Gazdaság

Stabilak az adóbevételek, erős a magyar gazdaság

Októberben folytatódott az európai uniós kiadások megelőlegezése, valamint a sajátforrásból megvalósuló beruházások finanszírozása – közölte a Pénzügyminisztérium

A 2018-as évet folyamatosan növekvő adóbevételek jellemzik. Az unióban nálunk a harmadik legalacsonyabb a jövedelemadó, ezzel együtt a költségvetés biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló kiadásokat.

A kormány gazdaságfehérítő intézkedései és a bővülő lakossági fogyasztás nyomán 2018 első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest – adta hírül tegnap a Pénzügyminisztérium. A személyi jövedelemadó esetén amellett keletkezett 209 mil­liárd forinttal több bevétel, hogy továbbra is a magyar munkavállalók jövedelmét terheli az Európai Unióban a harmadik legalacsonyabb jövedelemadó. A biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. október vé­géig befolyt összeget. Emellett a bevételi oldalról kiemelhető, hogy októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, 472 milliárd forintra emelve ezzel idén a költségvetésbe érkezett uniós pénzek összegét, ami az év hátralevő részében még jelentősen emelkedhet. A kiadási oldal esetén ki kell emelni, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel a központi költségvetési szervek már október utolsó napjaiban elindították a bérkifizetéseket, és az utalások értéke meghaladta a százmilliárd forintot – tette hozzá a szaktárca.

Ezzel egy időben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, ami mintegy harmincmilliárd forintos tételt jelentett. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program) finanszírozása. A költségvetés így továbbra is biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló intézkedések fedezetét, valamint a hazai és uniós forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozását.

A szaktárca kitért arra is, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság egyértelműen stabillá, növekedése pedig kiegyensúlyozottá vált. 2018 második negyedévében kiemelkedő mértékben, éves összevetést tekintve 4,9 százalékkal bővült a bruttó hazai termék. Magyarországon ma már csaknem 4,5 millió embernek van munkája, ami 770 ezerrel több dolgozót jelent, mint 2010-ben. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékon áll. Mindez azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika.

Mint azt a Pénzügyminisztérium tegnap közölte, az államháztartás központi alrendszere 2018 első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Idén októberben a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiá­nya majdnem megegyezett az előző év azonos hónapjának adatával.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom