Gazdaság

Távolságalapú útdíj jöhet

Szűkülne a tagállami hatáskör

Az Európai Parlament (EP) közlekedési szakbizottsága tegnapi ülésén arról döntött, hogy a tagállamok autópályáin a személyautók esetében már 2026. január 1-jétől távolságalapú útdíjat kellene alkalmazni az időalapú matricák helyett.

Az autóbuszok üzemben tartói már 2023-tól távolságalapú díjat lennének kötelesek fizetni. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a szavazást követően elmondta: az új szabály lényegesen szűkítené a tagállamok hatáskörét az útdíjakat illetően. Mivel ez tagállami hatásköröket sért, ezt a néppárt a kezdetektől ellenezte. Rámutatott: az útdíjrendszer átalakítása jelentős befektetést igényel a tagállamok részéről, azonban a polgároknak is többet kell majd útdíjra költeniük.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom