Gazdaság

Továbbra is várható Magyarország felminősítése a Fitch Ratingstől

„BBB mínusz” szinten az államadósság

Hazánk már megérett a felminősítésre a Magyar Nemzeti Bank szerint, a Fitch Ratings arra várhat, hogy a jelenlegi kedvező szinteken stabilizálódjanak a mutatók, és konszolidálódjon a globális befektetői környezet, így továbbra is várható a felminősítés.

A hitelminősítő múlt pénteken este jelentette be, hogy továbbra is „BBB mínusz” szinten tartja Magyarország államadós-osztályzatát pozitív kilátással. A felminősítés időszerűségét alátámasztja, hogy bár a Fitch esetében az ország kedvezőbb kiinduló hitelminősítését a makrogazdasági és külső egyensúlyi dimenzió kvalitatív értékelése mérsékli a jelenlegi „BBB mínusz” szintre, éppen ebben a két dimenzióban történt látványos javulás az elmúlt évek során. A külső egyensúly értékelését javítja, hogy hazánk nettó külső adóssága az évtized eleji rekordmagas, hetven százalék fölötti GDP-arányos szintekről idén év végére tíz százalék közeli szintre csökkenhet, és 2020-ra várhatóan teljesen eltűnik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom