Gazdaság

Szolnokon készül el az óriáscipó

A Kárpát-medence kenyereként 250 kilós cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között.

A kenyeret a székely Diószegi László mesterpék vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztja, gyúrja egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol két évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje – mondta szombaton Harcsa Béla, a Szolnok Televízió cégvezető-főszerkesztője, az esemény főszervezője a távirati irodának. A hatalmas cipó kiemelésében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke segédkezik az ünnep reggelén.
Az eseményen részt vesznek a vajdasági Zenta, a kárpátaljai Beregszász, a székely Sepsiszentgyörgy városának vezetői, valamint a szlovákiai Révkomárom, Lipót és a lengyel Tarnów képviselői is. Ezeken a településeken sütnek majd kenyereket, amelyekhez az alföldi lisztet Szolnokról szállították a Szolnok Televízió munkatársai. A 250 kilós cipóhoz forrásvizet, burgonyát, sót, kovászt és élesztőt küldtek a programot segítő városok. Szolnokon a kolozsvári magyar napokra is készül egy hasonló nagyságú „testvérkenyér”, amellyel Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke augusztus 20-án reggel indul a nagyvárosba.