Gazdaság

Tovább javult hazánk növekedési kilátása

Magyarországon továbbra is nagyon alacsony szintű a munkanélküliségi ráta, úgy tűnik, hogy kimerült a munkaerő-kínálat, ami hat a gazdaság bővülésére

Az idei első fél évben a magyar gazdaság bővülése 4,7 százalékot ért el. A növekedés az év hátralévő részében is fenmarad.

Palócz Éva 20181011
Palócz Éva: Nőnek a háztartások megtakarításai (Forrás: Kopint–Tárki Zrt.)

A Kopint-Tárki megemelte a idei növekedésre és inflációra vonatkozó előrejelzését, a gazdasági növekedés idén 4,6 százalékos lehet Magyarországon, ami 0,2 százalékponttal magasabb a júliusi előrejelzésnél – mondta tegnap Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy jövőre alacsonyabb, 3,6 százalékos növekedést várnak, amit a magas bázis is indokol, de sok függ attól is, hogy az uniós forrásokat milyen ütemben utalja át Magyarországnak Brüsszel. Az inflációs prognózis a korábban várt 2,7 százalékról három százalékra változott az idei évre, a jövő évit pedig a júliusban várt 2,8 százalékról jóval magasabbra, 3,5 százalékra emelték a kutatóintézet szakértői.

Palócz Éva elmondta: a idei első fél évben a magyar gazdaság bővülése 4,7 százalékot ért el, a növekedés húzóerői, a lakosság erőteljes fogyasztása és a növekvő beruházások az év hátralévő részében is fenmaradnak. A kutatóintézet szakértőinek várakozása szerint idén öt százalékkal, jövőre négy százalékkal nő a lakossági fogyasztás, a beruházások idén 13,3 százalékkal, 2019-ben 7,5 százalékkal bővülnek. Hangsúlyozta: az alacsony infláció korszaka véget ért. Az uniós módszertan alapján az államháztartási deficit ez évben és jövőre is 2,8 százalék lehet a GDP-hez mérten. Egyre több hitelt vesz fel a lakosság, és a háztartások megtakarításai is nőnek – emelte ki. Magyarországon továbbra is nagyon alacsony szintű a munkanélküliségi ráta, úgy tűnik, hogy kimerült a magyarországi munkaerő-kínálat.

Ez rövid és középtávon is hat a gazdasági növekedésre is, most elsősorban az ország versenyképességét kellene javítani, azt tőkebefektetéssel, beruházással lehetne erősíteni. A Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta, hogy idén és jövőre is éves átlagban 319 forint/euró árfolyamot várnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom