Gazdaság

Szakszervezeti javaslat az átfogó bérrendezésre

Többéves felzárkózási program

Egységesen a minimálbér kilencszázalékos és a garantált bérminimum tizenhárom százalékos emelését támogatja négy nagy szakszervezeti tömörülés – közölte tegnap Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

A kezdeményezést a Munkástanácsok Országos Szövetsége mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is támogatja. Kordás László, a MaSzSz elnöke a távirati iroda tájékoztatása szerint elmondta: a szakszervezetek célja, hogy 2016. január 1-jétől a minimálbér érje el a bruttó 114 500 forintot, a garantált bérminimum pedig a bruttó 138 000 forintot. Palkovics szerint ez a munkaerő-kivándorlás folyamatát is lelassítaná.

Kordás László arról számolt be, hogy a szakszervezetek egységesen egy többéves bérfelzárkóztatási programot javasoltak a kormánynak, ennek célja, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét. A MaSzSz elnöke úgy fogalmazott: ez a célkitűzés teljesíthető, és ami még fontosabb, a programcsomag elfogadása esetén a kormány 880 000 ember életminőségén tudna javítani.
Kuti László, az ÉSZT elnöke elmondta, hogy mindenben támogatják a Munkástanácsok és a MaSzSz törekvéseit, azonban azt is szeretnék elérni, hogy a minimálbér-emelés a közalkalmazotti bértábla mellett a köztisztviselői bértáblára is legyen hatással. Földiák András, a SZEF elnöke pedig megjegyezte: a szervezetek legfőbb követelése egy olyan átfogó bérrendezés kidolgozása, amely minden gazdasági ágazatra egyaránt vonatkozik.