Gazdaság

Segítség a vásárlóknak és a beruházóknak

Több lakás épülhet, és kevesebb lehet a minőségi kifogás

Olcsóbb és jobb minőségű lakások épülhetnek, és megmaradhat a jelenlegi létszám az építőiparban.

A kedvezményes lakásáfa időbeni kiterjesztésével vége lehet a kapkodásnak, kikerül a rendszerből az időkényszer, és enyhülhet a drágulás üteme – közölte lapunkkal Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hangsúlyozta: levegőhöz jut az eddig megfeszített tempóban működő lakásépítési piac, egyúttal az új lakások iránti kereslet kiegyensúlyozottabb lehet. Jelentős könnyebbséget jelent azoknak a vevőknek, akik új építésű lakást vagy házat szeretnének vásárolni, de nem tudták, hogy mi lesz 2020. január 1-jétől. Abban az esetben ugyanis, ha ekkor megszűnik a kedvezményes lakásáfa, az egy harmincmillió forintos ingatlant öt-hatmillió forinttal is megdrágíthatott volna.

Balogh László hangsúlyozta, hogy a tervezett módosítás a beruházóknak szintén könnyebbséget jelent. A többségüknek ugyanis voltak előrehozott projektjeik, de éppen abból adódóan, hogy nem lehetett biztosan tudni, hogy elkészülnek-e 2019. december 31-ig, vissza kellett tenni a terveket a fiókba. A változtatás nyomán a már engedéllyel rendelkező beruházásoknál lesz elég idő az építkezésre. Emellett a vevőknek sem kell tartaniuk attól, hogy a kivitelezésben tapasztalható csúszások miatt 2020-tól egyik napról a másikra akár húsz százalékkal megemelkedik a korábban kialkudott vételár a magasabb áfakulcs miatt.

A szakértő elmondta, hogy azoknak a beruházóknak is kedvező a módosítás, akik már minden papírt beszereztek, sőt, akár le is szerződtek az építkezésre, de az építőipari kapacitáshiány miatt még nem tudtak belevágni a munkába. A vevőknek ugyanakkor nem csak a fizetés jelenthet könnyebbséget. Mivel kitolódhatnak a határidők, nem kell rohamtempóban megvalósítani a beruházásokat, így csökkenhetnek a minőségi kifogások. Emellett több lakás lesz elérhető a piacon. Fontos az is, hogy jelenleg 340 ezren dolgoznak az építőiparban, és a kedvezményes lakásáfa kiterjesztése révén ez a létszám hosszabb távon is megmaradhat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom