Gazdaság

Szijjártó: Már látszanak az eredmények

A kormány kitart az adósság csökkentése mellett

A nagyvállalatok továbbra is számíthatnak arra, hogy a kormány kitart az adósság csökkentése és a szigorú pénzügyi politika mellett, a gazdaság versenyképességéhez szükség lesz az energiaárak csökkentésére.

gazd
A hazai nagyvállalatok vezetői szerint jók a tőkebefektetési lehetőségek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kormány célul tűzte ki, hogy Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar hozzájárulása a nemzeti össztermékhez (GDP), itt legyen a legnagyobb az egy főre jutó külföldi tőke, illetve az export aránya – közölte tegnap Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) éves jelentésének értékelésekor. Hangsúlyozta, a nagyvállalatok továbbra is számíthatnak arra, hogy a kormány kitart az adósság csökkentése és a szigorú pénzügyi politika mellett, és ragaszkodik a három százalék alatti hiányhoz. Hozzátette, az eredmények már látszanak, hiszen az első fél évben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, a beruházások pedig 22 százalékkal emelkedtek az első három hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az újraiparosítással kapcsolatban az államtitkár közölte, hogy a járműgyártás és az elektronikai szektor mellett az élelmiszeriparban is jelentős a növekedés, ennek is köszönhető, hogy májusban az ipar többletkibocsátása 9,6 százalékos volt 2013-hoz képest. Ahhoz azonban, hogy az európai gazdaság versenyképes maradjon, szükséges az energiaárak csökkentése. Így a kormány álláspontja szerint a lakosságit az ipari rezsicsökkentésnek kell követnie. A gazdaság fejlődéséhez és az export bővüléséhez szükség van innovációra, a kutatás-fejlesztés (K+F) és az oktatás erősítésére, ezért a kormány tervei szerint ebben az uniós ciklusban közösségi forrásokból 706 milliárd forintot költ az ország K+F-re, és hétezer új tanműhely létesül. Jelenleg az export a GDP 83,4 százalékát teszi ki, a magyar kormány 2018-ra azt szeretné elérni, hogy a kivitelünk egyharmada az EU-n kívüli országokba irányuljon. Jelenleg az exportunk háromnegyedét 850 nagyvállalat állítja elő. A tegnapi konferencián vállalatvezetők részéről elhangzott, hogy hazánknak minden lehetőség rendelkezésre áll ahhoz, hogy befektetőket vonzzon a szolgáltatószektorba. Jónak tartják a kormány innovációs

stratégiáját, emellett kedvező az is, hogy az uniós források hatvan százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítjuk.