Gazdaság

Süli János: Megbízható módon kell áramot termelni

Paks II. a nemzeti szuverenitásunk záloga, az európai piacot a szénmentesítés és a megújuló források erőltetése jellemzi, egységes áramhálózat kiépítésére törekszenek

Beigazolódott a harmincöt éve üzemelő paksi atomerőmű építéséről szóló egykori döntés, mára a legolcsóbban, legbiztonságosabban és a legnagyobb teljesítménykihasználás mellett működik a létesítmény.

Paks 20180127
A „valamennyi konstrukciójában továbbfejlesztett”, szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelő blokkok élettartamát hatvan évre tervezik (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az új blokkok létesítése a paksi erőmű hosszú távú, biztonságos fenntartását szolgálja – közölte a beruházás tárca nélküli minisztere tegnap, egy Nagykanizsán tartott atomenergetikai fórumon. Süli János hangsúlyozta: kipróbált, konstrukciójában továbbfejlesztett blokkok épülnek Pakson, amelyek a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelelnek. A blokkok kettősfalú védőépülete garantálja az atomerőmű biztonságát akár egy utasszállító rázuhanása esetén is. Az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország áramimportja mintegy harminc százalék a teljes felhasználáson belül. A lignitalapú erőművek élettartama a vége felé közelít, s ezzel párhuzamosan növekszik az ország villamosenergia-igénye. Hazánk 2011-ben elfogadott energiastratégiája három lábon áll, a hazai lignitvagyonra, a megújuló forrásokra és az atomenergiára épül, és csak ez utóbbival lehet „folyamatosan elérhető, tiszta, olcsó és megbízható” módon áramot termelni. Kovács Pál, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kabinetfőnöke elmondta, hogy az európai árampiacot a szénmentesítés és a megújuló források erőltetése jellemzi, s egységes áramhálózat és –piac kiépítésére törekednek. Az energetikai piacon az állami önrendelkezés lebontása tapasztalható, a teljes piacot versenyszabályozásnak rendelték alá – összegezte. Az ország importfüggősége veszélyes mértékű, a nemzeti energiastratégia egyszerre erősíti a fenntarthatóságot, a versenyképességet és az ellátás biztonságát. Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója kifejtette: az atom- és a megújuló energia termelésével – a környezetszennyező fosszilis erőműveket hosszú távon kivezetve – garantálható Magyarország biztonságos, megfizethető és környezetkímélő villamosenergia-ellátása.