Gazdaság

Tovább kell népszerűsíteni a részmunkaidőt

A gazdaság egyre gyorsuló fejlődésének köszönhetően kialakult munkaerőhiány nemcsak Magyarországot érinti, szinte minden ágazatban, a kereskedelemben is gondot okoz

A munkaerőhiány problémája a kereskedelmi szférát érinti a legjobban, ugyanakkor ott is eredményezi a legnagyobb bérnövekedést. A helyzet orvosolható, azonban a kialakuláshoz hasonlóan a megoldás is hosszabb folyamat.

Vámos György 20190221
„Átgondolt, szakmai döntések kellenek” (Fotó: MH)

A gazdaság egyre gyorsabb fejlődésének köszönhetően kialakult munkaerőhiány természetesen nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát érintő probléma. Szinte minden ágazatban, így a kereskedelemben is gondot okoz. A kereskedelmi szférában elsősorban a szakképzett munkaerő hiányzik. Nagyon kevés például a szakképzett eladó, de fizikai és logisztikai munkaerőre is szinte mindenhol szükség van – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ez a probléma nem egyik pillanatról a másikra szakadt a nyakunkba, így a megoldás is hosszabb folyamat lesz, amihez jól átgondolt szakmai döntésekre van szükség. A kereskedelemben jellemző ötvenszázalékos átlagos béremelés sokat segített a helyzeten, persze az emelkedéshez nemcsak a munkaerőhiány járult hozzá, hanem a minimálbér növekedése is.

Vámos György kiemelte, hogy számos olyan kormányzati intézkedés van már érvényben, amely csökkenti a munkaerőhiányt. Ilyen például a tizenkilenc és fél százalékos járulékcsökkentés, vagy, hogy a nyugdíjas munkavállalók után az idén már nem kell járulékot fizetniük a munkáltatóknak, valamint, hogy a diákokat és a kismamákat is rendkívül kedvező feltételekkel lehet alkalmazni. Ezek mind olyan pozitív változások, amelyek a megoldás irányába mutatnak. A főtitkár fontos célként fogalmazta meg, hogy bár jelenleg is a kereskedelemben a legnagyobb a részmunkaidős munkavállalók aránya – több mint húsz százalék – mégis fontos, hogy további pozitív feltételekkel motiválják a részmunkaidős elhelyezkedést. Hozzátette: teljesen érthető, hogy az anyagi szempontok a legfontosabbak, és nyilván teljes munkaidőben jobban lehet keresni, ezért az olyan munkavállalókat kell részmunkaidőre ösztönözni, akik korukból vagy élethelyzetükből adódóan nem tudnak teljes állást vállalni, ilyenek a nyugdíjasok, a diákok és a kismamák is.