Gazdaság

Újra bővült a Hungarikumok Gyűjteménye

A hungarikumok sorába emelte a Kodály-módszert, az Egri Bikavért, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a jellegzetes Tisza menti ételt, az alapanyagok tekintetében az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlét is a Hungarikum Bizottság.

A Magyar Értéktár újabb kilenc értékkel bővült – a döntést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be tegnap Egerben, a bizottság ülése után. Az egri várban borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta, amikor közölte: a Hungarikumok Gyűjteményébe került a világszerte ismert vörösbor, a bikavér. A távirati iroda beszámolója szerint felidézte, hogy 81 éve ugyanezen a napon jött létre az Egri borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület Darányi Ignác földművelésügyi miniszter döntése alapján.

A Magyar Értéktárba vette fel a bizottság az erdélyi polihisztor, építész, kultúrpolitikus Kós Károly életművét, továbbá a történelmünket végigkísérő ősi magyar fegyvernemet, a Magyar Huszárt, valamint a magyar gulyáslevest, mint világszerte ismert népi eredetű ételünket. Ugyancsak az értéktárat gazdagítja immáron Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, mivel az általa nemesített fajták előreviszik a szőlészek, borászok munkáját, valamint a Csabai Kolbászfesztivált. A Hungarikumok Gyűjteményébe így 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár 152 eleműre bővült.