Gazdaság

Túlteljesítette a célt a beruházási alap

Ki kellett tölteni a pénzügyi és gazdasági válság miatt kialakult űrt

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap, melyet a pénzügyi és gazdasági válság következtében fennmaradó beruházási hiányt felszámolására hoztak létre, túlteljesítette a beruházási célt, eddig 0,6 százalékkal növelte az uniós GDP-t.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt, és indulása, 2015 júliusa óta 335 milliárd euró beruházást mobilizált az Európai Unióban (EU) – közölte tegnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker Werner Hoyerrel, az Európai Beruházási Bank Csoport elnökével közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, az alap, amelyet azért hoztak létre, hogy segítsen felszámolni a pénzügyi és gazdasági válság következtében fennmaradó beruházási hiányt, túlteljesítette a beruházási célt. Eddig 0,6 százalékkal növelte az uniós GDP-t, 2020-ra várhatóan az EU-s GDP 1,3 százalékos növekedését eredményezi és 1,4 millió munkahelyet teremt – tudatta az MTI. Werner Hoyer elmondta, a mozgósított 335 milliárd euró kétharmada magánforrásokból ered, vagyis a beruházási alap a magánbefektetések mobilizálására irányuló célját is teljesítette. Az európai gazdaság méretéhez képest az alapból származó pénzek legnagyobb hatása a válság által leginkább sújtott országokban, azaz Cipruson, Görögországban, Írországban, Olaszország-ban, Portugáliában és Spanyolországban jelentkezik. Az alap 898 kezdeményezésbe fektetett be, és hétszázezer kis- és középvállalatnak nyújtott kockázatfinanszírozást valamennyi uniós tagországban.

A beruházások GDP-hez viszonyított aránya Görögországban, Észtországban, Litvániában, Bulgáriában és Finnországban a legnagyobb. Magyarország a tagországok között a 19. helyen áll a beruházási alaphoz kapcsolódó beruházások tekintetében a GDP-hez viszonyítva. Az alap egyebek mellett az ország villamosenergia-hálózatának modernizációját támogatja a rendszer biztonságának és megbízhatóságának javítása érdekében. A projekt új vezetékek kiépítését is magában foglalja Magyarország és Szlovákia között, új telephelyek építését, a meglévő alállomások felújítását és optikai vezetékek nagyfeszültségű vonalakra történő cseréjét – közölték.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom