Gazdaság

Újra megjelent a kérődzőket támadó vírus

Kimutatták a kérődző állatokat érintő kéknyelv-betegséget Tolna megyében, így az előző év után az idén is megjelent hazánkban a betegség – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A betegséget két állatnál mutatták ki egy telepen, ahol háromszázötven üsző van. Az állategészségügyi hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, így többek között megemelt számban végzi a betegség elterjedtségének felmérésére szolgáló vérvizsgálatokat is. A korlátozás alá vont területeken, ahol nincs kötelező vakcinázás, a gazdák önkéntes alapon kérhetik, amihez állami támogatást is igénybe vehetnek. A tavalyi eset nyomán elrendelt és jelenleg is érvényben lévő megfigyelési és védőkörzetet nem kellet módosítani. Jelentős változás az akkor elrendelt intézkedésekhez képest, hogy a fertőzött állatokat most nem kellett leölni, és nem voltak vágások. Az állat-egészségügyi hatóság a fogékony állatokat tartó telepek körüli három kilométeres sugarú körben megemelt számban végzi a vérvizsgálatokat.

A kéknyelv betegség emberre és más állatokra nem veszélyes, kizárólag a kérődzőket támadja, szúnyogok terjesztik. Tavaly Csongrád megyében jelent meg a fertőzés, valamint nagy számban Romániában kellett leölni a fertőzött állományokat.