján egyedül saját forrásaik – esetünkben nyereségük – rovására tudnak csak a K+F vonalra forrásokat fordítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint a magyar ipar részarányát a GDP-ben a jelenlegi csaknem huszonnégyről szeretnék harminc százalék fölé tornászni. Ugyancsak központi szándék, hogy bővíteni kívánják a kis- és középvállalkozói szektor beszállítói részarányát a „nagy” cégek termelésében. E célok elérésére és támogatására jött létre a kimondottan a hadiipart – és ezen belül a K+F szegmenst – helyzetbe hozó Irinyi-terv, amely hat fő ágazatban kíván fejlesztéseket elérni, illetve támogatni.
E hat ágazat támogatására a 2017–2018-as időszakra hat- és nyolc-, azaz összesen tizennégymilliárd forintot különítettek el a költségvetésből. Ugyanakkor jelenleg nem világos a források eloszlása, elosztása.

Lapunk úgy tudja, a korábbi honvédelmi miniszter, Hende Csaba által bejelentett programot utódja, Simicskó István is tovább szeretné vinni, de a konkrétumokban még nem jutottak dűlőre. Egy biztos, a hazai iparszerkezetben a járműgyártásnak jelentős szerepe van – ám forrásaink szerint a hadiipari szereplők nem fogadnák kitörő örömmel, ha a K+F források döntő részét – úgymond – „szokás szerint” ez a vonal kapná. A lapunk által megkeresett vállalkozások vezetői egyhangúlag úgy vélték, a számítástechnika, a kommunikáció és a titkosítási eljárások K+F fejlesztései legalább olyan fontosak, mint a járműgyártás.