Gazdaság

Újabb mélyponton az alapkamat - Zéró inflációval számol a jegybank

Elemzők szerint tartósan fennmaradhat az alacsony kamat

Elemzői várakozásokkal összhangban a monetáris tanács 10 bázisponttal 2,3 százalékra csökkentette az alapkamatot. A jegybankárok közleményükben jelezték,  sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre. Elemzők szerint  2-2,3 százalék között érheti el mélypontját az alapkamat, de a laza monetáris kondíciók tartósan fennmaradhatnak.

Nem változott a forint árfolyama a kamatvágás után. Az euróval szemben a jegyzések a 305,5-ös szinten álltak. 

Az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre - olvasható MNB Monetáris Tanácsa állásfoglalásában, amely a jegybank honlapján jelent meg.

A testület ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, amely az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. Kiemelték: a következő időszakban a hazai és nemzetközi környezetben lejátszódó változások befolyásolhatják ezt a képet.

Tartósan fennmaradhat az alacsony kamat

Alacsonyabb inflációt, magasabb növekedést vár a jegybank.  Az MNB kedden közzétett inflációs jelentésben a korábbi 0,7 százalékról 0 százalékra módosította inflációs előrejelzését, míg jövőre 3 százalék helyett 2,5 százalékkal számolnak. A monetáris tanács közleménye szerint az alacsony infláció tartósan fennmaradhat, és csak az előrejelzési horizont végén éri el az árstabilitásnak megfelelő, 3 százalék körüli értéket.  A testület javította idei GDP-várakozását a korábbi 2,1 százalékról 2,9 sázalékra, míg 2015-re továbbra is 2,5 százalékos bővülést várnak.

 A jegybanki alapkamat 2 és 2,3 százalék között érheti el a mélypontját, de utána is a laza monetáris kondíciók fenntartását célozzák majd a döntéshozók - vélekedtek a kamatdöntés után az MTI által megkérdezett elemzők.

A döntés nem meglepetés, a jegybank az elmúlt hetekben jelezte, hogy a monetáris szempontból új helyzetben, a kockázati környezet függvényében, maradhat még tér az irányadó ráta vágására azt követően is, hogy a kamatszint megközelítette az inflációs céllal összhangban lévő szintet - mondta  Pintér András. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint a jegybanki kommunikáció egyre inkább azt hangsúlyozza majd, hogy a kamatciklus aljának elérése után a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását célozzák meg a döntéshozók.  

Kiemelte: mindez persze nem jelenti azt, hogy az MNB nem fogja tovább csökkenteni az alapkamatot az elkövetkező hónapokban, ha a külső környezet függvényében úgy érzi, hogy vághat. A tartósan alacsony kamatszint várható kommunikációja inkább csak felkészítés a kamatciklus közelgő aljára. Az MNB mint feltörekvő piaci jegybank ezzel a lépéssel ismét a fejlett piaci jegybankok (Európai Központi Bank - EKB, Fed) gyakorlatához próbál közelíteni - vélekedett. 

Rámutatott: a forint euróval szembeni árfolyama a legutóbbi kamatdöntéshez képest az elmúlt napok piaci feszültségei (ukrán és iraki konfliktus) ellenére sem változott érdemben, a hosszú kötvényhozamok a hónap közepén történelmi mélypontra süllyedtek, Magyarország CDS-e pedig szintén 2008 óta nem látott szinten tartózkodik. Az inflációs kilátásokról úgy vélte: az MNB júniusi inflációs jelentésében várhatóan lefelé módosítja prognózisát.